Ferrari predstavio FXX K

0

Ferrari je službeno objavio prve fotografije i tehničke podatke modela FXX K, odnosno modela za kojega se ranije vjerovalo kako će nositi oznaku LaFerrari XX.

Riječ je dakle o posebnoj trkaćoj stazi namijenjenoj izvedbi koja će ponuditi još više snage, bolje performanse, ali i još više naprednih tehničkih rješenja. K u imenu automobila se odnosi na sustav KERS koji čini dio njegovog pogonskog sklopa. Sam automobil, iako namijenjen vožnji isključivo po trkaćoj stazi nikada neće sudjelovati u nikakvom natjecanju. Naime, ovaj će “beskompromisni automobil prepun tehničkih inovacija” biti ponuđen ekskluzivnoj grupi kupaca s kojima će Ferrari ustvari odraditi testni program čiji je cilj dodatno unaprijediti i u konačnici prilagoditi mnoga rješenja konačnoj upotrebi u budućim modelima. Kako se i ranije predviđalo ovaj će model razvijati kombiniranu snagu od 1050 KS (772 kW). Konkretnije, pokreće ga 6,2-litreni V12 snage 633 kW, odnosno 860 KS, i električni motor snage 140 kW, odnosno 190 KS, a ukupni najveći okretni moment mu iznosi 900 Nm. Pogonski je sklop uparen sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke, a podaci o performansama nisu poznati. Spomenuti benzinac i HY-KERS pogonski sustav su dorađeni i unaprjeđeni na razne načine, a isto vrijedi i za upravljački sustav, ovjes, ispušni sustav te carbon-ceramic kočnice ovog automobila.
Također, dodatno su unaprijeđena aerodinamička svojstva ovog automobila i to u pravilu putem novih dijelova aero paketa te dorada onih postojećih. Zahvaljujući ovim izmjenama FXX K je 194 mm dulji i 59 mm širi, a vjerojatno je i nešto lakši no taj podatak za sada nije poznat. Kroz određene dorade su prošli i razni elektronički sustavi pomoći vozaču i nadzora stabilnosti vozila poput E-Diff elektroničkog diferencijala, F1-Trac nadzora proklizavanja kotača, sustava Racing SSC (Side Slip Angle Control), ABS-a i sl. Dodajmo i kako je ovaj model opremljen pirellijevim slick gumama sa senzorima koji nadziru ubrzanje, pritisak i temperaturu. Cijena i podatak o očekivanom, odnosno planiranom broju proizvedenih automobila za sada nisu poznati, no sasvim je jasno kako prva brojka imati sedam, a druga možda tek dvije znamenke. (dnevnik.hr)