Goran Knežević od majstora do slobodnog umjetnika koji od željeza stvara remek djela!

0

Goran Knežević (50), do svoje četrdesete godine bio je „majstor“, radio je na kućama u izgradnji željezne ograde, stepeništa…,a onda ga je put nanio u Zadar gdje je otkrio svoj veliki talent kojeg su prepoznali ljubitelji umjetnosti na svim kontinentima.

Skroman, samozatajan, ne pretjerano pričljiv, ovaj slobodan umjetnik rado nas je primio u svoj atelje/radionu na periferiji Zadra gdje od običnog željeza neumorno stvara umjetnička djela za koja se otimaju oni dubljeg džepa u Švicarskoj, SAD-u, Njemačkoj, Austriji, Engleskoj, Lihtenštajnu i brojnim drugim zemljama. U desetak kvadrata ateljea sa nevjerojatno starinskim i jednostavnim alatom, Goran Knežević „izbacuje“ željezna remek dijela i priča nam kako je zapravo sve počelo.
– Željezom se bavim od svoje pete godine učeći i promatrajući svog oca koji se također čitav svoj život bavio željezom,. Nikad nisam razmišljao o umjetnosti niti sam sebe gledao kao umjetnika. Čak štoviše, do svoje četrdesete godine nisam ni znao da mogu crtati i da mogu sve što vidim napraviti i u željezu. Put me nanio u Zadar i jedan od mojih klijenata kojem sam radio razne majstorske poslove na obnovi kuće me jednog dana zamolio da napravim jedan predmet od željeza. Isprva sam gledao kako ću to napraviti jer sam do tada uvijek radio iste stvari i nisam shvaćao da u meni leži i druga dimenzija – ona umjetnička. Što je taj klijent zatražio, to sam i napravio i onda je krenulo sve poput bujice, kazao nam je Knežević.
Iz dana u dan je počeo od željeza savijajući ga, lomeći, bruseći izrađivati različite ukrasne predmete koji su plijenili pozornost. Otkrio je i da zna crtati pa je sve što bi nacrtao na papir znao napraviti i od željeza!
– Doživio sam slobodu. Bio sam jedan čovjek dok nisam otkrio svoju umjetničku crtu. Vjerujte mi otkada stvaram umjetnost iz željeza stvarajući željezne statuse, ukrasne predmete, preporodio sam se kao da je iz mene iscurila sve negativno što sam ikada imao u životu, povjerio nam se Knežević.
Rado nam je pokazao neka svoja djela na kojima radi i za koja je zaprimio narudžbe. Posebno je ponosan na željeznu statuu svog rođaka Viktora Mijača koju je naručio Mijačev šef. – Statua će uskoro biti dovršena i onda putuje u Njemačku gdje će šef moga rođaka statuu postaviti u vrt ispred obiteljske kuće. Oduševljen je Viktorom kao čovjekom i radnikom i želio je njegovu statuu u znak poštovanja staviti u svoj vrt, pojasnio nam je Knežević.
Pokazuje nam i statuu vrlo zgodne žene koju je počeo raditi prije tri ili četiri godine. I uz ovu statuu ima priču. – žena koju sam nacrtao,a  potom i u željezu izradio, napravio sam, što bi se reklo „iz glave“, a onda sam prije nekih godinu dana upoznao Katiu Mirić s kojom moja statua ima nevjerojatnu sličnost! Nazovite to sudbinom ili kako već, no za mene to nije slučajnost, priča nam Knežević. Zanimljivo, zahvaljujući poznanstvu sa Katiom Mirić, inače vrlo poznatom violinisticom hrvatskog podrijetla koja živi u Čileu, Goran Knežević uskoro putuje u tu daleku južnoameričku zemlju gdje će održati i prodajnu izložbu svoje „željezne“ umjetnosti. U tome mu svesrdno pomaže upravo Katia Mirić koju čileanska javnost poznaje vrlo dobro po iznimnom glazbenom talentu, ali i dobrim vezama sa brojnim čileanskim estradnim zvijezdama. Između ostalih, imala je čast nastupati sa jednim od velikana svjetske glazbe Lucianom Pavarottijem.

Goran Knežević predstavlja nam i željezni portret legendarnog Jimija Hendrxa kojeg je, kako kaže, izradio za svoju dušu. Strogo pazeći na detalje poput činjenice da je Hendrix bio ljevak, Knežević je ovaj  željezni portret namijenio za svoj dom. Kao ljubitelj dobre glazbe, Knežević je osim Hendrixa izradio i željezni portret svih članova poznate grupe Iron Maiden s kojima se imao čast upoznati prije nekoliko godina u Londonu.

– Slavni bubnjar Iron Maidena Clive Burr, danas nažalost pokojni bolovao je od multiple skleroze i upravo je njegov band osnovao udrugu oboljelih od multiple skleroze koja broji više od 100 tisuća članova. Povezao sam se s njima putem fun kluba u Hrvatskoj i oni su znali da ću im poslati željezni portret. Zrakopolov Croatia Airlinesa snosio je polovicu troškova prijevoza do Londona, a onda sam doputovao i ja gdje me je dočekao menadžer Iron Maidena. Kod Clive Burra sam tada bio u kući, bio je u kolicima i zajedno smo gledali snimke njegovih nastupa, on u suzama, a ja u oduševljenju. Inače, članovi ove legendarne glazbene skupine imaju svoj hotel u Londonu gdje sam i odsjeo, primili su me lijepo i bili oduševljeni mojim portertom kojeg sam za njih izradio, kazao nam je Goran Knežević.
Dosada je imao nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj, a sudjelovao je i na raznim izložbama u čitavoj Europi. Iz Čilea uskoro kreće u samostalnu izložbu, a onda na red idu i ostali gradovi Južne Amerike kao Buenos Aires i dr.
Pokazao nam  je Goran Knežević i dva željezna modela Merceda, jedan iz 1929. godine, drugi iz 1934. godine, potom Pink Panthera, Tom i Jerrya, Zekoslava Mrkvu… U ovom trenutku jako puno njegovih radova ima u SAD-u, poput statue Andre Agassija, Kobea Bryanta… Ipak kaže da mu je najdraže od željeza izrađivati žene…