Kćer (15) roditelji iz Novske prodali za 6 tisuća eura!

0

Strava nadomak Zagreba. Roditelji su 15-godišnju djevojčicu prodali za 6.000 eura. Kupila ju je jedna obitelj za svog 17-godišnjeg sina. Zatočili su je, oduzeli dokumente te je svakodnevno zlostavljali, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvu Zagrebu.

Istovremeno su je prisiljavali na težak fizički rad bez prekida i odmora u domaćinstvu, a petoosumnjičenik ju je, iako svjestan njezina protivljenja, prisiljavao na spolne odnose. Djevojčica je nakon višemjesečne agonije uspjela pobjeći. Iskoristila je trenutak nepažnje i iskočila kroz kuhinjski prozor. Otrčala je do željezničke stanice, a njezin zlostavljač i njegov mlađi brat su je pokušali spriječiti da uđe u vlak. Međutim, pomogla joj je jedna mlađa žena. Službe su odmah reagirale. Privedeni su roditelji zlostavljanje djevojčice kao i obitelj koja ju je kupila. Ovaj slučaj, kaže stručnjakinja za suzbijanje trgovanja ljudima, pokazuje da je sustav zakazao. ‘Nije baš lako razumjeti kako je djevojčica od 15 godina mogla iz svog okruženja otići negdje drugdje, a da nitko ne reagira. Ni od rodbine, ni od poznatih, a niti od institucija’, rekla je Lovorka Marinović, nezavisna stručnjakinja za suzbijanje trgovanja ljudima Roditelji prodane tinejdžerice, kao i obitelj koja ju je kupila su u zatvoru, a ondje bi mogli ostati i do 15 godina. Reagirala je i pravobraniteljica za djecu. ‘Vjerujem da će se nadležne institucije, prije svega mislim na Centar za socijalnu skrb, pobrinuti da djevojčica dobije smještaj i zdravstvenu skrb. Bilo bi zapravo jako dobro i nužno da dobije i psihološku podršku i pomoć i da je se u budućnosti zaštiti’, rekla je Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu. Policija zbog specifičnosti slučaja ne želi iznositi previše detalja te moli za razumijevanje, a sve u svrhu zaštite maloljetne žrtve. Susjedi obitelji koja je zatočila i zlostavljala djevojčicu su u šoku. Kažu, zatečeni su, jer je riječ o skromnoj i pristojnoj obitelji koja nije radila probleme. ‘Otkad su se oženili, nisam je vidjela’, rekla je jedan susjeda. U policiji kažu da je riječ o specifičnom slučaju, budući da su u pitanju maloljetne osobe. ‘Nama je i u ovom slučaju, kao i u svim drugima te vrste, vrlo važno da žrtva kaznenog djela trgovine ljudima bude zaštićena do kraja. Znači, da se ne otkrije njezin identitet. Jedino na taj način njezina prava mogu biti zaštićena, a institucije mogu raditi svoj posao’, rekao je Dean Savić, voditelj Službe organiziranog kriminalitetu u PNUSKOK-u. A u pronalasku žrtava, kaže, u posljednje dvije godine napravljen je pomak. Policija na godinu pronađe 30-ak žrtava. A prije 10 godina identificiralo bi se jedva desetak. ‘To znači da mjerodavne institucije dobro rade svoj posao, zadiru u tamnu brojku i zapravo na taj način nastoje otkriti što je više moguće žrtava i pružiti im pomoć’ dodaje Savić. No, od presudne je važnosti, ističe i suradnja okoline. Ovakvi slučajevi, nažalost nisu rijetkost. Samo se za njih ne zna. Počiniteljima tog stravičnog čina prijeti i do 15 godina zatvora.

‘To je i tvoja stvar’

U tijeku je kampanja ‘To je i tvoja stvar’ kojom se želi ukazati na stvarne probleme žena u Hrvatskoj. U kampanji će se pokušati otkriti koji su glavni problemi, kako ih riješiti i zašto se još ne rješavaju. Od 17. do 25. studenog aktivno se obrađuju problemi žena, nasilja nad ženama, silovanja, kazne i prakse kažnjavanja.

Svi koji podržavate akciju i želite poslati poruku: Ne nasilju nad ženama u bilo kojem obliku, možete kampanju pratiti putem etera, weba i društvenih mreža. Pozivamo vas i da putem twittera i facebooka šaljete svoje slike s natpisom #tojeitvojastvar. Jer na kraju dana, to nas se svih tiče. (dnevnik.hr)