Medijske manipulacije: Josip Buljević nije kriv za aferu „Helena Puljiz“

0

Nakon što je više različitih medija prenijelo vijest da bi donedavni šef SOA-e Josip Buljević mogao postati savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za nacionalnu sigurnost, Buljević se našao na meti podvala neupućenih ili izmanipuliranih novinara.

Novinarka Helena Puljiz, koja se prije dvanaest godina našla na udaru tadašnje POA-e, javno je optužila Buljevića da je on odgovoran za kalvariju koju je ona tada proživjela. Javnost je o toj aferi prvi informirao upravo Nacional (http://arhiva.nacional.hr/clanak/11182/poa-ispituje-novinare-o-odnosima-mesica-i-suradnika).
Helena Puljiz je o tomu za Novu TV izjavila: ‘’Taj čovjek je bio šef operative i jedan od ljudi u vrhu POA-e 2004, kad sam ja protivno zakonu i Ustavu privođena na obavijesni razgovor i kad su me agenti maltretirali. Oni su tražili od mene da špijuniram vlastite kolege, otkucavam protiv predsjednika, da im budem suradnica, špijuniram strane veleposlanike, radim prljave stvari za njih. S pravom sam uvjerena da su mi ozvučili stan, a vjerojatno postavili i kamere. On je tada trebao biti vjeran predsjedniku Republike, a radio je protiv njega i protiv svih nas. Tko garantira Kolindi Grabar Kitarović da neće raditi i protiv nje? Ne samo za ovog savjetnika, nego za sve savjetnike, treba tri puta provjeriti tko joj se nudi, koga joj nude i tko ga bira’, rekla je Helena Puljiz za Novu TV.

Podvala plasirana kao istinita informacija

Potom je Tportal prenio te njene tvrdnje kao neupitnu činjenicu. Zapravo su prenijeli neistinu. Ako joj je netko sugerirao da je Buljević odgovoran za probleme koje joj je tadašnja POA proizvela, tada je Helena Puljiz trebala provjeriti tko joj je i zašto tu podvalu plasirao kao tobože istinitu informaciju.  Josip Buljević nije odgovoran za aferu u kojoj je Helena Puljiz bila žrtva pritisaka i pokušaja neprimjerenih utjecaja tajnih agenata. U središtu te afere bili su neki drugi ljudi, što bi ona sama nakon desetaka tekstova koji su ispisani na tu temu, svakako trebala znati. Josip Buljević u vrijeme izbijanja te afere bio je zaposlen kao voditelj protuobavještajnih operacija unutar tadašnje POA-e. Dakle, bio je zadužen za vođenje operacija s ciljem suzbijanja utjecaja stranih špijuna na području Hrvatske.  U vrijeme izbijanja afere u čijem se središtu našla Helena Puljiz, na mjestu šefa operative unutar tadašnje POA-e nalazio se Ante Glavan. Vjerojatno upravo ponajviše zbog te afere, Glavan je ubrzo potom smijenjen s te funkcije, a potom je na tu funkciju dospio Josip Buljević. Buljević je na tu funkciju imenovan 7. prosinca 2004. Utoliko se može tvrditi da se u ovoj situaciji Buljević našao na meti neopravdanih prozivanja i podmetanja. (nacional.hr)