Obiteljsko gospodarstvo „Pčelarstvo Bušelić“ iz Makarske ima 100 košnica ili kako se stručno kaže, proizvodnih pčelarskih društava. Proizvode vrhunski cvjetni med u kojem ima više vrsta bilja; kadulje, vriska, vrištine, planike, ruzmarina…
Izrasli su u renomirane proizvođače meda i pčelare za koje se zna van granica Hrvatske. Osvajali su brojna priznanja širom Hrvatske i u državama bivše Jugoslavije. Stub u ovoj pčelarskoj piramidi Bušelića je legendarni Mate Bušelić, čijim stopama je krenuo njegov sin, 33 – godišnji Miljenko Bušelić. „Nisam ja to nikako u početku volio, a kamo li razmišljao da ću se time baviti. Krenulo je slučajno. Otac mi je poklonio dvije košnice i rekao “evo sada se ti o njima bavi“. Želio je da nastavim tradiciju. I krenulo je, malo po malo, počeo sam se sve više zanimati i educirati. Kada vidite prve rezultate onda vas to ponese, pa idete dalje – otkriva Miljenko.Kada su Bušelići registrirali obiteljsko gospodarstvo, bilo je već 40-tak registriranih pčelara. No oni su se kvalitetom proizvodnje meda plasirali u sam vrh i od tada su među najnagrađivanijim pčelarima u Hrvatskoj za kvalitetu meda. Na Međunarodnom sajmu Dalmatina u Splitu, Miljenko je 2012., s medom ovog pčelarskog obiteljskog gospodarstva, osvoio titulu šampiona za kvalitetu meda. Sada će med Bušelića ponovno na Međunarodno natjecanje pčelara Dalmatina. Jako im je stalo do procjene kvalitete na ovom sajmu jer se radi kažu o iznimno stručnoj i kvalitetnoj analizi i korektnom ocjenjivanju. Ovih dana Bušelići su svoje košnice prevezli na ispašu na Vis; ovdje će ostati do kraja godine. Inače, svoje pčele čije su matične košnice u Kozici, vode po cijeloj Hrvatskoj na ispašu uglavnom u prirodno čiste cvjetne oaze u Lici, Kninskom zaleđu, Kistanjama, Visu… „Rad s pčelama moguć je iz hobija, ali za rezultate kakve mi ostvarujemo potrebno je svakodnevno osam sati rada. Istina, nekada manje, ali nekada i po 20 sati – kazat će vam Miljenko i njegov otac Mate. Miljenko ima dosta planova u vezi širenja biznisa sa pčelama. Prvo korak je proširenje za još 100-tinjak novih košnica. Za to je aplicirao na EU fondove kako bi dobio 15.000 eura bespovratnih sredstava. Čeka odgovor i nada se svaki dan da će ga dobiti. Želi udvostručiti broj košnica jer procjenjuje da bi od rada s 200 košnica mogao pristojno živjeti. Uz želje za uspješan rad ovom mladom poduzetniku, recimo na kraju još kako Miljenko planira uskoro u Kozici gdje su mu matične košnice,vrcaona i puniona, otvoriti i kušaonu meda.Tako će svi ljubitelji najboljeg meda do godine u Kozici moći kušati šampionski med koji je takav zbog načina rada, ali i netaknute prirode gdje vode pčele na pašu. (Makarsko primorje)