10 stvari o genijalnom Nikoli Tesli koje možda niste znali…

0

Nikola Tesla neosporni je genijalac. Za života nije bio cijenjen koliko je to zaslužio, a umro je siromašan i zaboravljen. Danas, srećom, Teslu svi smatraju jednim od najvećih znanstvenika svih vremena.

Postao je dio opće kulture, a mnoge pojedinosti iz njegovog života dobro su poznate javnosti. Unatoč tome, ima puno manje poznatih zanimljivih informacija o Tesli, a povodom 160. obljetnice njegova rođenja donosimo neke od njih:

  1. Obitelj Tesla nije uvijek bila Tesla – prije su nosili prezime Draganić, što je sam Tesla otkrio biografu Johnu O’Neillu. Ispričao mu je da je, prema predaji, Tesla zapravo bio nadimak koji su dobili zbog nasljedne osobine – krupnih izbočenih prednjih zubi koji su podsjećali na sječiva tesarske sjekire. Draganići prema O’Neillu potječu iz zapadne Srbije.
  2. Tesla je rođen u Smiljanu oko ponoći tijekom snažne munjevite oluje. Prema obiteljskoj legendi, babica je usred poroda munju proglasila lošim znakom. Ovo će dijete biti dijete tame, rekla je, na što je Teslina majka rekla: “Ne. Bit će dijete svjetla”.
  3. Teslin otac Milutin bio je svećenik, a i sam Tesla je trebao postati svećenik. Njegova majka Georgina nije imala formalno obrazovanje, ali je bila poznata po odličnom sjećanju. Čini se da je tu osobinu Tesla naslijedio od majke jer je i sam imao fotografsko pamćenje i nije bio sklon zapisivanju.
  4. Tesla je, kao mnogi genijalci, bio veliki osobenjak. Mnogi znaju da je strahovao od bakterija, ali nešto manje je poznato da su ga izluđivali biseri, i to do te mjere da je odbijao razgovarati sa ženama koje su ih nosile. Kada bi njegova tajnica nosila biserni nakit, poslao bi je doma.
  5. Tesla je bio dosta duhovit tip s odličnim smislom za humor. Biograf Marc Seifer zabilježio je kako je Tesla nakon večere s poznatim piscem Rudyardom Kiplingom prijatelju u pismu napisao kako ga je Kipling, kojega je nazvao “proljevačem tinte”, pozvao u opskurni hotel u kojem je vjerojatno “dobio dlake i žohare u juhi”.
  6. Tesla je jednog drugog slavnog pisca “potjerao” na WC. Naime, u laboratoriju je razvio neku vrstu stroja za potrese (poslije je shvatio da je riječ o oscilatoru visoke frekvencije) koji je jednom prilikom demonstrirao Marku Twainu. Twain, koji je imao probavnih tegoba, stao je na platformu stroja kada je oscilator bio uključen. Izdržao je 90 sekundi, nakon čega je poletio na obavljanje nužde.
  7. Mnogi smatraju da su Tesla i Thomas Alva Edison bili žestoki neprijatelji koji su predstavljali potpuno drugačije poglede na znanost i život uopće. Međutim, iako su bili rivali, ipak nisu bili neprijatelji i čini se da su se međusobno poštovali. Kako piše biograf W. Bernard Carlson, Edison je jednom došao na konferenciju na kojoj je Tesla držao govor. Kada ga je Tesla spazio, zamolio je publiku da mu zaplješće. Seifer napisao je pak kako je Edison Tesli dao na korištenje laboratorij nakon što su Teslin zahvatili požari.
  8. Tesla je bio ekološki osvješten, smatrao je kako ljudi prebrzo troše Zemljine resurse i htio je osigurati da ti resursi budu obnovljivi. Stoga je proučavao načine za prikupljanje prirodne energije iz zemlje i zraka kako bi se minimaliziralo trošenje fosilnih goriva.
  9. Tesla se bio približio budizmu, vjerovao je u reinkarnaciju te je imao dvostruki pogreb, kršćanski i budistički. Išao je na jogu te je meditirao.

10. Tesla je preminuo u snu 7. siječnja 1943. godine u svom apartmanu u hotelu New Yorker, a tijelo mu je dva dana bilo izloženo u poznatoj pogrebnoj sali na Aveniji Madison. Komemoracija je održana 10. siječnja. (Večernji list)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime