Anita Marunica: Izmjene prostornog plana općine Hrvace su nezakonite!

0

Općina Hrvace najavila je javnu raspravu o izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Hrvace u kojima se predviđa brisanje KKPE Peruća iz Prostornog plana. Niz medija je to prenio kao vijest da je zaustavljena termoelektrana na Perući.

Međutim, ove izmjene Prostornog plana su s jedne strane nezakonite i neće proći, a s druge strane beznačajne za zaustavljanje projekta, navodi u svom priopćenju u ime građanske inicijative „Ne daj se, Cetino!“, Anita Marunica, dipl. ing. građ.

Naime, predložene izmjene nisu u skladu s Prostornim planom Splitsko-dalmatinske županije, čime se krši članak 61. Zakona o prostornom uređenju (ZPU) koji kaže da plan niže razine mora biti usklađen s planom više razine. Nadalje, pri izmjeni Prostornog plana Općine Hrvace mora se pribaviti mišljenje Odjela za prostorno uređenje Županije o usklađenosti tog plana s Prostornim planom županije (čl. 107. ZPU-a) što ovako predložena izmjena ne može dobiti jer nije usklađena. Zato su ove izmjene nezakonite.  Čak i da se usvoje, te izmjene neće zaustaviti štetnu plinsku termoelektranu Peruća jer će se u tom slučaju primijeniti prostorni plan više razine sukladno članku 123. ZPU-a. Zato su ove izmjene i beznačajne.  Prema tome, brisanje KKPE Peruća iz Prostornog plana Hrvaca nisu apsolutno nikakva zapreka projektu, nego površan i očigledno proziran način smirivanja i dezinformiranja javnosti. Projekt će biti zaustavljen tek kada ga Vlada odbije s liste strateških projekata, gdje još uvijek čeka na dnevni red, kad nadležna ministarstva zaštite okoliša i energetike te graditeljstva izdaju negativna rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš i za prostor, te kad se izbriše iz prostornog plana Županije. Tek tada ćemo slaviti pobjedu, a do tada nas očito tek čeka prava borba, zaključuje priopćenje Anita Marunica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime