Biogradska Bošana d.o.o. utjeruje nepostojeće dugove?!

0

Nemalo se iznenadio jedan naš čitatelj iz Zagorja kada je nedavno dobio telefonski poziv iz tvrtke Eos Matrix kojim ga ženski glas s druge strane obaviještava da je dužan 250 kuna za parkiranje u Biogradu i to 2012. godine!

– Nazvala me na telefon i rekla kako je ovlaštena za naplatu parkirinih kazni komunalnog poduzeća Bošana d.o.o. iz Biograda. Tvrdi da imam dvije neplaćene kazne od po 125 kuna još od 2012. godine. Niti se sjećam da sam krivo parkirao, niti sam ikada dobio kaznu niti sam ikada poštom ili na bilo koji drugi način dobio nekakvu obavijest, uplatnicu, prijedlog za ovrhu… Ništa!, priča nam naš čitatelj koji je želio ostati anoniman.
Samo dan kasnije nazvao ga je drugi djelatnik tvrtke Eos Matrix koji se predstavio kao Vladimir Kovač i ponovio mu priču svoje kolegice od dan ranije.
– Nikad nikome nisam ništa ostao dužan, a najviše me pogodilo to što sam jedan od nekolicine zagorskih vatrogasaca, heroja koji sam kao volonter danima gasio požare na biogradskoj rivijeri i čitavoj Dalmaciji, a onda me zovnu iz nekakve tvrtke koja radi za biogradsku Bošanu i kažu da sam dužan?! Nije problem u 250 kuna, ali ja ne znam da sam uopće parkirao negdje, a da nisam platio, niti sam do neki dan znao da sam navodno nekome dužan, priča nam naš čitatelj.
Prema svemu sudeći naš čitatelj je u pravu jer je njegov navodni dug iz 2012. godine u zastari i prema dostupnim informacijama, Prijedlog za ovrhu nije pokrenut u zakonskom roku. Nažalost, u Hrvatskoj ima tvrtki poput Eos Matrix koje utjeruju nepostojeće dugove, maltretiraju navodne dužnike desecima telefonskih poziva i u jednom dijelu slučajeva i uspiju u naplati. Neupućeni građani računaju da im je bolje platiti koliko im iz tvrtke Eos Matrix kažu nego da riskiraju sudske troškove, odvjetničke tarife, kamate itd. Ni sama sudska praksa ne ide na ruku građanima jer gotovo ni jedan sudac neće upozoriti na prvom ročištu da je dug u zastari već će krenuti u spor kojeg malo koji građanin može dobiti bez da angažira odvjetnika. Odvjetnici su, pak, većini građana financijski neisplativi. Što činiti našem čitatelju? Jednostavno može ignorirati napasti i čekati da podignu Prijedlog za ovrhu iz kojeg će se potom vidjeti da je dug u zastari, a da sam Prijedlog nije pokrenut u zakonskom roku. Potom će napisati prigovor zastare na takav Prijedlog, a nadležni sud će to i prihvatiti. Igre bez granica za osiromašene hrvatske građane na čijim leđima profitiraju lihvari. Ništa drugo.

1 KOMENTAR

  1. Potpuno istu opomenu i telefonski poziv bez obrazloženja zašto, kada i gdje se nešto zbilo samo s drugim iznosom sam primio i ja. Prema riječima ženske osobe s druge strane telefona navodno parking u Biogradu. Stvar je čudnija s činjenicom da sam zadnji put bio u Biogradu iste 2012. godine i da nikada nisam primio nikakvu obavijest, opomenu ili nešto drugo o učinjenom prekršaju.

  2. Evo i ja sam danas dobila pismo i uplatnicu iz Ljubljane od nekog odvjetnika.Traži od mene svotu od
    EUR 405,01
    Neznam zašto i zbog čega ali navodi godinu 2016 ,registraciju mog auta i nekakvu BOŠANA iz Biograda.Svašta…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime