Crnogorac Danilo u Zadar doveo sedam ogromnih transformera

0

Impozantni odred sedam transformera, većih od sedam metara i težih od dvije, tone čuvat će Zadar od neprijatelja sve do Nove godine.

Mišić, Bobo, Zift, Zinzov, Sai Ci, Eli Musa i Ramtron smjestili su se ispred zadarskih bedema, a kreator im je mladi crnogorski umjetnik, 22-godišnji Danilo Baletić, koji ih je izradio po uzoru na poznati američki blockbuster iz 2007. godine temeljen na istoimenoj seriji igračaka. transformeri8Divovske robote već dvije godine izrađuje od različite vrste otpada, čime je, kaže, ispunio dječački san o tome da popularne transformerse, s kojima se stalno igrao kao dječak, izradi u prirodnoj veličini. – Prije dvije i pol godine na otpadu u Podgorici vidio sam tu veliku količinu željeza i tada sam ispunio svoj dječački san.

Ramtron težak 4,5 tone

U Zadru je sada najveći Ramtron težak oko 4,5 tona, no najveći koji sam ikada izradio nalazi se u Podgorici. Riječ je o Megatronu visokom čak 14 metara i teškom 30 tona.  – Htjeli smo ga dovesti i u Zadar, ali nije bilo moguće – kazao je mladi umjetnik, navodeći kako njegovi transformeri, kao što se odmah primjećuje, nemaju originalne nazive kao iz filmova, nego su vezani isključivo uz njegov život. – Mišić je moj najbolji drug, a Bobo je drug koji je stradao u prometnoj nesreći prije dvije godine. Svi su oni na neki način povezani s mojim životom – kaže ovaj student vizualne umjetnosti. Njegov rad prepoznala je i udruga EACTA koja je sedam transformera dovela u Zadar, a veliki su i planovi za dalje – skulpture su otkupljene i prema prvim informacijama putuju prvo u Beč, a onda u Ameriku, u muzej Arnolda Shwarzeneggera. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime