FOTO Andrej Plenković primio izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj

0

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj, na čelu s predsjednikom VAD-a Stipom Jukićem

Sastanku su nazočili i zamjenik predsjednika Viteškog alkarskog društva Dinko Bošnjak, tajnik društva Ivan Nasić, alkarski vojvoda Ante Vučić i arambaša Ivo Vukasović. Uz predsjednika Vlade bio je državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić.

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić upoznao je predsjednika Vlade s mnogobrojnim aktivnostima koje Viteško alkarsko društvo poduzima u promociji Sinjske alke. Podsjetio je da je u sklopu 300. obljetnice otvoren Muzej Sinjske alke te je održana uspješna izložba u Bruxellesu, koju je organizirao predsjednik Vlade kao zastupnik u Europskom parlamentu, a potom je Sinjska alka predstavljena i u Chicagu u okviru tradicionalne manifestacije Hrvatsko-američki dani te u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Alkari su zahvalili predsjedniku Vlade na kontinuiranoj podršci, kao i na dolasku u Vukovar, gdje je prošle godine održana svečana Alka, što je bio četvrti put u povijesti da je održana izvan Sinja.

Razgovarali su i o brojnim projektima Alkarskog društva koji se financiraju sredstvima iz EU fondova te je u tom kontekstu spomenut dovršetak nabave novih tribina.

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je Sinjska alka 2007. godine upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a 16. studenoga 2010. uvrštena je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Naglasio je da je ovo važno alkarsko natjecanje postalo jedno od najpoznatijih turističkih događaja u Hrvatskoj, koje svojom atraktivnošću i kvalitetom pridonosi dodanoj vrijednosti turističke ponude Cetinske krajine.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo viskom razinom organizacije Sinjske alke te je zahvalio Viteškom alkarskom društvu na promicanju bogate hrvatske povijesne i kulturne baštine.

1 KOMENTAR

  1. Pa mogli ste i do Vucica u Beograd, ne bi vam bilo prvi put trcat za lovom jadnici. Stoga iako sam iz Sinja nikad je necu pogledat jer to nije viteska niti ista slicno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime