Haaški sud oslobodio krivnje Vojislava Šešelja!

0

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda zaključilo je većinom glasova na izricanju presude Vojislavu Šešelju u četvrtak da se zlostavljanje civila u Hrtkovcima ne može smatrati sustavnim napadom protiv civilnog hrvatskog stanovništva nego djelima osobne prirode.

Vijeće nije utvrdilo izravnu odgovornost Vojislava Šešelja za progon hrvatskog stanovništva u Hrtkovcima unatoč njegovom ratnohuškačkom govoru. Većina članova vijeća prije toga zaključila je da tužiteljstvo nije dokazalo da je civilno nesrpsko stanovništvo bilo izloženo rasprostranjenim napadima u Vukovaru i Sarajevu, te je zaključilo da je postojao oružani sukob koji je obuhvaćao civilne elemente. “Tužitelj nije jasno pokazao da su civili bili masovno na meti” kazao je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti dodajući da općenite tvrdnje tužiteljstva nisu potkrijepljene dokazima.

Tužiteljstvo: Dobrovoljni nisu bili potčinjeni Šešelju

Što se tiče Vojvodine, vijeće nije utvrdilo da se radilo o području oružanog sukoba jer je tužiteljstvo propustilo to povezati s ratom u Hrvatskoj. Vijeće je utvrdilo da se regrutiranje dobrovoljaca SRS-a odvijalo najčešće u stožeru SRS te na općinskoj razini te da su slani u BiH i Hrvatsku i na zahtjev drugih srpskih snaga te Vojske Jugoslavije. Svi dobrovoljci nisu bili i članovi SRS-a, utvrdilo je vijeće. Vijeće smatra da dobrovoljci nisu bili potčinjeni Šešelju kad su sudjelovali u vojnim operacijama, već su bili podređeni vojnoj hijerarhiji na terenu. “Šešelj nije mogao imati nikakvu hijerahijsku vezu s dobrovoljcima od trenutka kad su bili uključeni u snage Vojske Jugoslavije i vojske Republike Srpske”, kazao je Antonetti. Vijeće je podsjetilo da su u veljači 1991. Šešelj i Tomislav Nikolić osnovali Srpsku radikalnu stranku koja je preuzela program srpskog četničkog pokreta i Šešelj je tada postao njezin predsjednik. Vijeće smatra da nema dovoljno dokaza da se zaključi da je Šešelj bio povezan s paravojnim grupama poput Arkanovaca ili Belih orlova, niti da je dokazana hijerarhijska veza s drugih paravojnim skupinama u BiH.  Utvrđeno je da su se dobrovoljci SRS-a uključili u sastav crvenih beretki, kao i u sastav jedinice ‘leve supoderice’ koji su djelovali na području Hrvatske, objavilo je Vijeće.

Neprecizna optužnica

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Šešelj bio član udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem kojemu bio progon nesrpskog stanovništva iz Hrvatske i BiH radi stvaranja ‘Velike Srbije’. Tužiteljstvo je tvrdilo i da je za zločine koje su počinili dobrovoljci Srpske radikalne stranke odgovoran upravo Šešelj jer ih je upućivao u Hrvatsku i BiH, kao i za huškačke govore kojima je cilj bio progon Hrvata i muslimana iz Hrvatske, BiH, i vojvođanskog mjesta Hrtkovaca. Sud je utvrdio da se Šešelj nije odrekao svoje ideologije stvaranja tzv. velike Srbije, te da je smatrao da nema nadzora nad svojim dobrovoljačkim snagama koji su, po Šešelju, djelovali u okviru legitimne obrane prava Srba. Vijeće je utvrdilo da je tužiteljstvo u optužnici bilo neprecizno i ista djela navodilo i kao zločine za koje je Šešelj osobno odgovoran, ali i kao član udruženog zločinačkog pothvata te je neselektivno koristilo sve moguće vidove odgovornosti za pojedina djela.  “Članovi raspravnog vijeća žale zbog takvog pristupa”, kazao je predsjedavajući Jean Claude Antonetti. (index.hr)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime