HDZ-ovi paraziti iz Obrovca…

0

Paraziti.  Paraziti i pijavice. Prokleti paraziti i pijavice. U ovom konkretnom slučaju – HDZ-ovi paraziti i pijavice. O vašem trošku naravno – paraziti i pijavice koje žive na trošku ovog naroda i ovih građana. Paraziti i pijavica u metalik crnim limuzinama.

Grad Obrovac je jedno od najtužnijih mjesta u Hrvatskoj. Od ukupno 4.323 stanovnika (sam Grad 996 stanovnika), 341 je nezaposlen – međutim kako općenito i nema puno aktivnog radnog stanovništva, već godinama je u vrhu hrvatske nezaposlenosti – uz Beli Manastir i Imotski. Gotovo trećina radno sposobnog stanovništva je bez posla. Gospodarski, nije nikada stajao dobro – još u socijalizmu tamo je bila propala tvornica glinice. Dolaskom autoceste, i nešto tranzitnog prometnog značaja koji je imao – nestalo je. Prije dvije godine gradonačelnik Obrovca Ante Župan, govoreći o velikoj nezaposlenosti, izjavio je: „Učinili smo maksimalno što se tiče infrastrukture i što se tiče poticaja što grad može učiniti. Nijedan formalni korak s naše strane nije izostao. Ostalo je stvar investitora.“ Gradonačelnik Ante Župan, HDZ (navodno čovjek od velikog povjerenja Tomislava Karamaka), odlučio se na još jedan presudan korak – kupovinu crne limuzine, benzinac, 270 konja, s trozonskom klimom!

Crna limuzina

U Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavljeno je lipnja ove godine kako Grad Obrovac kupuje novi automobil. Kaže, naziv: „Nabava osobnog automobila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti.“ Procijenjena vrijednost nabave: 255.268,15 kuna bez PDV-a. Kao prvo, može se postaviti pitanje – kako to da Grad Obrovac tako precizno zna procijenjenu vrijednost nabave? U lipu? A ono – javna nabava okrenuta svima, ne smije se nikoga preferirati… Barem tako piše u Zakonu o javnoj nabavi. No, puno zanimljivije od ove pitalice jest – što se to nabavlja. Što jedan grad od niti 4500 stanovnika, s jednom od najvećih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj i njegov gradonačelnik trebaju? Što im je to neophodno za obavljati tu dužnost, HDZ-ovog gradonačelnika u, da budemo jednostavni, gospodarski totalno propalom gradu? Dana 20. srpnja izmijenjena je dokumentacija za nadmetanje, pa evo čitamo u aktualnom izdanju, što to gradonačelnik i njegova ekipa trebaju. Dakle: Grad Obrovac, Trg dr. Franje Tuđmana 1, Obrovac, Evidencijski broj nabave: MV-7/2015. Planiraju službeni automobil koristiti pet godina, prosjek 40.000 km godišnje. Ono što nas posebno zanima: „Kako bi se ponuda smatrala prikladnom ponuđeno vozilo mora zadovoljavati sve traženo iz obrazca ”Tehničke značajke vozila”.“ Ovo zapamtite – sve tehničke značajke vozila koje su naveli su obvezne. Nema jedne stavke – ponuda ne zadovoljava. Sve navedeno mora biti upravo tako isporučeno. A sada idemo na te propisane „Tehničke značajke vozila“: Boja vozila – crna metalik. To nam je jasno. Kakvo bi to bilo službeno vozilo da nije u pitanju crna metalik limuzina? Razumljivo je da je i oblik limuzina, s pet vrata i pet sjedala. Prihvatimo čak i da im auto od skoro pet metara treba, preciznije: dužina (mm) : min. 4850, max.4870, širina (mm): min. 1820, max. 1870. Ali ono što slijedi – možemo nazvati suludim. Ili ako želimo biti pristojni suludom bahatošću. Suludom bahatošću o narodnom trošku, u gradu koji po ničemu nema ni trunku prava na bahatost. I gdje bi morala vladati skromnost i štednja državnog novca.

Benzinac od 270 konja za grad od 4323 stanovnika

obrovac 14.05.2008. rusenje dimnjaka
obrovac 14.05.2008. rusenje dimnjaka

Što mislite, koliko jednom gradu od niti 5000 stanovnika treba jak automobil? 60-80 KS, neki Punto ili Megane? Ili recimo stotinjak, neka mogu povući na A1 kada idu u Zagreb? Prevarili biste se, od svih gospodarski zaboravljen Obrovac treba slijedeće: vrsta: benzinski motor, snaga motora (kW): min. 199, max. 210, pogon: prednji + zadnji (4×4). Dakle traži se benzinac (pazite, službeni auto, s hrpom kilometara godišnje – benzinac!) s pogonom 4×4 obvezno i snage nekih 270 konja! Dvije stotine sedamdeset konjskih snaga je potrebno i neophodno za službeni automobil Grada Obrovca koji služi ili bi trebao služiti obavljanju službene funkcije čelnika grada i na kojeg se primjenjuju ograničenja brzine kao i na svako drugo vozilo! Postoje istina državni automobili kojima ovakve snage trebaju – oni za prateće kolone. Tipa kada se vozi predsjednica Republike ili predsjednik Vlade, kada je u pitanju kolona pod rotacijom koja ide autocestom 170-180 pa i više, gdje ide „čistač“, pa vozilo sa štićenom osobom, pa pratnja. Međutim, uza najbolju volju, ne čini nam se da lokalni dužnosnici grada Obrovca, ma koliko se sami sebi činili važnim, spadaju u tu kategoriju. I još k tome, pogon 4×4! Na benzincu! Genijalno! Znate li koliko to troši državnog novca? A tek gume, Grad Obrovac želi samo najbolje svojima, dakle: prednje i stražnje gume: 18˝. Kotači od 18“ na službenoj limuzini 4×4, benzincu od 270 konja, za jedan od najsiromašnijih krajeva u Hrvatskoj. Kada narod nema i kada je narod uz to i naivan, neka ima barem vlast, neka se vidi tko je baja kada se dođe na seoski dernek žderat janjetinu! Jasno nam je da čelnici Grada Obrovca paze na sigurnost, pa im nećemo zamjeriti hrpu zračnih jastuka i ABS, pa čak ni obvezan „Elektronski program stabilnosti“. Ali čemu „Pomoć pri parkiranju sprijeda i straga“? Nije valjda da je junačka ruka nesigurna? Vidimo i da se kupuje i „Radarski sustav nadgledanja prostora ispred vozila“, skoro da taj auto sam ide!

Ljubitelji dobrog zvuka

Kada gledamo dalje specifikacije, onda ipak možda preoštro sudimo o čelnicima Grada Obrovca i specifikacijama koje traže za službeni automobil. Naime traži se pod obvezno i: „Radio uređaj MP3, USB, SD kartica s 8 zvučnika“. Jes! Ni pet ni šest porezni obveznici će platiti – osam zvučnika! Zasigurno planiraju slušati tamo lokalni čelnici kakve simfonijske koncerte, Bacha i to, jer za Thompsona i Grdovića valjda osam zvučnika ne treba? Ili treba? A ako već želite slušati dobar zvuk – onda je potrebno i da je guzica na toplom, pa čitatelje zasigurno neće iznenaditi „Grijanje prednjih sjedala“, ali sve to i treba stilski posložiti s vanjštinom vozila stoga su „Sjedala u kombinaciji koža i alcantara“. Dobro da nisu i odijela u odgovarajućem stilu naručili. I na kraju – da bi sve bilo u skladu i da se ne bi osjetilo kada netko nekome, da prostite, prdi – obvezan je: klima uređaj: trozonski. Pet ljudi u automobilu može podešavati grijanje i hlađenje u tri zone. Što se tamo u lokalnoj vlasti ne mogu ni oko toga dogovoriti?

Beskonačna bahatost

Pa dobro ljudi, jeste li vi normalni? Koliko i uopće seže vaša bahatost i bezobrazluk? Grad Obrovac čak i nema pravo reći da je to pitanje njega i njegovih stanovnika, jer ova grad spada u one koje svi zajednički financiramo, u općine i gradove koji dobivaju pomoć iz središnjeg proračuna da bi preživjeli! U Državnom proračunu za 2015. godinu jasno piše: A557113 GRAD OBROVAC 2.591.671 kuna. Dakle, Grad Obrovac iz naše zajedničke kase dobiva financijsku pomoć, jer nije u stanju ispuniti osnovne funkcije koje lokalna samouprava mora ispuniti – a kako nam to vraća? Kupnjom crne limuzine, benzinca od 270 konja s 8 zvučnika i trozonskom klimom za pokazivanje, izigravanje faca i derneke. Da se vidi da se zna, da se ima – pa ako ne može imati narod, neka imaju čelnici? Narod s plaćama od 3500 kuna i narod koji se znoji ovih dana u starim kantama od auta bez klime? Oni ovu svinjariju od javne nabave omogućuju! Koja je to bijeda! Crna limuzina koja ide prašnjavim seoskim cestama, i pokazuje, snagu, moć i utjecaj lokalnih čelnika koji ne uspijevaju ispuniti osnovne funkcije zašto su tu – nezaposlenost ogromna i za hrvatske uvjete, grad uopće ne funkcionira bez da sretniji krajevi Hrvatske doslovno ne uplaćuju pokoji milijun Obrovcu. Ispunjenje dječačkih snova o narodnom trošku: velik, snažan benzinac 4×4 koji ostavlja trag prašine i čini one unutra velikim, utjecajnim i snažnim. A ujedno patetičnim i jadnim.

Je li to novi HDZ?

Gospodine Tomislave Karamarko, je li to taj novi ne-sanaderovski HDZ? I to upravo u Gradu Obrovcu, gdje zasigurno pratite dobro što se događa? Podsjetimo se: „Prostorni plan od kojeg će obitelj Karamarko debelo profitirati progurao je HDZ-ov gradonačelnik Obrovca Ante Župan. Obrovačkog gradonačelnika Župana prati glas Karamarkovog najpouzdanijeg čovjeka na zadarskom području.“  Je li to HDZ s kojim želite u izbornu pobjedu? S kojim želite odmak od bahate Sanaderove vlasti? Za koji kažete da je najbolje rješenje za Hrvatsku? HDZ koji kupuje luksuzne igračke na narodni račun? Ili je u pitanju „vaš čovik“? Naime, ne bismo željeli misliti da je ovo oko prostornog plana namjerno? Izjasnite se. Hoćemo li ako dođe HDZ imati svi trozonske klime, ili je to samo za odabrane partijske drugove, kao one Mečke Saveza Komunista 80-tih, kada se znalo što je raja, a što vlast? Nije valjda da vam je taj model Saveza komunista Hrvatske, vlasti crna Mečka, a narodu Stojadin, po nečemu blizak? I da, gospodine Karamarko, spomenite ovima svojima iz Obrovca da su zaboravili jedan detalj – nosač za čačkalice, nije baš primjereno da im komadi mesa nakon krkačine na kakvom derneku vire između zuba. Jer ovaj auto ima samo jednu funkciju – kurčenje na dernecima. (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime