HNB pokrenuo stečaj BSD-a: pod istragom USKOK-a makarski poduzetnik Juroslav Buljubašić i Ecija Bajić?

0
Juroslav Buljubašić
Juroslav Buljubašić

Hrvatska Narodna banka donijela je odluku o stečaju Banke Splitsko Dalmatinske. Veliki i poznati splitski dioničar BSD-a je i Juroslav Buljubašić, kontroverzni poduzetnik iz Makarske koji se preselio u Split, poznat po aferi Glavica, otuđenom zemljištu žičare koje je s partnerima odkupio za 15 maraka po 1 m2.

Protiv njega i partnera Olma d.d. svojedobno je podnesena kaznena prijava koju je DORH na čelu s Mladenom Bajićem odbio. Juroslav Buljubašić dioničar je banke skupa s Ecijom Kuljiš Bajić, ženom bivšega Glavnog Državnog Odvjetnika Mladena Bajića. Svi računi BSD su blokirani, policija vrši izvide, na potezu je USKOK. Postoji osnovana sumnja da je BSD završila u stečaju zbog financijskih malverzacija jedne offshore tvrtke s Cipra. Pojedini dioničari Banke Splitsko Dalmatinske imali su račune u offshore poduzećima, preko kojih su upravljali obiteljskim bogatstvom i poreznim planiranjem. Pojedina poduzeća dioničara BSD-a izbjegavala su porezne obveze prema Republici Hrvatskoj, temeljem registracija offshore poduzeća. Tajnost određenih podataka očito je motiviralo HNB da donese odluku o gašenju/stečaju Banke Splitsko Dalmatinske. Tko je inicirao odluku o gašenju BSD-a, i da li se stvarno radi o izbjegavanju plaćanja poreza velikih brodskih kompanija koje na vezu u Splitskoj luci imaju brodove koji su kupljeni 1994. godine na temelju poticaja iz proračuna Republike Hrvatske, utvrdit će u USKOK. Činjenica da je Savjet Hrvatske narodne banke  donio  na sjednici 24. svibnja Odluku o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka trgovačkom sudu u Splitu nad Bankom splitsko-dalmatinskom d.d. BSD je po izvješću HNB-a postupila protivno Zakonu o kreditnim institucijama, te uredbi (EU) br. 575/2013…te je naloženo izvršenje niza mjera s ciljem otklanjanja utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju, od kojih je najznačajnija povećanje regulatornog kapitala. U kakvoj je vezi s propalom  bankom Mladen Bajić, njegova supruga Ecija i koliko će najnovija afera utjecati na reviziju Bajićeva carstva ostaje da vidimo. Po nalazima revizora HNB-a kojima su odgovorne osobe Banke Splitsko Dalmatinske svojim radnjama postupili protivno Zakonu o kreditnim institucijama, uhićenja pojedinih dioničara su i više nego izvjesna.

1 KOMENTAR

  1. Penzija nema za ovaj mise a ko zna kad će. MIROvinsko prije stečaja uplatilo Juroslavu slavnom, a od šake do lakta odmirili umirovljenicima. Ničija nije do zore gorila

  2. Svaka Maca dođe na vratašca. Ako je Juroslav Bulibašić, marčapao skupa sa Guštom Alaćem,Hrvojem Urlićom,Jakšom Medićem i Liljom Matić, te davne ratne godine, a vješto je izbegavao krim-obrade, za radtno profiterstvo nema zastare?!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime