Ivo Raffanelli imenovan zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice

0

Komodor Ivo Raffanelli u ponedjeljak je na svečanosti u Domu Hrvatske vojske Lori u Splitu preuzeo dužnost novog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM) od kontraadmirala Predraga Stipanovića, koji će od 1. siječnja 2018. u Bruxellesu preuzeti dužnost vojnog predstavnika Republike Hrvatske u NATO-savezu i EU

Novi zapovjednik HRM-a komodor Raffanelli, koji na tu dužnost dolazi s dužnosti zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske, rekao je da će HRM i dalje pružati punu potporu svim aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.”Pritom posebno vrijedi spomenuti sudjelovanje u razvoju novih koncepata strateških dokumenata, prijedlogu novog ustroja OS RH i HRM-a”, istaknuo je komodor Raffanelli.

Po njegovim riječima, HRM će pružati aktivnu potporu i sudjelovati u međunarodnim misijama i operacijama te tako pridonijeti razvoju nacionalne i međunarodne sigurnosti u složenim uvjetima koje generiraju suvremene ugroze i krize. HRM će pružati potporu civilnim institucijama i organizacijama u slučaju prirodnih i ekoloških katastrofa te će i dalje pridonositi sustavu domovinskoj sigurnosti u skladu sa zakonom.

“Istaknuo bih i posebne prioritete HRM-a, a to su ustrojavanje satnije, odnosno bojne mornaričko-desantnog pješaštva, opremanje i modernizacija, sudjelovanje u međunarodnim inicijativama, implementacija ciljeva sposobnosti, deklariranje snaga Hrvatske ratne mornarice za sudjelovanje u NATO i EU vođenim operacijama te maksimalnu brigu i skrb za ljude”, poručio je komodor Raffanelli. Istaknuo je kako je od krucijalne je važnosti izraditi studiju višenamjenskoga izvanobalnog ophodnog broda te čim prije potaknuti procese koji će u srednjoročnom razdoblju omogućiti da se ti brodovi uvedu u uporabu.

Nove dužnosti preuzimaju časnici iz Domovinskog rata

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako se pred zapovjednika HRM-a Raffanellija i njegove suradnike postavlja “zadaća završetka započetih projekata, jačanje i izgradnja novih sposobnosti”.

“Hrvatska ratna mornarica i njezine sposobnosti, njezini ljudi temelj su naše vjerodostojnosti, čuvanja naše tradicije i postojanja na hrvatskom Jadranu”, ocijenio je ministar Krstičević.

Posebice je istaknuo važnost vraćanja vojske u Ploče, što je najavljeno za 2018. godinu.

“Vjerujem kako će postrojba mornaričko desantnog pješaštva u vojarni u Pločama s mladim, dobro uvježbanim i pripremljenim vojnicima u obrambenom i sigurnosnom smislu biti južna okosnica naše Hrvatske”, rekao je ministar Krstičević i dodao kako očekuje da će se ubrzati projekt izgradnje prototipa obalnoga ophodnog broda.Istaknuo je kako je učinjen veliki pomak u pomlađivanju Hrvatske vojske na strateškoj razini.

“Nove dužnosti preuzimaju časnici iz Domovinskog rata koji su školovani u inozemstvu na američkim i europskim vojnim školama”, rekao je ministar Krstičević.

Rekao je da pobjednička Hrvatska vojska želi biti prožeta simbolima Domovinskog rata te da će ubuduće nagrada za najspremnijeg vojnika nositi ime nedavno umrloga Davora Jovića. Nakon što je to rekao, u Domu Hrvatske vojske u Lori prolomio se buran pljesak.Ministar Krstičević najavio je da će se pripadnicima Hrvatske vojske postupno vratiti njihova materijalna prava.”Sljedeće godine vratit ćemo terenski dodatak, dežurstva će biti plaćena, a vratit ćemo i naknadu za stražu”, rekao je.Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar-Kitarović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako HRM ima iznimno važnu i nezamjenjivu ulogu u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta strateškog resursa Republike Hrvatske – Jadranskog mora. Rekao je kako je pred novim zapovjednikom HRM-a komodorom Raffanellijem vrlo odgovorna zadaća zapovijedanja tehnički vrlo zahtjevnom granom OS RH čiji su pripadnici diljem svijeta, od Jadrana, do Somalije i Afganistana.

“Od Vas tražim da i dalje unaprjeđujete sustav koji će u svakom trenutku biti sposoban zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet kao i nacionalne interese Republike Hrvatske u području odgovornosti HRM-a te da i dalje nastavite pružati potporu civilnim institucijama”, rekao je general Šundov komodoru Raffanelliju.

Dosadašnji zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović podsjetio je kako je u protekle tri godine znatno pomlađen djelatni sustav HRM te da smo dobili 28 mladih časnika i 122 mornara, a 59 mornara postalo je dočasnicima.

“Uvođenjem u operativnu uporabu autonomnoga podvodnog plovila tipa REMUS-100 naše protuminske sposobnosti su znatno unaprijeđene i očekujemo da ćemo uskoro ispuniti jedan od naših ciljeva sposobnosti te deklarirati tim protuminskih ronilaca za sudjelovanje u NATO-ovim pomorskim operacijama”, rekao je kontraadmiral Stipanović. (seebiz.eu)

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime