Kako su drugovi Alač i Urlić uzeli 5 milijuna maraka…

0

Stigao mali Ivica kod dida Ante na zimske praznike,baba sprema spizu svaki dan po Ivičinom izboru. Pobunio se dide i traži od babe da spremi sarmu, baba ni da čuje, zato što to ne voli njen unuk.

Čita dide novine pa naglas komentira: „Vidi ti njih, tvrde oni da je prodaja HEP-a nacionalni interes!“. Pita unuk tko to tvrdi?
-Vlada sinko, odgovara dide.
– A što su to nacionalni interesi dide?, znatiželjno će Ivica. Dide suče brkove, ostao i on paraliziran pitanjem unuka koji ima tek deset godina. Kako mu objasniti što su nacionalni interesi!? Dide ne zna , mali Ivica gugla na mobbitelu i veli didu: „Ovdje piše da su nacionalni interesi ciljevi koje država ima na ekonomskom, vojnom ili kulturnom području..“.
– Da, potvrdi dide unuku. Čita dide naglas novine: “Novi prostor za Mesića: Savez antifašističkih boraca i antifašista RH ponudio bivšem predsjedniku novi prostor za rad.”
Pita unuk dida što su antifašisti? Dide opet ostao u šoku pitanjem. Razmišlja dide i veli unuku: „Ajmo se mi Ivica malo provozati po Makarskoj, pa će tebi dide objasniti što su nacionalni interese,  a što antifašizam“.
Ivica jedva dočeka da se provoza s didom u novom Mercedesu. Sjedaju oni, nakon pet minuta vožnje, zastaje dide i pokazuje unuku makarski lukobran.
– Vidiš ivice ovdje su komunisti, antifašisti osmislili gradnju ACY marine za brodove 1989. godine, Veljko  Barbijeri kao antifašist izdvojio je pet milijuna maraka na račun poduzeća za gradnju ACY marine. Za direktora poduzeća su postavili istaknute antifašiste drugove Alača i Urlića, koji umjesto da izgrade marinu, pokradu novce iz poduzeća i s tim novcima kupe zemljiše na Glavici, koje je bilo predviđeno kao polazište žičare na Biokovo…, prisjeća se dide.
– A dide da li je to bio nacionalni interes?, pita Ivica.
– E tako je sinko, to je tada bio nacionalni interes. Komunisti su vladali pa su oni kao antifašisti podrivali, pljačkali hrvatsku državu, tada u to vrijeme devedesetih godina  to je za njih antifašiste bio nacionalni interes. Radili su oni svašta kako bi u začetku uništili hrvatsku džavu. Antifašisti su ti sinko opstruirali stvaranje hrvatske države, tvrdi dide.
– Kako dide?, pita unuk.
– E za vrime Jugoslavije svaki civil kroz narodnu obranu imao je svoje oružje, ono je bilo pod nadzorom teritorijalne obrane. Kada je došlo do sukoba s Jugoslavenskom armijom, onda su ovi naši  antifašisti iz teritorijalne obrane predali oružje Jugoslovenskoj armiji, pojašnjava dide.
– A dide da li je i to nacionalni interes, pita unuk Ivica.
– Da  to je tada za komuniste, danas antifašiste bio nacionalni interes, kaže dide. Nastavlja dide voziti auto, usporava kod Doma zdravlja. Mali Ivica pokazuje prstom didu kako se radi nova fasada na domu zdravlja i pita dida je li i ova fasada  na domu zdravlja od nacionalnog interesa?
– Nije Ivice to nema veze s nacionalnim interesom, ali ima s antifašizmom, zagonetno će dide.
– Kako?, pita mali Ivica.
– E da ti did pojasni kako je zdravstvo najveća stavka proračuna Republike Hrvatske. Dakle, od ukupnog proračuna 130 milijardi kuna, najveća stavka je zdravstvo, a nakon toga školstvo, ukupno oko 70 posto proračuna, razbacuje se milijardama dide ko’ da su njegove.
– Dobro dide, a kakve veze ima to s antifašizmom?, pita zbunjeno Ivica.
–  Polako da ti objasnim, srdito će did. – Ti si  neki dan, kada si imao virozu s mamom išao vaditi krv u Domu zdravlja, jel’ tako?, pita dide.
– Je dide, ponosno će Ivica držeći se za podlakticu lijeve ruke baš tamo gdje ga je ubola iglom ona laborantica.
–  I htio si ći na wc?, nastavlja dide.
– Jesam dide, s ljutitom grimasom na licu će Ivica.
– E tamo nije bilo wc papira, nije bilo daske na wc školjki, nije bilo ni sapuna za oprati ruke?, nastavlja dide nabrajati.
–  Nije dide, skrušeno će mali Ivica.
– Eto sinko sve su to pokrali antifašisti, koji su upravljali Domom zdravlja, a sada rade samo fasadu da prikriju svoju pljačku, zaključuje dide.
–  Dobro dide, a da li je i to od nacionalnog interesa, pita mali Ivica, razugoračio oči prema didu.
– Je sinko s obzirom koliko godišnje kradu  u zdravstvu na državnoj razini, ovi naši doktori, sve je to od nacionalnog interesa, govori dide.
– A dide, da li se to uklapa i na kulturnom području?, pita znatiželjni Ivica, ima da će i on kad naraste biti političar.
– Ovisi sinko koje novine pišu, odgovara dide.
– Kako koje novine pišu dide?, pita unuk.
– Nacionalne interese često promoviraju HDZ-ovci, kada kradu, a antifašizam SDP-ovci kada kradu, svi oni imaju svoje medije koji promoviraju kulturu. E tako će nas sada uvjeriti kako je od nacionalnog interesa prodaja 25 posto HEP- a, tako su nas komunisti, antifašisti  uvjerili 2003. godine, da je  prodaja INE, 25 posto od nacionalnog interesa, govori dide.
– A tako, dide, sada mi je jasno, veli Ivica i glasno zapita dida jesu li onda svi lopovi.
– Nisu sinko, ima i u politici poštenih, pomirljivim tonom će dide.
–  A dide koja je uloga crkve u antifašizmu i nacionalnim interesima?, pametno će Ivica, isto ko’ da mu je 50 godina.
– E sinko ti si mali da ti did to pojasni, to me pitaj za deset godina, ako budem živ, sve ću ti pojasniti, govori dide.
– Dobro dide, razdragano će Ivica.
Dolaze kući s autom, dide parkira, pita baba Ivice gdje su do sada?
– Baba, proučili smo djela makarskih antifašista, sva su bila od nacionalnog interesa!, veli Ivica!
– Aj perite ruke i sjedajte za stol ručati, ostav’te se politike, oštro će baba.

1 KOMENTAR

  1. Radi nacionalnog i antifašističkog interesa i međusobnog mira uvedena je deviza ” ko je jamio, jamio” i nikome ništa. Uveli nas nacionalisti i antifašisti naglo u kapitalizam, 2% bogatih, a ostali jedu govna

  2. Nikoga to ne zanima, ova dva su ugledni građani, jedan drži u žepu katastar, zemljišnik, geodete, gradski urbanizam na čelu s Radićem. Drugi se povuka s pasima

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime