Hoće li i ovaj put o vodstvu makarskog HDZ-a odlučiti šalabahteri?

0

Kako opisati šalabahter kod makarskih političara koji se koristi u svrhu varanja, dobivanja unutarstranačkih izbora za Gradski odbor HDZ-a Makarska.

Određena skupina članova HDZ-a Makarska, možemo ih nazvati varalica, s obzirom da se  njihova imena nalaze na šalabahteru, komadu papira koji je izrađen kako bi drugoj strani koja se natječe u izborima za gradski odbor omogućila skrivanje podataka, imena osoba koje je neophodno zaokružiti, čime bi ti zaokruženi preuzeli vođenje gradske organizacije HDZ-a Makarska, naredne četiri godine. Povjerenstvo na čelu s Ivom Kosovićem iz Gradca, koje je  nadziralo izborni proces unutarstranačkih izbora gradske organizacije HDZ-a Makarska, 5. lipnja 2014 godine, omogućio je šalabehtarcima, korištenje šalabahtera. Dakle osobama koje su izradile i koristile šalabahter, zapravo varali za vrijeme izbornog procesa, s ciljem zauizimanja vodećih pozicija u Gradskoj organizaciji HDZ-a Makarska. Statut HDZ-a  koji je izmjenjen i dopunjen 12. lipnja 2014. godine na sjednici Središnjeg odbora u članku 22 predviđa sazivanje sjednica gradskih organizacija svaka dva mjeseca s predstavnicima temeljnih ogranaka.

Dugogodišnja tradicija varanja

Predsjednik gradske organizacije bira se natpolovičnom većinom glasova nazočnih izaslanika, ali bez šalabahtera. Dakle, po statutu nije predviđeno varanje s šalabahterom. U statutu dalje stoji da je predsjednik gradske organizacije u obvezi sazvati sastanke gradskoga odbora najmanje jednom mjesečno.

Ovakvi šalabahteri podijeljeni su nečasnim članovima makarskog HDZ-a na prošlim unutarstranačkim izborima
Ovakvi šalabahteri podijeljeni su nečasnim članovima makarskog HDZ-a na prošlim unutarstranačkim izborima

Predsjedništvo gradskoga odbora po statutu odgovorno je da priprema sjednice gradskoga odbora i odgovorno je za provedbu zaključaka i odluka gradskoga odbora. Gradski odbor djeluje po poslovniku što ga sam donosi. Tradicija varanja u Gradskom odboru HDZ-a Makarska datira od 25. siječnja 1998. godine. Tada su istaknuti članovi izrađivali šalabahter na ruci, tako da izborno povjerenstvo nije utjecalo na higijenu pojedinih članova HDZ-a Makarska. Davne 1998. godine  članovi HDZ-a Makarska koji nisu koristili šalabahter uputili su dopis – apel Predsjedniku HDZ-a Dr. Franji Tuđmanu napominjući da izborna skupština koja je održana 24/25 siječnja 1998. godine nije kvalitetno pripremljena od odgovornih tjela, na istoj je došlo do niza propusta, formalno pravnih nedostataka i ponašanja pojedinaca koji ugrožavaju ugled stranke i mogu imati dugotrajne negativne posljedice za Hrvatsku Demokratsku Zajednicu.

Pismo koje su zabrinuti makarski HDZ-ovci poslali dr. Franji Tuđmanu davne 1998. godine
Pismo koje su zabrinuti makarski HDZ-ovci poslali dr. Franji Tuđmanu davne 1998. godine

Pismo koje je upućeno 1998. godine ispostavilo se točnim. Praksa današnjeg vodstva GO HDZ-a Makarska zadržalo je modus operandi iz 1998. godine, da provodi unutarstranačke izbore na prevaru korištenjem šalabahtera, varajući većinu časnih članova HDZ-a Makarska koji ne mogu doći do izražaja (birati I biti birani). U Statutu HDZ-a čl. 7. stoji da HDZ surađuje sa srodnim strankama u domovini. U Makarskoj možemo potvrditi činjenicu da za mandata predsjednika HDZ-a kao gradonačelnika Grada Makarske prvi savjetnici i pročelnici  su članovi  SDP-a Makarska. Šalabahterci HDZ Makarska kao srodnu stranku u domovini vide SDP Makarska. Srodnost je posebno došla do izražaja donošenjem proračuna i rebalansa za Grad Makarska. Tijekom ovog mjeseca očekuju se unutarstranački izbori HDZ-a Makarska. Da li će biti s šalabahterom ili bez šalabahtera? S Šeikom ili bez Šeika, s korumpiranim članovima ili s časnim članovima, ostaje da vidimo. Svakako izborno povjerenstvo HDZ-a će odlučiti.

Analiza izbornih rezultata iz 2014. godine

Do imenovanja povjerenika 2014. godine došlo zato što je raspuštena Gradska Organizacija HDZ-a Makarska, zbog raslojavanja članstva, gubitka svibanjskih  izbora. Predsjedništvo HDZ-a Makarska nije željelo punih osam mjeseci položiti račun o stanju stranke i razlozima gubitka izbora. Predsjednik HDZ-a Makarska Marko Ožić Bebek želio je izbjeći podnošenja izvješća članstvu pod svaku cijenu. Plašio se iz više razloga: jedan od razloga kojim mu se gubi politička vjerodostojnost kao lidera HDZ-a je afera koja je poznata kao ”Šeik” u kojoj je 2011. godine došlo do izražaja nemoralnog ponašanja lidera HDZ-a.  Za aferu Šeik nikada nije odgovarao.

Marko Ožić Bebek nasjeo je na novinarsku namještaljku i lažnom šeiku pokušao pomoći pronaći prostitutke
Marko Ožić Bebek nasjeo je na novinarsku namještaljku i lažnom šeiku pokušao pomoći pronaći prostitutke

Druga afera koja je obilježila mandat Marka Ožića Bebeka kao predsjednika HDZ-a Makarska i kao gradonačelnika Grada Makarske je afera Lukobran  i devastacija šetnice dr. Franje Tuđmana. Prigovaralo mu se da je u nastupu u emisiji Nove TV zbog ekocida,nezakonitog nasipanja plaže na upit novinara nije znao reći kolika mu je plaća, koliko plaća postanarstvo u stanu Biokovke. Zanimljivo da je kao ravnatelj Specijalne bolnice Biokovka kupio stan u zgradi koja nema građevinsku dozvolu, a sama se nalazi neposredno uz makarsku rivu. HDZ Makarska ima ukupno 587 članova, od ukupnog broja članova na unutarstranačkim izborima sudjelovalo je oko 313 članova  (s osobama koje nisu sudjelovale na izbornim skupštinama temeljnih ogranaka, a poslale su ispričnice) koji su trebali dobiti pozive kao izaslanici izborne skupštine Gradske Organizacije HDZ-a Makarska 5. lipnja 2014. godine. Na izbornoj skupštini  5. lipnja 2014 g., nazočilo je 215 izaslanika, a kao kandidati za predsjednika HDZ-a Makarska pojavili su se Marko Ožić Bebek koji je ovojio 117 glasova (uz pomoć šalabahtera)  i Milan Stapić koji je osvojio 94 glasa (bez šalabahtera). Za Gradski odbor HDZ-a najveći broj glasova osvoji je tajnik HDZ-a Jure Brkan (102 glasa), a drugi po broju osvojenih glasova je Žarko Klapirić prijašnji glavni tajnik HDZ Makarska. Možemo zaključiti da su tri osobe pripremale (imale ključ) unutarstranačkih izbora, a to su Marko Ožić Bebek kao dosadašnji predsjednik HDZ-a, Jure Brkan kao tajnik HDZ-a i  Žarko Klapirić kao bivši tajnik HDZ-a. Sva trojica osvajaju približno isti broj glasova temeljem šalabahtera koji su izradili i podjelili pouzdanim  (može se reći i ucijenjenim) članovima HDZ-a.

Većina makarskih HDZ-ovaca ne sudjeluje u nečasnim radnjama

Za napomenuti je da od ukupnog broja članova HDZ-a Makarska 587, aktivno sudjeluju u radu i javno podržavaju gubitničku opciju na prošlim lokalnim izborima njih 117 članova. Dakle 470 (časnih ) članova HDZ-a ne podržava Marka Ožića Bebeka za predsjednika HDZ-a Makarska. Da HDZ-Makarska nije proveo transparentne unutarstranačke izbore 2014. godine najbolji pokazatelj je sudjelovanje članstva i nemogućnost formiranja kvoruma na izbornim skupštinama temeljnih ogranaka. Naravno, izborni inžinjering od dva tajnika i to je predvidio u poslovniku o radu koji je dijeljen na izbornim skupštinama, a ne par dana ranije kako statut HDZ-a nalaže. Dakle, dolazi se na skup temeljem poziva koji je selektivno slan određenim članovima, na samom skupu zaprimaju se materijali, a oni čine Dnevni red izborne skupštine i Poslovnik o radu izborne skupštine. Dnevni red nije predvidio podnošenja izvješća o radu temeljnih ogranaka niti predsjednika HDZ-a Makarska. Pravdajući sve Izvanrednim izborima! Dakle, osobe koje su doprinijele gubitku izbora, osobe koje su samoinicijativno sastavljale listu kandidata za Gradsko vijeće Grada Makarska, osobe koje su kao lideri predstavljali HDZ Makarska i preuzele obvezu da ukoliko dožive poraz na izborima koji su i doživjeli nežele podnjeti nikakvo izvješće svom članstvu koje im je ukazalo povjerenje i biralo ih na pozicije koje su im omogućile da dožive debakl tj. izborni poraz HDZ-a Makarska ne žele preuzeti odgovornost već u svojim govorima na Izbornoj skupštini HDZ Makarska pripremili su scenarij koji suklado poslovniku traje po dvije minute za svakog kandidiranog člana.

1 KOMENTAR

 1. Analiza je temeljita i točna.Još treba dodati da je tajnik HDZ-a bivši Milicajac, Jure Brkan uspio je postati uhljenb Turističke zajednice i prvi suradnik obitelji Lalić koja se pobrinula srušiti HDZ s vlasti.Jure je u međuvremenu postao konfliktna osoba s IP adrese Lag Adriona piše klevetničke komentare protiv časnika Hrvatske Vojske, očito ih ne podnosi pa je pretukao i HRV Invalida Beroša, prekršajno je kažnjen ali su to makarski mediji izignorirali.

 2. Brkane, gubitnik si koliko se god trudio, dolaze unutra stranacki izbori tebe se svi u Hdz-u odrekli od mentora Bebeka pa nadalje, jer I sebe nemgu zastititi a kamoli ce tebe. Zati dolaze lokalni izbori pa te ni tvoj sdp nemoze zastititi jer ce izgubit izbore lokalne. Zakljucak misli se kad izletis iz turisticke zajednice kako ces vracat kredit.Osjetices kad ti porezna i fina sjedne na racun pa se neces nasladivati Stapicu I Lozi. Samo tvoj ce dug biti puno veci jer ti si uvik bio na necijoj sisi, a nisi naucio sam zaraditi kunu.Kraj bahatih uhljeba je blizu.Jos nesto Brkane nisi dorasta ni Stapicu ni Zdeni ni Lozi.

 3. Pardon, BRKAN je kriminalac i orjunaš koji nije jos naučio zivit pošteno od rada a ne sjediti u romani i ispijajući kave i pušeći zajedno sa lalicom i šaricem i pravit budale od ljudi koji za iste plaćaju poreze i od njih žive

   • Ima u loze para budalo ali nema za kokosare poput tebe .javi se Bebeku i zidiću ,,,Brkane hohstapleru i klošaru počni nešto Radit pa ces vidit kako kako je život jednostavan i lagan ali pred tobom su teški dani , jebi nemoze se vise krast , prate ti svaki korak

   • Hvala Bogu ima u loze katova pa bar si ti vidio da sam prošle godine samo od turizma zaradio 100 000 € ., to tebe jebe nemozete shvatit koliko ste glupi i jadni moj Brkane za tvoju informaciju ove godine ce bit 150 000 € ,,. Bez veze jel da ,znam da nemozete zaspat ali Morat ćete jer smo u romane u 8 ujutro i aparat u ruku

 4. A di je slavni Zdravko Šarić koji je pokrao svaku firmu di je radio,ustvari ne radio jer di god je sabotira posao,više je svugdje nego ovdje u pogonu tj.na poslu.Tko tog idiota štiti,tko ga drži na poslu?

 5. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I found this during my hunt for something concerning this.

 6. Terrific article! This is the type of information that are supposed to be shared across the web. Disgrace on the search engines for no longer positioning this submit upper! Come on over and discuss with my website . Thanks =)

 7. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime