Kristina Križanac: “Autoprijevoz Sinj” je fikus tvrtka!

0

“Autoprijevoz Sinj” postoji kao “fikus tvrtka” kojoj je jedini cilj vođenje sporova s Gradom Sinjem u kojima se “obijesno parniči” i neosnovano potražuje više od 30 milijuna kuna.

Mate Jujnović: Sve će se riješiti na sudu
Mate Jujnović, vlasnik “Prometa” d.o.o. iz Makarske, tvrtke koja je vlasnik 95-postotnog udjela u “Autoprijevozu” Sinj, komentirao je pismo gradonačelnice Križanac.
– Niti smo u programu stečaja, niti namjeravamo biti, a Grad Sinj nas je oštetio i zbog toga idemo na sud, a oni se sada brane. Istina je da je račun “Autoprijevoza Sinj” blokiran, ali će se i odblokirati. Ako je račun blokiran, znači da ni plaće ne mogu biti isplaćene, a osim toga, riječ je o radnicima koji ne rade, na čekanju su – kaže Jujnović i dodaje:
– Davali smo im otpremninu, nisu je htjeli uzeti, a mogli su uzeti otpremninu i otići u mirovinu. Nisu htjeli, zašto, treba pitati njih. I u ovom slučaju se vodi sudski postupak i sud je već za dvojicu radnika donio presudu u našu korist.
Na kraju zaključuje:
– Sudski spor s Gradom Sinjem vodi se odavno, Kristina Križanac to je preuzela kad je postala gradonačelnica.

Apeliramo i ponovno tražimo da zaštitite prava radnika “Autoprijevoz Sinj” te se aktivno uključite i spriječite započete radnje koje u konačnici trebaju dovesti do gašenja tvrtke, zbog čega neće doći do završetka postupka restrukturiranja i konsolidacije, a samim tim ni prodaje udjela u vlasništvu Grada Sinja, koja sredstva bi trebala biti doznačena u državni proračun RH – stoji, uz ostalo, u pismu koje je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac uputila glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, županijskom državnom odvjetniku Michelu Squiccimarru i Biljani Puharić, vršiteljici dužnosti općinskog državnog odvjetnika u Splitu, a koje je upućeno na znanje i Uredu predsjednika Vlade RH, Ministarstvu financija, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvu branitelja, piše Slobodna Dalmacija. Ponukana, kaže, nedavnim posjetom nekolicine radnika “Autoprijevoza Sinj”, po njihovoj izjavi “poslodavcu nepoćudnih”, koji već više od četiri mjeseca nisu dobili plaću jer je “račun tvrtke u blokadi od 28. lipnja ove godine zbog nemogućnosti naplate pravomoćne sudske presude od oko osam milijuna kuna”, gradonačelnica Križanac upozorava da se tvrtka “Autoprijevoz Sinj” gasi iako je prema ugovoru od veljače 2005. godine “Promet” Makarska kao odabrani strateški partner preuzeo obavezu restrukturirati i financijski konsolidirati sinjsku tvrtku. Umjesto toga, “Autoprijevoz Sinj” ostao je bez imovine i prava, sve je na različite načine preneseno na “Promet” Makarska i povezana trgovačka društva, a Grad Sinj, odnosno Republika Hrvatska, ostali su bez svojeg udjela. U tom kontekstu gradonačelnica Sinja izvještava čelnike DORH-a da je “Autoprijevoz Sinj” bio stopostotni vlasnik “Prometa Sinj”, ali je dokapitalizacijom od pet milijuna kuna vlasnik te tvrtke s udjelom od 99,06 posto postao “Promet” Makarska. Za isti iznos od pet milijuna kuna “Autoprijevoz Sinj” prodao je autobuse “Prometu Sinj”.
U pismu Križanac zaključuje: – Očito je da je “Autoprijevoz Sinj” u dogovoru s većinskim udjeličarem poduzeo sve radnje kako bi kompletno poslovanje (s radnicima) prebacio na tvrtku “Promet Sinj”, vjerojatno i imovinu, a zatim otišao u programirani stečaj. Na kraju dodaje da su neprestanom blokadom od 28. lipnja do danas i neisplatom plaća radnicima već ispunjeni razlozi za otvaranje stečaja. Uz to napominje da se “kod Općinskog suda u Splitu (zbog inkriminacija vezanih uz restrukturiranje i financijsku konsolidaciju “Autoprijevoza Sinj”) vodi kazneni postupak protiv Ante Burića, Ivana Lišnića, Vice Barbira, Mate Jujnovića, ‘Autoprijevoza Sinj’ i ‘Prometa’ Makarska zbog više kaznenih djela”.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime