Monstrumu iz Stankovaca koji je ostavio rođaka da umre, produljen pritvor

0

Smatrajući kako je, uz to što je izazvao prometnu nesreću vožnjom pod utjecajem alkohola i neprilagođenom brzinom, pokazao i iznimnu bezosjećajnost i nedostatak empatije prema 47-godišnjem Vinku Buri (na slici dolje), kojeg poznaje otprije i s kojim je kobne večeri bio zajedno u društvu, zadarsko tužiteljstvo zatražilo je da se vozač mercedesa zadarskih oznaka, 49-godišnji Ante Pelaić iz Stankovaca, u istražnom zatvoru zadrži i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela

Vinko Bura

Odlukom suca istrage,piše Slobodna Dalmacija, Pelaić je, naime, nakon 4. siječnja, kada je pijan pregazio vlastita rođaka, a zatim njegovo tijelo gurnuo s krova vozila i pobjegao s mjesta nesreće, zadržan u pritvoru. Držeći da postoji opravdana mogućnost da Pelaić, koji bi trebao izići na slobodu nakon što se ispitaju svjedoci, ponovi kazneno djelo, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) uložilo je žalbu na odluku suca istrage Vijeću Županijskog suda u Zadru. – Nepružanje pomoći i vraćanje na mjesto nesreće samo da bi pokupio registracijsku pločicu koja mu je prilikom prometne nesreće otpala s vozila ukazuje na iznimnu bezosjećajnost i brutalnost u ponašanju te opravdava bojazan od ponavljanja kaznenog djela – navode u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru (ODO), koje je u žalbi predložilo Vijeću Županijskog suda u Zadru preinačenje rješenja suca istrage i određivanje istražnog zatvora osumnjičeniku i po zakonskoj osnovi mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Državno odvjetništvo je 10. siječnja ove godine donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći. Kako je utvrđeno istragom, Pelaić je na 47-godišnjeg rođaka naletio u četvrtak 4. siječnja, u 1.18, prednjim lijevim dijelom automobila, nakon što su prethodno bili na večeri kod zajedničkog prijatelja. Od naleta rođakova mercedesa, Bura je nabačen na krov vozila, a Pelaić je, iako svjestan da treba pružiti pomoć koja bi ozlijeđenome mogla spasiti život, nastavio vožnju bez zaustavljanja daljnjih 150 metara. Nakon toga se zaustavio i rođakovo tijelo gurnuo s krova vozila, te se, ne obavještavajući službu Hitne medicinske pomoći ni policiju, vozilom udaljio s mjesta događaja. Prema izjavama očevidaca, Bura je, nakon što ga je Pelaić ostavio, još bio živ te je vikao tražeći pomoć. Prema neslužbenim informacijama, uz to što ga je vukao s automobila u kojem je bio zaglavljen, Pelaić je svom rođaku Buri skinuo i odjeću s tijela kako bi zametnuo tragove. Još se, naime, i utvrđuje je li s Pelaićem u trenutku nesreće bio još netko u automobilu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime