Na ćakuli s Andrijom i Mandom: Koga će iz Makarske regrutirati Miljan Brkić?

0

Gledam kako bivši agent Udbe-jugoslovenske tajne službe drug Kekić, neku večer ispripovjedao na Tv Bujica kako je s kolegama zarađivao za kruh.

Opisao Kekić u detalje način kako je sa svojim kolegama pratio Antu Kovačevića, nadzirao političke disidente punih deset godina od 1980 do 1990 godine, odlučio se on javno progovoriti i olakšati dušu. Preporuča Kekić svim svojim kolegama da javno progovore, a SDP-u preporuča da otvori arhivu SKH, koja se nalazila na Prisavlju u zgradi zvanoj Kockica, tako bi, veli on, mnogi komunisti spasili dušu i više poživili. Sva izvješća koja bi izradio Kekić sa svojim kolegama završila bi u središtu SDP-a ili bolje reći pravnom sljedniku CKSKH. Na kraju svog izlaganja Kekić tvrdi da njegovi šefovi imaju Hrvatsku od prvog dana. Anto Kovačević napisao je knjigu „Čovjek i njegova sjena“, knjigu po Hrvatskoj ispromovirao je upravo s pokajnikom Kekićem, koji tako lijepo priča da čovik ne bi ni povirova šta sve on priča. Ima tu i istine rekla bi moja Manda.

Manda i Andrija "u elementu"
Manda i Andrija “u elementu”

– Na šta misliš, pitam ja nju?
– E na to moj Andrija, na to da je Hrvatska od prvog dana u rukama Kekićevih.
– A kako moja Mande, evo ovi naši dragovoljci Domovinskoga rata, niti jedan od njih nije bio član partije.
– Ma ne mislim ja moj Andrija na sirotinju koja je ginula za Hrvatskom, ja ti mislim na ove tajkune. Aj ti meni Andrija nabroji jednoga tajkuna ili ministra da je bio dragovoljac Domovinskoga rata.
Razmišljam i složih se s Mandom. Ovi bivši ministar Orsat neki dan tvrdi da mu je malo za plaću 18.000 kuna. Njemu malo 18.000 kuna mjesečno, a 330.000 blokiranih Hrvata koji nemaju ni za kruha. U početku je tvrdio da je nestranački ministar pravde, danas on saborski zastupnik ovoga SDP-a i malo njemu 18.000 kuna. Lipo zbori Kekić i moja Manda, sve su to komunisti  i dica ovih što ne vole Rvacku.  Čitam novinski članak naglas svojoj Mandi; HDZ sastavio kriterije za svoje kadrove, tribaju biti stručni, nekompromitirani, vrijedni i časni domoljubi. Zatražio Brkić pismeno da mu iz gradova, općina i županija dostave kandidate uz napomenu da moraju biti stručni i imati iskustvo za područje za koje ih predlažu. Na to će Manda:  „e lipo neka predlože onog milicajca iz HDZ Makarska“! Pitam zašto baš njega? Veli Manda: „ on ti je Kekićev, a iskaza je se devedesetih najviše sakupio hrvatskih zastava po Makarskoj“. Kako, pitam Mandu?
-Lipo, čije bi god dite mahalo sa šahovnicom bio bi priveden u miliciju pa kod sudca Štrbca. Srićom Štrbcev kolega Bezinović Utica na Štrbca da sve ispara zapisnike i sudske odluke, s napomenom da bi moga nastradat. I tako ti je osta, i danas sudi. Neki dan osudija onog što je maha šahovnicom devedesetih.
– Kako bona Mande, sada si rekla da je sve ispara, a sad da je osudio.
– Ma lipo moj Andrija on je osudija za drugi prekršaj, vika nekom turistu beogradskih tabla, čula ga ona naša Lori, optužila ga Biljana, a osudio Štrbac.
– Isukrsta ti Mande šta to govoriš?
– Vire mi tako je!, veli Manda.
– Bona Mande pa svi troje su Srbi.
– Nije troje moj Andrija nego četvero.
– Kako četvero moja Mande?
– Lipo. I vozač iz Beograda kojeme je govorio Srbe na vrbe je Srbin.
– A tako, veli Andrija, nije zgodno, njih četvero Srba protiv jednoga našeg i usrid grada.
– Moj Andrija neki dan za “Tri kralja ”komunalni redari šetali po Kačiću i kažnjavali one koji nisu na izlogu isticali šahovnicu. Pisali su kazne ovima što su devedesetih mahali šahovnicama koji nisu imali zatavu istaknuti 2016. godine kazna je bila oko pet tisuća kuna, a ovi što su mahali trobojnicama, petokrakama devedesetih, a nisu istakli šahovnicu  2016. godine dobivali bi opomenu.
– Ma šta mi to govoriš veli Andrija, to je nepravda.
– Je,  je moj Andrija, i zamisli u Gradskoj vjećnici prikjučer, održavala se tiskovna, presjedavala ova Kekićeva, šta je mi zovemo Lola, pitali je novinari temeljem kojega zakona kažnjavaju ove što nemaju šahovnicu? Zbunili Lolu  pa je odgovorila da će pismeno dobiti odgovor, a komunalni redari su naprosto izvršitelji odluka poglavara. – – Moja Mande nastradala tako i ona mala Vrcanova, uzela  zemlju u najam neke susjede na Peškeri, držala štand i stiga oni mali iz HDZ-a, redar, donio rješenje da je zemlja gradska i odnila policija maloj Vrcan štand.
– E moj Andrija da je samo nastradala mala Vrcanova,  kada je zemlja u pitanju tu ti je najviše nastradala Obitelj Beroša, onaj magistar iz tetova Urlić šta je vodio hotele, vratija zemlju Filipetiju i ostalima uzeli zemlju Berošima i proda onom Imoćanu Kujundžiću.
– Lipo je proša Filipeti al’ sve izide i popije, odnija ti ga đava.
– Manda veli: „Lako je njima sa tuđom zemljom upravljat kada imaju Bajića i Alačku“. – Što nji moja Mande? Vidiš ti kako su oni uknjižili ove zemlje za Todorića, Hotele Makarske: Beograd, Osejavu, Park, Porin, Komitet na trgu Tina Ujevića, Vilu Irenu, Arbun, Mariva d.d., Putnik d.d., Kompas .d.d, Turist Biro d.d., veli Andrija.
Ma znam ja da je sve to pokradeno i da je to provela na sudu Suzana, a kako ne bi kada su je nagradili da bude sudac. Ma tu ti je kašu zamutija onaj bilježnik Barbić on ti je đava ti ga odnija nju godinama timario, drža je kao svoju daktilografkinju. On otiša u bilježnike i ostavio ovu za sudca.
– I pravo je veli Manda.  Moj Andrija i on ti je Kekićev iz UDBE?!
– Nisam siguran veli Andrija, on ti je bio tužitelj u Jugoslaviji prije bi reka da je bio KOS-ovac.
– More bit’, veli Manda, ja znam kada je stranački skup HDZ-a, on uvik sidne u prvi red. Eto vidiš, jel’ lipo Kekić reka da oni i danas drže sve uzde.
– Aj ti meni reci Andrija di je tu onaj Opačak i on je iz milicije?
– Bona Mande sama znaš da je Opačak pomoga u atentatu onom zlikovcu što je ranija Mišu na rivi, uzeo pušku i sakrija je u kamin u Kljenku. Kažu ljudi  da je on s onim Mravičičem, Srzićem, Jurićem iša na školovanje u Beograd, a na zadatke u Ameriku i Kanadu. Znaš i sama da je u period kada su oni bili u Americi i Kanadi ubijen sin od ovoga Đurekovića iz INA-e.
– Moj Andrija nemoj to naglas govorit, mogli bi i nas kaznit, nismo ni mi šahovnicu na prozor stavili, veli Manda.
– Moja Mande lipo ti zboriš, opasna su ovo vrimena, sad te ne vode ko našeg bidnoga Gilića na Goli Otok, sad te po novčaniku opletu.
– Aj ti meni reci kako on završi na Golom Otoku?
– Lipo moja Mande on ti je se družija sa Mendešem i izda ga ko Juda Isusa.
– Ma nemogu virovat. Jel to ćaća od onoga Damira?
– Ma ko će drugi bit moja Mande, oni su ti svi Kekićevi, a danas su lideri HDZ-a Makarska.
– Dobro moj Andrija, aj ti meni reci kako će Brkić skupit ova imena kako traži, da budu domoljubi, vrijedni i časni.
– Lipo moja Mande, oni su ti danas vrijedni, časni i pošteni. Danas ti ne valjaju samo oni koji su bili dragovorljci, branitelji ,i nedaj Bože blizu Tuđmana, a da nisu bili Kekićevi.

1 KOMENTAR

  1. Radi govorne vježbe i oratorskih vještina slijedeću rečenicu obavezno ponoviti prije i poslije ručka :
    ” Došao ponedjeljak utorku , da pitaju srijedu , dali zna četvrtak da je petak govorio suboti da je nedjelja praznik !!!!”

  2. Javio se Udbas Hari Iz Vrgorca.Za Harija i njegove drugove molim urednika jednu kolumnu.Predlazem da krene s texom kako ke Udbas iz Drinovaca ,ujko Glavas suradjivao u rabotama sa Seletom,rasturio HDZ i formirao HDSSB,na celu s kapetanom JNA.Malo da pojasni ksko je Klobucki udbas financirao gradnju kuce u Drinovcima ,za egzil ukaka.Trebao bi opisati i omladinca Sosica iz mostarskih dana,Predsjednik studentske omladine, aktivnosti u prijavama emigranata za pivanje hrvatskih pjesama,primjerice Kovacica…Rascanskog odvjetnika koji ga zastupa…Ksko bi rekli UDBA sudba.Urednice molba da se sve sroci na cistoj ikavici

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime