NAJAVA Prosvjed protiv plinske termoelektrane na Perući ovaj put u Splitu!

0

U ponedjeljak, 6. 11. u 11 sati održat će se Tematska sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije o termoelektrani Peruća.

Ante Janković

Brojni znanstvenici i stručnjaci već 10 mjeseci i javno i u službenoj javnoj raspravi iznijeli su niz argumenata koji pokazuju da je termoelektrana na Perući štetan projekt za rijeku Cetinu i život u njoj, za gospodarstvo Cetinskoga kraja i za hrvatsku energetiku. Naše i njhove argumente nitko nije pobio. Peticiju Premijeru i Ministru zaštite okoliša i energetike protiv termoelektrane potpisalo je oko 22 tisuće ljudi. Usprkos argumentima struke i glasu naroda, Vlada još nije zaustavila projekt. Građanska inicijativa “Ne daj se, Cetino!” zato će održati prosvjed protiv termoelektrane Peruća ispred Županijske skupštine ispred Doma za starije i nemoćne na Zenti u Splitu, Ivana pl. Zajca 2, u ponedjeljak 6. 11. od 10 sati. Još jednom ćemo pokazati da je za ovaj narod voda = život, i da Cetinu i Peruću, najveći kapacitet pitke vode u Hrvatskoj, ne damo ni pod koju cijenu, a nadamo se da će županijski vijećnici čuti glas naroda i odlučno reći ne pogubnom projektu termoelektrane na Perući, izvijesti je u ime građanske inicijative „Ne daj se Cetino!“, Ante Janković.

1 KOMENTAR

  1. Tržište el. energijom u EU je davno liberalizirano. To znači sagradili mi elektranu. TE termoelektranu u zemljama EU ili kod nas je u biti ista stvar. Što to znači? Može Hep sagraditi elektranu u Austriji ili Njemačkoj i tu el. energiju se efikasno preko dalekovoda dovede brzinom svjetlosti u HR hrvatsku. Isto tako, liberizacija tržišta znači POSTOJANJE BURZE EL. ENERGIJE. To znači postojanje EU pazara iliti EU tržnice za el. energiju. A to dalje znači, da se na toj tržnici kao i na svakoj tržnici vide, NUDE ponude el. energije na dnevnoj mjesečnoj i višegodišnjoj razini. A to dalje znači kupiš el energiju (ugovoriš je) i problem riješen. Sustav prijenosa el energije hrvatski HOPS , i prijenos (državne firme koje drže dalekovode u sustavu EU-a) cijelog EU-a odradi svoje. Firme Prijenos-a el. energije (DALEKOVODI) djeluju je kao autoput, magistrala za el. energiju. Samo je pitanje kome će se TE termoelektrana uvaliti u njegovo dvorište. Zašto se ne bi TE gradile na lokacijama gdje je ogromna potrošnja el. energije (industrije i veliki gradovi). Zašto nama malima i sitnima u dalmaciji NAMETATI SMEĆE I ZAGAĐENJA DOK SE ISTODOBNO nikada ne grade centri institucija (sjedište ministarstava, centre znanstvenih ustanova i dr. središta moći.) Pitam ja vas koji GRADITE NOVI BEOGRAD NA RAČUN DALMACIJE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime