Niste dužni platiti kaznu za nepropisno parkiranje, ako su je potpisali prometni redari!

0

redarstvo makarska1Sve više naših čitatelja nam se žali da im na vjetrobranskim staklima njihovih vozila makarski komunalni redari ostavljaju kazne za nepropisno parkiranje i pitaju je li to po zakonu. Nije!

Makarski komunalni i prometni redari nemaju pravo „kačiti“ kazne za nepropisno parkiranje iz više razloga. Kao prvo, Grad Makarska nije ustrojio Prometno redarstvo, pa prema tome prometni redari ne mogu obavljati posao jer nisu mogli dobiti potrebna odobrenja od PU Splitsko-dalmatinske. Kao drugo, makarski prometni redari nemaju nikakve ovlasti kažnjavati vozače koji su svoja vozila eventualno nepropisno parkirala na prometnici, kolniku i sl. Ingerencija komunalnih redara ograničena je na šetnice, parkove, trgove i sl. Dakle, ako netko ostavi svoj automobil nasred Kačićeva trga, kaznit će ga kmomunalni redari, ali ako netko ostavi automobil nasred raskrižja, makarski prometni redari mogu samo gledati i eventualno pozvati policiju da ureduje jer oni nemaju ovlaštenje. I to je sve. Sve kazne koje su posljednjih tjedana dobili Makarani za nepropisno parkirana vozila na nogostupu, prometnici, zebri i sl. nisu dužni platiti i neka svakako napišu žalbu i tako će izbjeći troškove. To naravno ne znači da svatko može parkirati gdje ga volja. Ne samo jer tako riskira policijsku kaznu već i zato što to predstavlja vozačku nekulturu. Pozivamo sve naše čitatelje da nam se obrate po ovom pitanju putem redakcijskog maila redakcija@mega-media.hr te ćemo njihove upite proslijediti našim odvjetnicima.

1 KOMENTAR

  • Mate, nije sporan Pravilnik. Ja sam se žalila i nisam morala platiti. Skako i Bušelić ne mogu kažnjavati na površinama koje su u domeni policije. Provjereno. Imaš i Zakon o komunalnom redu u kojem jasno stoji da redar ne može pisati prometne kazne bez ovlaštenja policije, a oni ovlaštenja nemaju.

 1. Kultura se ne može kupiti, ili je imaš ili nemaš. Da nema Zakona, odluka i propisa još bi živili u kamenom dobu, a neki su još tamo negdje. Sve javne površine u gradu po Odluci o komunalnom redu u nadležnosti su komunalnih redara. Za svoje postupanje komunalni redari ne trebaju nikakvo dodatno ovlaštenje jer sve što rade propisano je Zakonima i Odlukama.

  • Stipe ne seri. Nemate ovlaštenje ni ti ni Skako ni ova trojica s vama. Pitaj Marevića. I on se čudi kako ispisujete kazne a od policije vam nisu dali dozvolu.

 2. A zasto onda ne postupaju “revni komunalni redari” po odlukama i zakonima radi gradjevinskih radova koji su davno tribali biti zaustavljeni

 3. A u cijoj je nadleznosti privatno parkiraliste trgovackog centra Super Konzuma (Capitol Park)??????????Kako tu moze uredovat policija i pauk ako nema javno prometne povrsine, javne ceste ili nerazvrstane ceste u vlasnistvu grada….?????A isprid LIDLA isprid nosa pauku vride druga pravila i ne ureduje niko za nista????
  Provjerite to….

 4. Uvik isto, neće pauk dizat vozila, pisat ce se kazne, neće vozit vlakić, neće Mito peć ribu,…., sve nešto neće a uvik sve isto…
  jadna majko….

 5. Čuda neviđena, ovde ima i onih koji u čenifi nisu gladni. A i ovaj SB nešto posebno kulturan i pripametan kao da poznaje tematiku.

 6. Sican se davno da je Stipi diga pauk auto isprid Tomija, pa je okrenia i nebo i zemlju da mu ga vrate bez naplale. Bilo je cak u Kronici ili Slobodnoj o tome.
  I sad ce takve face naplacivat kazne …

 7. E medo malo si pobuca, Zakon o sigurnosti prometa na cestama jasno propisuje u kojim slučajevima pauk može premjestiti auto. Kako za navedeno postupanje nisu imali uporišta u zakonu naravno da nisam dao naše. Potrebno poznavati propise, ne radi se o tome da je bilo tko meni pogodovao ili oslobodio od plaćanja jer auto nije trebalo premjestiti, pa onda nisam bio dužan ni platiti. Nikada nisam tražio da mi netko nešto oprosti ili da nisam platio ako sam bio u prekršaju.
  Malo se pogledaj u ogledalo i vodi brigu o svojim poslima,.

 8. A ti imas uporiste za naplacivat kazne na prometnim povrsinama ?
  Kad ti meni naplatis kaznu onda su to moji posli jer i ja imam pravo ko i ti trazit rupe u zakonu ili uporista po tvome tumacenju. To sta si ti u uniformi te ne cini posebnim, niti strucnjakom za tamo neke pravilinike, ne zaboravi.
  Ajde nas podsjeti na koju caku su ti tda vratili auto, sta su pogrijesili, mozda i nekome od nas to posluzi 🙂

 9. Puno pestanja, a Zakon i Odluka kažu:

  Odluka o komunalnom redu Grada Makarska
  Glava IV Korištenje javnih površina; Poglavlje 5. Parkiranje i zaustavljanje vozila na javnoprometnim površinama
  Članak 121. stavak 4.
  Na području Grada zabranjeno je za zaustavljanje i parkiranje vozila koristiti javnoprometne površine koje nisu označene prometnom signalizacijom kao javno parkiralište.

  Zakon o sigurnosti prometa na cestama
  Članak 84.
  (1) Policijski službenik ili službenik jedinice lokalne samouprave, naredbom će odrediti da se vozilo premjesti na drugo mjesto ako je zaustavljeno ili parkirano na cesti na kojoj ugrožava sigurnost prometa ili ometa normalan tok prometa i kad je parkirano ili zaustavljeno:
  1) na mjestu rezerviranom za zaustavljanje i parkiranje vozila osoba s invaliditetom,
  2) na obilježenome pješačkom prijelazu, pješačkom otoku i pješačkoj zoni,
  3) na nogostupu ako pješak prilikom kretanja mora zbog vozila silaziti na kolnik ili drugu površinu (slobodan prolaz između parkiranog vozila i zgrade manji od 100 cm),
  4) na prijelazu ceste preko željezničke ili tramvajske pruge u istoj razini ili u blizini tih pruga ako se time sprječava promet vozila koja se kreću po tračnicama,
  5) na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika, ako smanjuje preglednost prometa,
  6) u tunelu, na mostu, u podvožnjaku, na nadvožnjaku te na dijelu ceste ispod mosta i nadvožnjaka,
  7) na dijelu ceste u blizini vrha prijevoja i u zavoju gdje je preglednost ceste nedovoljna i gdje se vozila ne bi mogla obići bez opasnosti,
  8) na mjestu na kojem bi parkirano vozilo onemogućilo pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak nekom već parkiranom vozilu i ispred kolnog ulaza u zgradu, garažu ili dvorište,
  9) na biciklističkoj stazi ili traci, ili na prijelazu biciklističke staze, odnosno trake preko kolnika,
  10) na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen oznakama na kolniku ili postavljenim prometnim znakom,
  11) na mjestu na kojem bi vozilo zaklanjalo postavljeni prometni znak ili uređaj za davanje znakova prometnim svjetlima,
  12) na dijelu ceste gdje bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne crte na kolniku ili do neke zapreke na cesti, bila manja od 3 m, odnosno do suprotnog ruba kolnika manja od 4 metra.
  (2) Vozilo koje je nepropisno zaustavljeno ili parkirano na mjestima iz stavka 1. ovoga članka ne može se blokirati na tome mjestu u smislu odredaba članka 5. stavka 1. točke 8. ovoga Zakona.
  (3) Prije izdavanja naredbe za premještanje vozila po stavku 1. ovoga članka, položaj nepropisno zaustavljenog ili parkiranog vozila utvrđuje se fotografijom, skicom ili video zapisom.
  (ovdje su navedeni svi uvjeti po kojima pauk može premjestiti vozilo)

  Valjda će SB (Stipe?) objasniti kako nije platio kaznu i zašto nisu imali uporišta za dizanje kako on navodi.

  Nekada treba uzeti Propise-pravilnike pa se informirati, neznanje ne oslobađa od odgovornosti. Nadam se da će pomoći napisano.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime