Posjetitelje Huda jame i Kumrovca veže zajednički biznis!

0

Dokumentarni film Romana Leljaka „Huda jama – strogo čuvana tajna“, projekcije kojega izazivaju iznimno velik interes javnosti, prikazan je u Makarskoj, u hotelu Miramare, u nedjelju, 4. prosinca s početkom u 19 sati.

Projekciji, u organizaciji GO HDZ Makarska, nazočio je i autor Roman Leljak. Film rasvjetljava događaje s kraja Drugog svjetskog rata i masovne zločine partizanskih jedinica nad poraženim protivnicima i civilima, monstruoznost njihovih planiranja i još veću ustrajnost izvršenja i skrivanja tih masovnih ubojstava. Jedan od najvećih takvih zločina počinili su pripadnici 1. bataljona KNOJ-a u naselju Huda jama, općina Laško. Bez suđenja u okno rudnika su žive zazidali oko 2.000 Hrvata, 700  Slovenaca i Nijemaca,  među kojima je bio veliki broj civila- djece, žena i staraca. Nastanak hrvatske države od određenih političkih elita koje danas 2016. godine vladaju Hrvatskom, prihvaćen je kao neka  privremenost, povijesni hir i slučajnost. Neizbježnost globalizacije i nastanak združene univerzalne svjetske zajednice  dr. Franjo Tuđman predvidio je osamdesetih godina. Pokušao je podrediti interes nadnacionalne ideologije velikim duhovima ili svjetskim idejama. Uvjeren da je kulturno-tehnički univerzalizam  ubrzava proces oslobođenja potlačenih i podređenih naroda i njihova konstituiranja u suverene subjekte međunarodnog života. Ključ stabilnijeg međunarodnog poretka Tuđman je vidio u sigurnosti novih, malih država, jer će one rado prihvatititi civilizacijsku integraciju ako ona ne potire njihovu državu, kulturnu i gospodarsku osobnost. Budućnost malih naroda ovisiti će  o njima samima; tvrdio je Tuđman. Povijest je pokazala da je Tuđman bio u pravu. Sloboda vlastitog naroda i svakoga pojedinca u Hrvatskoj, blagostanje i mir, hrvatska neovisnost i sigurnost u okviru ukupne europske stabilnosti bili su i ostali  hrvatski strateški interesi. Tuđmanova pomirba nije zahtjevala niotkoga da se odrekne pozitivnog nasljeđa svoje opcije, ona predviđa da  svi međusobno uskladimo sve što je u davnim ili nedavnim shvaćanjima svakoga od nas bilo djelotvorno u pozitivnom smislu.Tuđmanova pomirba nije selektivna niti nepravedna. U Domovinskom ratu ta ideja potvrdila je svoju opravdanost. Prihvatila ju je većina hrvatskog naroda i ona je u bitnome pridonijela ostvarenju slobodne Hrvatske. Prividno i prešutno su je prihvaćali svi, sve dok se nepokajani krivci iz prošlih vremena nisu istupili u javnost sa svojim poznatim  ideološkim isključivostima i etiketama negirajući i povijesne istine koje su već dokazane. Puno desetljeće Vijeće Europe je priopćilo: “Osuđujemo masovna kršenja ljudskih prava od strane totalitarnih komunističkih režima te izražavamo sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina”. Neke zemlje su i bez najnovije inicijative iz Bruxellesa uvele Zakon o kažnjavanju isticanja simbola. Grupa utjecajnih, konzervativnih i liberalnih, europskih političara smatra da je opasno podržavati Tita i ostale nedemokratske antifašiste koji su se za života oružjem protivili uvođenju demokracije i uvažavanju razlika, svega onoga na što se poziva Europska unija.

A. S. podoficir KOS-a Jugoslovenske Armije , 2013 godine kraj svoga voljenog vođe
A. S. podoficir KOS-a Jugoslovenske Armije , 2013 godine kraj svoga voljenog vođe

Savez antifašističkih boraca i antifašista Makarskog primorja, 20. veljače 2015. godine,  uputio je dopis Gradu Makarska, kao prijedlog, novog naziva ulica. SABA predlaže da se put od hotela Miramare do vile Irena, odnosno svjetionika nazove Titovim šetalištem; današnja Biokovska ulica da se nazove Partizanska ulica; današnji Franjevački put da se nazove Put žrtava fašizma; Ulica obitelji Barbieri nema prijedloga za lokaciju. Obrazloženje prijedloga predsjednika SABA Tonćija Pivca je da je 35. godišnjica Titove smrti. Obrađivanje i prerađivanje prirode kao socijalnog pitanja po načelu da priroda pripada svima jednako do danas nije tako jer o tome odlučuje onaj tko je jači i koji ima savršeniju tehniku za eksplotaciju prirode.Njima je posjed vrijedniji od vlastite prirode. Oni svoj nemoral prikrivaju političkim odlukama, primjerice funkcioniranje PŠRD Arbun Makarska za vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, makarski komunisti koriste Skupštinu Općinu Makarska kao instituciju koje donose 23. listopada 1991.g.Odluku o prijenosu prava korištenja,upravljanja i raspolaganja nad poslovnim prostorima u Makarskoj pri čemu rješavaju pitanja vlasništva zgrada Vile Irena, Arbuna , zgrade na Trgu Tina Ujevića, sve na nezakoniti način, što se danas sa sigurnošću može okarakterizirati kao kazneno djelo ratnog profiterstva. U obrazloženju odluke za Arbun stoji da ovo društvo svojim djelovanjem i radom, daje pečat ovom gradu, daje  svoj doprinos u unapređenju i razvoju turizma, korištenjem i upravljanjem lučicom od strane PŠRD Arbun Makarska. Zanimljivo je da  2016 godine u Arbunu možete popiti Nikšićko pivo. Na Nikšićko pivo u PŠRD Arbun u Makarskoj često svrate mentalni komunisti nakon raznih hodočašća  velikom vođi. Razlike od čovjeka do čovjeka su društveno-povijesne, materijalne, socijalne, političke i kulturne. Zbog takvih razlika čovjek progoni čovjeka, obespravljuje . Svakom čovjeku pripada jednako prirodno pravo da postoji, da živi u svom dostojanstvu, pa bio on komunist iz SDP-a ili mentalni komunist iz HDZ-a, 2016 godine.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime