Presuda Vrhovnog suda u slučaju Olma – priča o usponu i padu Ladislava Šošića

0
Ladislav Šošić

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu Županijskog suda u Splitu u slučaju Olma i četvorice okrivljenika, aktualizirao se slučaj kojeg je potaknuo kontroverzni poduzetnik Ladislav Šošić.

Upravo zahvaljujući Šošićevim iskazima Županijsko državno odvjetništvo je i krenulo u progon protiv Ante Topića, Davora Rajčića, Damira Vujčića i Predraga Trutina u maratonskom procesu vezanom za Olmu u kojem su nakon dva desetljeća svi oslobođeni. Tko će odgovarati za štetu koja je nanesena četvorici okrivljenika? Ladislav Šošić? Riječ je o građevinskom poduzetniku koji je karijeru započeo prije dvadesetak godina kada je pod čudnim okolnostima postao vlasnik farme koza Ravča i to temeljem usmenog ugovora o kupoprodaji kojeg je sudac Općinskog suda u Vrgorcu Milenko Radonić i ozakonio čudnovatom presudom! Radonic Radonic1Nakon što je Šošić došao do temeljnog kapitala, započeo je pravi biznis s Neretvansko-gospodarskom bankom Ploče preko koje je preuzeo D.P.Duhan Vrgorac. Ostat će upamćen po zanimljivim transakcijama, zapravo ortaklucima  sa vlastitom suprugom. Potkraj devedesetih, u  Vrgorcu Ladislav Šošić bilježi veliki uspon u preuzimanju nekretnina, a ulaskom u DC samo jača svoju poduzetničku poziciju pogotovo u vrijeme raslojavanja HDZ-a, odlaskom Mate Granića i dotadašnjim HDZ-ovim vijećnikom u Vrgorcu Ivicom Pandžićem kojem je Branimir Glavaš rođeni ujak.  Farmu koza u međuvremenu pretvara u restoran koji je otvaranjem gradilišta, autoceste A1, bilježio velike uspjehe, ali od zavidnika i novinske članke o navodno nezakonitim radnjama Ladislava Šošića. Okružen negativnom političkom  i poslovnom klimom u Vrgorcu Ladislav Šošić seli u Makarsku. Na sebi svojstven način pokreće aferu POS ovih stanova, tvrdeći da su poduzetnik Topić i još niz djelatnika grada, suda,  počinili kriminal i nezakonito otuđili državnu imovinu. Dugodišnjim sudskim postupcima iscrpio se Ladislav Šošić kao i Ante Topić, zdravstveno i financijski su krahirali, obojica se razboljela, dobila infarkte, sudske troškove… Svemu ovome prethodile su loše procjene i krive odluke, pokazat će se. Prije nekoliko godina, upustio se u političku kampanju u Makarskoj gdje je uspio uvjeriti Tončija Lalića i neke njegove suradnike kako će polučiti veliki uspjeh na lokalnim izborima te da će ih on izdašno financirati, a oni će mu, eto, po dolasku na vlast uzvratiti protuuslugama. lalic i bilicPokušavajući steći što veću imovinsku korist, Šošić je paralelno radio na tome da dokaže kako je vlasnik zemljišta (prilazna cesta) kod POS-ovih stanova te da to zemljište vrijedi 31 milijun kuna. Slijepo vjerujući kako će te novce i dobiti, Šošić se upušta u sudski spor s Gradom Makarskom kojeg zastupa odvjetnički ured iz Zadra Antičević-Marinović  i sve izgubi.
Jedno se Ladislavu Šošiću ipak mora priznati. On je najviše doprinio rušenju HDZ-ove vlasti u Makarskoj nakon 12 godina. Kada je u pitanju Ladislav Šošić, zanimljiva je i situacija iz 2000. godine kada u Makarskoj dolazi do izvanrednih izbora i tada HDZ na čelu sa Damirom Mendešem preuzima vlast. Tada nastaje i koalicija nezavisnih lista, a preuzimanjem poluga vlasti od strane HDZ-a dolazi do građevinske ekspanzije u kojoj monopol imaju poduzetnik Ladislav Šošić  s poduzećem Abacus  d.o.o i poduzetnik Petar Milas poduzećem Marea d.o.o.
Najatraktivnije lokacije u Makarskoj u tom periodu preuzimaju ova dva poduzeća, a izdvajamo zgrade čudnih oblika koje beru arhitektonske nagrade; Gradska Pivnica (spomenik kulture), zgrada do Centra Merces, dvije zgrade u Vukovarskoj ulici, dvije zgrade u ulici Ante Starčevića, više zgrada na predjelu Zelenka itd. Politički zaštitnici spomenutim poduzetnicima u tom periodu svakako su bili tadašnji lideri HDZ-a. Rušenjem zgrade pivnice i izdavanje lokaciske dozvole došlo je do raznih previranja, tako da je Gradsko poglavarstvo objavilo u listu Makarsko primorje da je poduzeću Abacus poništena lokacijska dozvola, bilo je tu i raznih prijava, pa čak se kazneni postupak  vodio protiv Ladislava Šošića. Zgradu koja je nikla u centru Makarske i koja dandanas plijeni pažnju svojom ljepotom neposredno uz spomenik NOB-e, predio Glavica, izgradilo je poduzeće Marea d.o.o., koje je svesrdno pomagalo- sponzoriralo kampanje HDZ-a. Da bi se predsjednik HDZ-a na neki način revanširao kao ravnatelj specijalne bolnoce Biokovka, za bolnicu je kupio je stan,ali bez valjane dokumentacije (vlasnički list).  Jedna od ljepotica makarske arhitekture je i zgrada koja krasi predio ulice Kralja Petra Krešimira, a koju je izgradilo poduzeće Marea d.o.o.. Nije bilo problema u gradnji iz razloga što se, tvrde upućeni,  gradnjom te zgrade gradila i obiteljska kuća gradskoga vijećnika  Zvonimira Galića. sosic4Naknadno se ispostavilo da je poduzetnik koji je gradio zgradu prodao više katova nego što zgrada ima, došlo je do raznih sudskih sporova, vlasnik poduzeća koje je godinama sponzorirao makarski HDZ završio je na služenju zatvorske kane,  stanari su ostali bez garaža i parkinga! Dolaskom na vlast Domoljubne koalicije i Mosta, Ladislav Šošić se ponovo prilagođava HDZ-ovoj struji u Makarskoj koju predvodi obitelj Lelas i Zvonimir Galić  kojeg kuloari često spominju kao dugogodišneg uhljeb HDZ-a u vrgoračkom HEP-u. Ovaj HDZ-ov gradski vijećnik potom prelazi u makarski HEP i za sobom povlači prijespomenutog Ivicu Pandžića, izopćenog vrgoračkog HDZ-ovca.
Neki tvrde da ništa nije bez razloga i da Ladislav šošić preko obitelji Lelas pokušava u makarskom HDZ-u zauzeti što bolju poziciju uoči skorih unutarstranačkih izbora. Zli jezici bi rekli kako kontroverzni političari i poduzetnici  nerijetko imaju stila i ne biraju sredstva kako bi došli do imovine i novaca , ali im je upitna pamet…

1 KOMENTAR

 1. A sta uradi postenim ljudima, zemlja ce mu se propuntati ispod nogu,ako vec nije.Uhljebi HDZa cijela Obitelj Lelasa,a ovaj Galic nije vrijedan spomena.Munchenski bojovnik.Jeba Vas HDZ.

 2. Evo Čovjeka Lalica i Šošića.Aj ti lipo u Hercegovinu u svoje dvore seljacino glupa, tamo bleji,dosa si nas budalama pravit.Svaka zgrada Sosica proliva i meni se parket diga.A ova presuda me ne bi cudila da je i Roso potpisa.

 3. Opet Alkar Z. -u ništa !
  O količine zloće da našteti HDZ-u Makarska pisac je opet skrenuo sa teme i otiša ravno prema Rebinjim Glavicama !
  Kad je u naslovu Šošić, onda opletite po njemu , gadite , litajte ,prijavljujte……!!!!
  Nemojte početi o Šošiću da bi završili na Pandžiću ,Galiću i Lelasu.
  Pa se tu ubaci i jadnog Milasa!
  Tema je presuda VS RH o “slučaj Olma” ,pa udrite po Šošiću kojeg niste uspili povaliti,! (Toliko o pameti ,koju pominjete )

  Kako to da o istoj presudi VS RH , MM piše jedno a Index.hr sasvim drugo !

  Samo pomalo,pomalo,sve će izići na vidjelo i vjerovatno će te objaviti presudu u cjelosti !.

  Sudac,i političari kupili oslobođenje a Ante Topić ponovo na optuženičku klupu po podebljanoj optužnici pred izmjenjeno sudsko vijeće po novom KZ.

  E moj maniti Ante.Okani se ti Šošića, nego gledaj sebe i svoju guzicu.
  Nisi uspija ušutkat i sjebat Šošića 2003 godine,kad si bija moćan ko Biokovo a šoldi puni džepi !

  Pritrpit će Šošić ove bljuvotine ali znaš da neće zaboravit !

  E moj Ante, sva ekipa koju si skupo platija slobodna a ti u pržun. I što je najgore šta ćeš reći rodijaku Stipanu Topiću -ŠTA BI OD NJEGOVI PARA I KO IH POTROŠI !

  Veseli i zdravi bili !

 4. Poručite Šošiću da ga pozdravlja Kovačić iz Makarske. Bija je niki dan u Ljubuškom i Vrgorcu, na cili je glas piva Vilu Velebita i Marjane, Marjane. Nije završija na Bilicama. Di je Šošić bija? Čita presudu Vrhovnog suda?!

  • APustite Ludoga Ladu na miru KURVUMU SINA ::–:—-:–:::-:-:-Ante Topic i ostali Hrvati imaju djecu HRVATSKU Koja ce doci u SURDUPINU JEBAT VILU KURVU ANTE MARKOVA I DJEMO CE PRCIT KURVU VILU

 5. Lalićemanija sa Špšićemanijom pri izdisaju.Oba propuvala. Preporuka Ugljen. Dica ne mogu u školi radi iditovih rampi. dali sada on poštiva odluku Vrhovnog suda?

 6. Topića zastupa Odvjetnik Ljubičić, sada će biti kaznenih progona protiv Šošića krivokletnika. Mora se i Ante od nekoga naplatiti,a kada za računar zasidne Predrag biti će veselo.A bome ima i motiva.Na vlast došli predragovi a odlaze Šošićevi.Pravda je spora al dostupna.

 7. Znaci nista od sosicevih 16 000 000 kuna koje su mu trebali Aco i Lalic donijet za kompenzaciju financiranja kampanje . Nadajmo se da ce njih troje završit u Remetincu zbog prevare birača u Makarskoj a sa njima i Teo Erceg i Lopar Joško , banditi

 8. Puno komentara Olminih navijača, Olmine ekipe, nikad kao na ovaj članak; znači obruč se stišće, panika;
  a ta ekipa, nije ona emotivno vezana za Olmu; money, fucken money je u pitanju;
  povratnički money, koji je, kao, trebao podignuti na noge posljeratnu Hrvatsku;

 9. U ovoj prici oko Olme niko ne soominje pet tajkuna koji su laziranim presudama Suzane Alac i Simundze uknjizili 20.000 m2 zemljista na Glavici i izgradili stanove:August Alac,Hrvoje Urlic,Jaksa Medic,Juroslav Buljubasic,Ljilja Matic.

 10. Tin, iz provjerenih izvora znam da Mladen Bajić ima na Glavici, a zna se čije je bila i lopovlukom prodata, dva stana, jedan za sebe a drugi za ženu, Čipo je sa Glavice otići večaratu i Bure, pa da ti probavi vratit se nanoge kući. Pratite, uvjerite se.

 11. Nepismeni idioti , rađe nešto drugo radite a ne olajavajte druge .. Vratite se u brloge di vas je mater kenja okotila ! Jeba vam pas mater primitivnu!!

  • Tamo se vrati ti unuce dede svoga ,,,,,,,Ja tebi kupijo mobu i mislijo to je tebi dosta…Ostavi ljude na miru da bi i ti ima mir. POSEBNO ONE LJUDE KOJI SU BILI U AUSTRALIJI::::DEDA BLAZ ::::::::::::::::::::::::::::JA VIDIM STA TI RADIS I NEMAM MIRA U BOZIJEM KRALJEVSTVU::::::::::::::::JA TEBE NISAM UCIJA DA KRADES LJUDIMA ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;KLEKNI I POMOLI SE BOGU KAKO SAM TE JA UCIJA A NE MATER USTASKO KOMUNISTICKA PILOMENA

  • KENJA LUDA WILA RASKINA UDALA SE OD TRIDESET SEDAM GODINA WILA JE SREDILA SVEKRA SVEKRVU I MUTAVA MUZA ONI SU SAZNALI DA ANTE MARKOV PRCI DOBILI MALO ;;;;;;; TROVA

  • Kopilad imaju komad HRVATSKE Zemlje ali Nikada Hrvatsku zemlju HRVATA:;:;:;:;:;:;HITLER MILOSEVIC :-:-:-:-:-:LADISLAV SOSUC MAKARSKA;::;:LADO JE PREGLUP DA BI SE OBESIJO KAO MILOSEVIC:;:::::;:;

  • Lado je glup da shvvati ali negova {djeca od susjeda] ,,.,.,.deca znaju i stide se za tatu jebaca KOZA SA REBINJE GLAVICE;::;:;:;:MRS BAGRO IZ HRVATSKE ZEMLJE::-:-:-:-:-:-:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime