PRIOPĆENJE Ivica Žulj bio je najbolji direktor Komunalnog, drugovi su pretjerali!

0

Koalicija Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske socio-liberalne stranke u Pločama ovo priopćenje započinje podsjećanjem na vrijeme preuzimanja odgovornosti za upravljanje Gradom Pločama 2009. godine

Zatečeno stanje je bilo sljedeće:

  1. Gotovo 10 milijuna duga Javne ustanove Izvor Ploče;
  2. Pogrešna knjiženja u društvu Komunalno d.o.o. koja su dovela do štete od više stotina tisuća kuna u vidu plaćanja poreza na pogrešno obračunatu dobit;
  3. Procesa uhljebljivanja cijelih obitelji aktivnijih članova lokalnog SDP-a na izmišljena radna mjesta ili na radna mjesta na kojima nikad ništa nisu radili, pa ni danas; ukoliko bude potrebno, popisat će se ta radna mjesta, radna opterećenost koja zahtijeva otprilike 0,01% zaposlenika po kriterijima za izračun  radne opterećenosti i učinci koje su postigli što u gradskim odjelima, što u gradskim tvrtkama i ustanovama;
  4. Pola A4 papira tehničko-projektne dokumentacije;
  5. Rasprodanu gospodarsku zonu rodbini i članovima koji nikad nisu pokrenuli gospodarske aktivnosti sukladno obvezama nego su tereni kupljeno isključivo u mešetarske svrhe čime je trajno i nepovratno narušena mogućnost stavljanja zone u punu svrhu;
  6. Makinacije s prostornim planovima o kojima možemo napisati posebno priopćenje;
  7. Dugove za projektnu tehničku dokumentaciju za obrazovno-sportske komplekse;
  8. Broj riješenih granica pomorskog dobra – 0;
  9. Vrijednost konkretnih aktivnosti u vidu izrade dokumentacije, sporazuma s nadležnim državnim središnjim tijelima i rješavanju granica za kapitalni pločanski projekt marinu – 0;
  10. Broj pripremljenih ili započetih EU projekata – 0.

Zaustavimo se zasad na točki 10., iako je moguće pobrojati više puta toliko. Unatoč tome, tadašnja je koalicija HDZ-a i HSLS-a, cijeneći činjenicu da živimo u malom gradu u kojem je potrebno poticati zajedništvo, sve izabrane ravnatelje i direktore pustila da u miru završe svoje mandate. Nije ih javno ocrnjivala niti narušavala njihove osobne integritete. Nije činila drastične promjene u gradskim službama i odjelima, vodeći uvijek računa i o socijalnim i obiteljskim aspektima. Naime, udarnom naslijeđenom kadru o kojem je ovdje riječ bi zbilja bilo teško pronaći posao na tržištu. Dijelom smo pogriješili, ali takve greške nećemo ponavljati. Trebali smo demonstrirati punu istinu, efikasnost i racionalizaciju. Ipak, ne žalimo zbog činjenice da nikad nismo i nikad nećemo služiti se klevetama, objedama, narušavanju osobnog integriteta i montiranim procesima, jer mi jednostavno nismo ti. Nismo to donijeli u „dotu“od naših predaka i političkih uzora, što bi rekao naš narod.

Riješili smo dugove Izvora, započeli rad na EU projektima, počeli sređivati zelene površine, sredili vlasništvo nad domovima kulture, pripremili projektnu dokumentaciju za dječji vrtić, promijenili prostorni plan i dobili građevinsku dozvolu za reciklažno dvorište za koje je ugovor pompozno objavljivan proteklih dana, sredili i opremili naše škole, doveli Sveučilište u Dubrovniku u Grad i rješavali nakon više od desetljeća liječničke stipendije, započeli koordiniranu obnovu društvene i komunalne infrastrukture u svim naseljima. I još mnogo toga drugog, unatoč nizu kriznih godina baš u to vrijeme. E, da, smanjili smo i broj gradskih službenika.

Građani su na posljednjim lokalnim izborima rekli da to nije dovoljno. I mi doista poštujemo volju naših građana. To nam je poruka da se moramo truditi više i raditi bolje. Novu smo gradsku vlast pustili da svoj mandat započne u miru, sukladno uljudnoj demokratskoj praksi koju oni nikad neće razumjeti. Cijelo smo ljeto gledali kako se gradonačelnik slika po projektima koje smo radili. Sve do jedan, ama baš svaka slika nasmijanog gradonačelnika volontera je bila na projektima omraženog HDZ-a i njegovih partnera.

Kad smo već kod volonterstva, to smatramo doista lijepom i motivirajućom osobinom, naročito ako nije riječ  isključivo o reklami. Ipak, valja poći od činjenice da nitko ne može primati plaću iz dva javna izvora. Istina je da se može odabrati veća plaća, ali da je gradonačelnik profesionalizirao svoju ulogu, ne znamo kako bi izbjegao vraćanje novca za specijalizaciju koja prosječno košta pola milijuna kuna. I to je to.

Postavljali smo vijećnička pitanja u javnom interesu na koja nismo dobivali odgovore ili smo dobivali odgovore tipa:“A što to vas briga?“. Cijelo to vrijeme trajalo je kontinuirano maltretiranje zaposlenika gradskih tvrtki i ustanova koji se povezuju s HDZ-om i HSLS-om. Neprekidno su se  iznosile neistine i paušalne ocjene o dugovima i financijskim dubiozama te upotrebljavali neprimjereni izrazi poput „narkomanskog modela upravljanja“…. O ovome posljednjem dalo bi se malo šire raspravljati, ali bit će i za to vremena.

Drugovi su malo pretjerali i odavno je već dosta. Pa, na kraju, poručujemo:

Ivica Žulj je najbolji direktor Komunalnog društva u Pločama ikad; nažalost, posljedice nezakonitog otkaza građani Ploča osjetit će ne samo zbog sudske presude koja će nesumnjivo biti u njegovu korist, već i zbog zastoja u vidu  izvršavanja zakonskih komunalnih i okolišnih obveza koje slijede;

Sanda Zekaj je najbolja ravnateljica Dječjeg vrtića u Pločama koja je uvela red, zakonitost u postupanju, osnažila pedagoško-psihološki tim i u čijem je mandatu izrađena kompletna dokumentacija za novi vrtić.

I svi drugi koji, kažu, dolaze na red za konačne obračune, uredili su financijsko poslovanje, financirali izobrazbe ljudi kojima se sadašnja vlast hvali za EU fondove, tražili sredstva na svim izvorima i vodili računa o pravu. O ovom posljednjem Che – uprava nema pojma, što, nažalost neće platiti iz svog džepa, već iz gradskog proračuna kojeg pune građani.

O izvješću kojeg gradonačelnik neznalački naziva revizijom poslovanja, a služi za obračune, svoj sud će dati netko stručniji poput Hrvatske revizorske komore ili Ministarstva financija. Oni mogu utemeljeno procijeniti sukladnost izvješća sa Zakonom o reviziji, Međunarodnim revizorskom standardima i drugim propisima i aktima, kao i procijeniti nepristranost revizora u odnosu na klijenta. Doći će i to na red.

Mi, kao oporba, nastojat ćemo raditi u potpunom javnom interesu; gradonačelnik i njegovi suradnici će se i narednih mjeseci slikavati na našim projektima koji će se uskoro ugovoriti, ali za nezakonite smjene i obračune će sigurno odgovarati. U tome im neće pomoći silno ulaganje u medijsku kampanju i promociju, jer nakon nekog vremena, unatoč dobrom marketingu, mora se imati i nekakav proizvod.

KOALICIJA HDZ – HSLS  PLOČE

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime