PRIOPĆENJE SOS OSEJAVA Zakazao Jure Brkan, zakazala i oporba!

0

U ime Građanske inicijative SOS Osejava, Ivana Miočević Franić poslala je medijima priopćenje vezano uz tematsku sjednicu Gradskog vijeća Grada Makarske o zoni Platno i zaštiti poluotoka Osejava koje prenosimo u cijelosti

„Poštovani,

obraćamo Vas se s priopćenjem za javnost u kojem želimo iznijeti svoj osvrt na tijek jučerašnje tematske sjednice Gradskog vijeća grada Makarske na temu Područje sportsko rekreativne zone Platno i zaštita Osejave na kojoj su predstavnici Građanske inicijative SOS Osejava iznijeli sadržaj peticije i argumentirano obrazložili zahtjev da se Urbanistički plan uređenja sportsko rekreativne zone Platno stavi izvan snage te da se provede zakonska zaštita Osejave i Sv. Petra u kategoriji značajnog krajobraza. S obzirom da predstavnicima inicijative nije bilo dopušteno postavljati pitanja vezano uz prezentirani projekt i sudjelovati u raspravi koja je uslijedila nakon izlaganja gradonačelnika, isti su napustili sjednicu i pridružili se prosvjednicima ispred zgrade Grada.

Tematska sjednica nas je zapravo iznenadila jer smo očekujući tek običnu političku farsu, dobili profesionalno uvježban politički igrokaz. Iz žara kojim je branila projekt Platno vladajuća koalicija pokazala je koliko im je bitan ovaj projekt koji nije samo plan njihovih želja, već i politički zadatak. Nekadašnja utjecajna politička novinarka Hloverka Novak Srzić, a sada gradska vijećnica pokazala je kako se brane interesi političkih mecena i vješto obmanjuje javnost, uvjeravajući je u potpuno neistinite interpretacije. Oštro se obrušivši na Građansku inicijativu pokušala je poslati poruku potpisnicima peticije da su izmanipulirani od strane iste. No, upravo ona koja je u vladajuću koaliciju ušla sa 850 glasova birača te predstavlja jezičac na vagi koji joj je osigurao poziciju direktorice Ureda turističke zajednice, zadnja je osoba da o tome sudi.

Na sjednici se zapravo nije govorilo o Urbanističkom planu uređenja Sportsko rekreativne zone Platno ni o njegovom sadržaju od 22 sportska terena i do četiri polivalentna igrališta, uz prateće građevine ukupne tlocrtne površine do 300 m2 katnosti P+1, maksimalne visine osam metara, kojem se mi odlučno protivimo. Među ovom “neukom javnosti”, kako nas je nazvao nadležni pročelnik Tonči Vuković ima učenih i školovanih ljudi koji misle svojom glavom i vjeruju svojim očima, a ne tumačenjima onih koji nas besramno već godinama obmanjuju.

Važeća prostorno planska dokumentacija potpuno je pala u drugi plan nakon što je teatralno prikazan 3D materijal – “filmić” za koji nema niti jednog jasnog prikazanog parametra i koji ne odgovara UPU-u Platno jer istim nije predstavljen ni stručni izrađivač ni projektni zadatak tako da ne znamo što on uopće predstavlja. Tzv. razvojni projekt nije predstavljen transparentno na način da se prikaže svim zainteresiranim građanima koji bi o istom mogli postavljati pitanja i raspravljati, a što je našim predstavnicima na sjednici bilo onemogućeno. Projektni zadatak se očito sveo na „ušminkani proizvod“ bez ikakvog sadržaja.

Iz zaključaka tematske sjednice iščitavamo kako vladajući ne odustaju od projekta Platno i polazne postaje žičare koja je predstavljena kao idilična šumarska kućica nepoznate površine u pitoresknom pošumljenom okruženju, bez ijednog nosivog stupa, postrojenja i pratećih sadržaja, a koju tek treba ugraditi u Plan. Svatko tko je jednom u životu barem na slici vidio žičaru i njezinu polaznu postaju jasno mu je da nije tako idilično uklopljena u okruženje te da podrazumijeva izgradnju i procjenu utjecaja na okoliš. Uz to su prikazana samo tri sportska terena na neprilagođenoj konfiguraciji terena.

Također nam nije jasan ni stav oporbe koja na jučerašnjoj sjednici nije postavila ni jedno adekvatno pitanje vezano uz  predstavljeni projekt te, iako su svoj zaključak koji nije prošao strukturirali na tragu zahtjeva potpisnika peticije, nije pomogla Inicijativi. Stoga se pitamo nije li to od vladajućih možda bio uvjet održavanja ove sjednice koju su oni inicirali, a sve u cilju da bi se primirili popisnici peticije i Građanska inicijativa.

U gradonačelnikov prijedlog o smanjivanju obuhvata Plana bez zadiranja u priobalni dio plaže, mora i podmorja povjerovat ćemo tek kada ga vidimo usklađenog s važećim odredbama plana višeg reda koje su trenutno na snazi. Na kraj krajeva i sam gradonačelnik se pogubio u svim tim silnim izmjenama i dopunama izmjena i dopuna te je zaboravio i pogrešno naveo točan datum kada je Gradsko vijeće donijelo zadnju odluku o izmjenama i dopunama.

Javnosti stoga poručujemo kako naše daljnje aktivnosti idu u smjeru nastavka borbe za kreiranje i provedbu javnih politika u kojoj ćemo biti odlučan korektiv svake vlasti koja je tu radi nas građana.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u jučerašnjom prosvjedu, jer bez doprinosa  partnera, građana i volontera naša zajednička borba ne bi imala  toliki odjek.

Na našoj službenoj FB stranici objavili smo otvoreno pismo gradonačelniku Juri Brkanu koju javnost može pročitati.“.

S poštovanjem,

Za Građansku inicijativu

SOS Osejava

Ivana Miočević Franić

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime