Raskol u makarskom SDP-u: Lenjin Puharić oštro protiv Tonćija Bilića!

0
Lenjin Puharić
Lenjin Puharić

Posljednja sjednica GO SDP Makarska bila je poprilično napeta, na rubu incidenta. Nezadovoljstvo članstva Tonćijem Bilićem i kao stranačkim šefom i kao gradonačelnikom Makarske došlo je do kritične točke.

Sve se glasnije govori o hitnim unutarstranačkim izborima, a Biliću mnogi sugeriraju da postupi po naputku središnjice i što prije podnese ostavku! Kap koja je prelila čašu nezadovoljstva su određene radnje koje je kao gradonačelnik Bilić napravio prije nekoliko dana, a koje bi mogle skupo koštati utjecajne makarske SDP-ovce kao investitore. Istraživački tim portala Megamedia prikupio je već dosta informacija o čemu ćemo vrlo brzo izvijestiti javnost. Najoštriji kritičar Bilićevog vođenja strankom bio je Lenjin Puharić koji nije štedio riječi. Sramežljivo su mu se pridružili i Čedo Crljen te Sretan Glavičić dok su ostali samo nijemo promatrali. I Bilić je ostao zatečen Puharićevim kritikama. Zamjeraju Biliću i to da je svoj osobni interes stavio ispred interesa stranke i stranačkih pojedinaca i s nestrpljenjem očekuju rasplet. Nedavno su trojica viđenijih SDP-ovaca otputovala u Zagreb na Iblerov trg gdje su razgovarali sa nekoliko najutjecajnijih članova predsjedništva te stranke. Kako doznajemo, razgovaralo se o novom vodstvu i drugačijem smjeru makarskog SDP-a kojem je ugled bitno pao s Tonćijem Bilićem na mjestu predsjednika. U međuvremenu su u makarskom SDP-u počela pozadinska preslagivanja i sasvim je sigurno da postoje tri frakcije. Vrlo skoro će svoje kandidature za predsjednika makarskog SDP-a istaknuti barem članova stranke. (NASTAVLJA SE…)

1 KOMENTAR

 1. Ovaj članak ima za temu naoko nešto što se ne tiče mog komentara; međutim tema mog komentara itekako se dotiče kvalitete i sposobnosti obnašanja vlasti Grada; komentar se odnosi na Glazbenu školu i nezakonitost rada nadležnih tijela; Pa evo;

  Krasan članak u Kronici; ma pazi ovo, kazneni postupak je smetnja za prijavu na natječaj, ali nije smetnja za obnašanje dužnosti vršitelja dužnosti; Kako je zakonodavac ostavio ovakvu rupetinu u zakonu ?!!

  Pa krenimo u rasvjetljavanje slučaja!

  Izostavimo u ovoj priči, g. Kajana, nepotpunu dokumentaciju, ma izostavimo i natječaj, kao i činjenicu da se g.Vlaho nije javio na njega jer kao on je baš ispravno postupio budući protiv njega vodi kazneni postupak, pa se striktno drži slova zakona.

  Obratimo molim vas pažnju na stvarni problem; nemojmo dopustiti da nam priča o natječaju odvlači pažnju po principu mađioničarskog trika; hoću reći, problem nije nastao nakon što je raspisan natječaj; jer ako je kazneni postupak započeo u ožujku ove godine, a g.Vlaho je u to vrijeme obnašao dužnosti ravnatelja, tada je već postojala smetnja u radnom odnosu između Škole i g. Vlahe. Ali ne g.Vlahe na mjestu ravnatelja, nego g. Vlahe kao zaposlenika Škole;

  Da pojasnim; Najmanje 2 zakona propisuju pravila „igre „ u ovoj priči i to prije svega posebni zakon Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, te Zakon o ustanovama.

  E sad, kako ćemo ovdje govoriti o statusu zaposlenika, a ne u statusu ravnatelja, držimo se članka 106. Zakona o odgoju i obrazovanju…… koji kaže ovo;

  (5) Ako školska ustanova kao poslodavac sazna da je protiv osobe u radnom odnosu u školskoj ustanovi pokrenut i vodi se kazneni postupak za neko od kaznenih djela iz stavka 1. i stavku 2. ovog članka, udaljit će osobu od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti sudske presude, uz pravo na naknadu plaće u visini dvije trećine prosječne mjesečne plaće koju je osoba ostvarila u tri mjeseca prije udaljenja od obavljanja poslova.

  N o t a b e n e, ovaj članak ne govori posebno o ravnatelju nego „o (bilo kojoj- op.a. ) osobi u radnom odnosu u školskoj ustanovi“. G. Vlaho osim što je u ožujku kad je pokrenut kazneni postupak, bio ravnatelj, prije svega je bio i jest još uvijek, zaposlenik škole, osoba u radnom odnosu. Osoba u radnom odnosu protiv koje se vodi kazneni postupak. Kazneni postupak za čiji tijek je školska ustanova kao poslodavac saznala, makar tek u vrijeme raspisivanja natječaja.

  Činjenica da je osoba u radnom odnosu protiv koje je pokrenut kaz.postupak ujedno i ravnatelj, ne isključuje zakonsku obvezu ustanove na postupanje po čl. 106. st.5. Zakona.

  Iz svega iznesenog slijedi zaključak kako postoji zakonski osnov za udaljavanje osobe, g. Vlahe, od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti sudske presude.

  Međutim, Školsko vijeće, kao da radi na izdgradnji kulta ličnosti g. Vlahe, potpuno zanemaruje svoju zakonsku obvezu propisanu člankom 118. Zakona. Nije jasno kojom silom vođeni jednoglasno k r š e z a k o n . Pazi, j e d n o g l a s n o !!! Pa gdje mi ovo živimo!! I još nešto; zašto g.Vlaho mora sad već misim 4. mandat biti ravnatelj ?? Zar nema druge jednako sposobne ili sposobnije osobe??

  Pođimo dalje, članak 121. Zakona propisuje kada član odbora može biti razriješen dužnosti člana, odnosno kad odbor može biti raspušten.

  Kako je opet iz svega jasno da članovi odbora (vijeća ) ne ispunjavaju obveze utvrđene zakonom, odnosno da Školsko vijeće (u Zakonu „odbor“ ) ne obavlja poslove iz svojeg djelokruga u skladu sa zakonom, to opet postoji zakonski osnov za raspuštanje Školskog vijeća.

  Eeee sada dolazimo do osnivača – Grada Makarske. Kako ? Pa tako što članak 121. i 122. Zakona propisuje zakonsku obvezu Gradskog ureda – Odjela za društvene djelatnosti, ali i Ureda državne uprave za školstvo, za razrješenjem člana odbora (vijeća ) odnosno obvezu raspuštanja odbora (vijeća ) .

  Vidite, ovaj tekst, primijetili ste, ne govori o natječaju, izboru ravnatelja, v.d.-u ravnatelj, g. Kajanu, g.Vlahi u svojstvu ravnatelja. Ovaj tekst govori o osobi u radnom odnosu, kaznenom postupku protiv takve osobe, te zakonskoj obvezi Vijeća, Grada, Ureda državne uprave u odnosu na takvu osobu.

  Sve piše u Zakonu. Ne znam koji je pravnik savjetovao članove Školskog vijeća, ali čini se da ih nije dobro savjetovao.

 2. Cijjelu organizaciju SDP-a Makarske, treba raspustiti. Vjerujemo da bi se učlanili mnog mladi, koji su razočarani voditelima SDP-a kao i HDZ-a. Mi građani makarske smo očajni do čega su dovedena naša deca i unučad. Dosta korumpiranim i lažnim socijaldemokratima.ustvari si su se oni omastili od 90-te do danas, iza lažnih ideologija. Jadna naša mladost koja je svojim životima branila i za hrvatsku ginula.

 3. SVE IH TRIBA MAKNIT.I PUSTIT MLADE DA VODU OVI RASPAŠOJ OD STRANKE.ČEDO I SRETAN SVE JE TO POZNATA ŠKOLA KOJA SAMO GLEDA SEBE I SVOJE IMTERESE. ZNAĆI OD KORJENA SASIČ.

 4. zakon&red, hvala ti dobro sam obnovio gradivo iz zakona. Radi se o školskom primjeru bezakonja, da ne kažem kri-radnji. Čitajući tekst, zaključila sam da ni Hana Vlaho po zakonu ne može raditi, jer je navodila supruga- ravnatelja da joj isplaćuje putne troškove, jer je i protiv nje podignuta optužnica. Vlaho lukav kao uvijek, kaže. odnosno dogovori se sa Tanjom PT, i kaže :”Hana ajde u Samostan,da ne rađaš grešnike”. Tanja je upraznila mjesto Hani, jer joj Vlaho radi ustupke. Dolaskom Hane raspa se muški zbor u Fratara. Sveti Franjo, koji će danas slaviti i Vlahe rasvitli im pamet.

 5. Vidi ti druga Lenjuan starog skojevca bez dana rata.Počeo prosipatu pamet svina oko sebe pa i meni.Lenjine spadalo jedno kolike su tvoje sposobnosti,viđeno u crvenom križu gdje si penziju dičeka.Nisi se uzoio i svojim radim zaradio jedbe kune.Šta si druze Lenjine radio ove skoro četri god.stolovanja Bilića u fotelji gradonačelbuka.Nisam peimjetio da si ga kritizirao kao ni cijlu gradsku strukturu koja se svojim kriminalnim radnjama.bogati na račun poreznih obveznima.Začepi skupa sa svojim istomišljenicima jer lajete sami da se instalirate i uhljebite kako bi dobili kruha bez motike.Piznat si kao “veliki radnim”, takivi nam je dista kao i onih bivših iz hdz ( Blebek,Drkan,Klafirić,Okzlista,Lelasići Galići i mnogi drugi…..

 6. Kako je gradonačelnik Bilić bio odlučan kad su redari Gazilj i Roso dobili otkaz; a zašto? jer su podnijeli kaznenu prijavu protiv zamjenice gradonačelnika:
  a sada imamo situaciju u Glazbenoj školi, u kojoj zaposlenik Vlaho treba biti udaljen s posla zbog kaznenog postupka koji se vodi protiv njega; i pazi ovo ! gradonačelik ništa, alo NIŠTA; splasnula je njegova odlučnost;
  imali smo i slučaj DVD, zapovjednika Dražena, kazneni postupak…itd.; i u tom slučaju gradonačelnik je šutio; ništa nije poduzeo; kao ono “NAŠ ČOVIK”;

  G R A D O N A Č E L N I Č EEEEEE MOŽDA NISTE SVIJESNI, ALI SVI KONCI SU, JOŠ UVIJEK, U VAŠIM RUKAMA; ZATRAŽITE MIŠLJENJE OD STRUČNIH SLUŽBI, PA VI STE NA ČELU GRADSKE UPRAVE; ZATRAŽITE MIŠLJENJE OD PRAVNIKA, NJIH HVALA BOGU IMATE NA PRETEK; PA ISKORISTITE TO; DOVEDITE BAREM OVU STVAR U GLAZBENOJ ŠKOLI NA ČISTAC, DOVEDITE STVAR DO KRAJA; I L I I VAS VLAHO DRŽI U ŠACI; JESMO LI KAO GRAD ZAISTA TOLIKO JADNI !!! OOOO KAKO TO UBIJA U POJAM NAS GRAĐANE, PA ZAR JE TO VLAST, ZAR OVI LJUDI VODE GRAD !!!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime