Šef milijunske operacije je sin revizorice Šime Krasić

0

Sve konce dražbe za Pamučnu industriju Duga Resa u svojim je rukama držao Robert Krasić, sin državne revizorice Šime Krasić. Unuk državne revizorice, Luka Ivančić, 20-godišnji student, figurirao je kao ponuđač.

Robert Krasić i njegov nećak Luka Ivančić licitirali su u ime Stjepana Pavića, vlasnika austrijske tvrtke Glasteks, a on je i postao novi vlasnik Pamučne industrije . Robert Krasić inače je i financijski direktor Zagrebačkog velesajma.

Treći investitor

Predsjednik Ivo Josipović jučer je poručio da cijeli slučaj oko licitacije i preuzimanja tvrtke trebaju provjeriti državne institucije, “prije svega Porezna uprava i Ured za sprečavanje pranja novca. Tijekom dražbe za Pamučnu industriju bilo je vidljivo da se mladi Ivančić o svemu konzultira s Krasićem, iako se kasnije zaklinjao da nije riječ “o obiteljskom poslu” već o “mješovitom kapitalu”, iza kojeg stoje tri investitora, a dinastija glavne državne revizorice samo sekundira… Od spomenuta tri ulagača, Jutarnji je saznao samo za dva: Stjepana Pavića i Milana Čudića, vlasnika Nede d.o.o. iz Senja, a treći je za javnost ostao nepoznanica. I dalje je nejasno zbog čega su kupci angažirali tvrtku Prave nekretnine Luke Ivančića, kad su se na dražbu mogli javiti i sami. To priznaje i Milan Čudić: “Do sada je na prijašnjim dražbama sudjelovalo moje poduzeće, a zašto je moj partner sada angažirao Ivančića, morat ćete pitati njega”. Neslužbeno smo doznali da je tajanstveni treći investitor zapravo Stipe Latković, punac Roberta Krasića, inače vlasnik holdinga Splićanka i suvlasnik splitske ATV televizije. Iako je dosta toga u kupnji dugoreške Pamučne industrije nejasno, čini se da je za preuzimanje doista zaslužna dinastija Krasić.

Preuzimanje tvornice

Karijeru Roberta Krasića otprije je pratila sjena njegove majke. Na čelu poznate omiške trikotaže Galeb našao se 2003 godine, nakon što je tu tvrtku preuzeo Tekstilpromet d.d. iz Zagreba. Iste godine dovršena je i državna revizija privatizacije Tekstilprometa, čiji su rezultati bili pozitivni. Sindikat tekstilaca upozoravao je da nova uprava Galeba želi ukinuti proizvodnju i rasprodati nekretnine tvrtke, što je Krasić demantirao na redovitim press konferencijama. U to je vrijeme postao i vlasnikom lokalnog radija Din Don, preko kojeg je polemizirao sa sindikalnim aktivistama i gradskim vijećnicima. Sudjelovao je u preuzimanju omiške tvornice Mosor u stečaju i njenoj preprodaji Studencu za otprilike tri milijuna eura. Nakon što je napustio tvornicu Galeb, na čijem će mjestu uskoro započeti gradnja hotela, Krasić se 2005. zaposlio u tekstilnoj industriji Heruc. Nešto ranije Šima Krasić završila je reviziju privatizacije Ville Dubrovnik, koje se uz puno medijske prašine i uz pomoć menadžerskih kredita domogao Dragutin Biondić, vlasnik Heruca. Robert Krasić u Herucu nije ostao dugo, pa je krajem 2005. pokrenuo vlastiti biznis s nekretninama, u kojem je sudjelovala i njegova sestra Silvana Ivančić. Tvrtku TGM ugasili su 2006., nakon čega se Silvana Ivančić zaposlila u financijskom odjelu Croatia osiguranja, kao direktorica, a Robert Krasić postao je financijski direktor Zagrebačkog holdinga. Godinu dana kasnije gradonačelnik Milan Bandić pred gradskom je Skupštinom pohvalio prvo pozitivno izvješće državne revizije o radu gradske uprave.

Pokrenuo biznis

Iako je direktor u Zagrebačkom holdingu, Robert Krasić i dalje se bavi nekretninama, pa je nedavno gradu Zagrebu prodao zemljište vrijedno 10 milijuna kuna, a njegova tvrtka MIOR suvlasnik je zemljišta od 4000 četvornih metara u Dubravi. Vlasnik je stana od 200 kvadrata na zagrebačkom Britanskom trgu i vikendice od 300 četvornih metara u Omišu, koja posjeduje i privatnu plažu. Pored sportske limuzine Porsche, raspolaže i terencem marke Grand Cheerokee. U posljednje vrijeme Robert Krasić je očito zadužen da skrbi o karijeri najmlađeg iz dinastije Krasić, 20-godišnjeg Luke Ivančića. Slučajno ili ne, to se podudara s krajem mandata “glave obitelji” Šime Krasić. Ovih dana Vlada će raspisati natječaj za mjesto glavnog državnog revizora, kojeg već punih 16 godina obnaša gospođa Krasić. (Jutarnji list, 2.ožujka 2010.)

1 KOMENTAR

  1. Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. Cheers ckkkbakckegk

  2. I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again! bkecfdkbefde

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime