SKANDALOZNO Sindikalist Bruno Bulić lupanjem po mrtvima štiti poslodavce?!

0

Današnjim novinarskim člankom koji je obavio Jutarnji list izazvalo se zgražanje na sindikalista Istre i kvarnera Brune Bulića, njegovu retoriku i korištenjem preminulih osoba za politikanstvo

– U sprezi političkih direktora komunalnih poduzeća sindikalist Bruno Bulić ne preže ni pred pijetetom prema pokojnicima. Raznim lažima i manipulacijom pokušava obmanuti javnost oko donošenja novog zakona o komunalnom gospodarstvu. Tako pošten i moralan sindikalist Bulić laže kako građani neće moći više organizirati pogreb na jednom mjestu što nije točno jer je poznato svakome tko se nažalost susreo sa smrću bliske osobe da je u privatnom pogrebnom poduzeću organizirao cijeli ceremonijal i nije morao ići na druga mjesta naručiti cvijeće i slično, komentirao je jedan od pogrebnika iz okolice Karlovca.

Koga štiti Bruno Bulić?

– Velika (ne)poznanica je koga u biti zastupa sindikalist Bruno Bulić kad svi znamo da bi on trebao štiti ravnopravnost i jednakost te poštivanje zakona, u suštini odnos poslodavca prema radniku. No u ovom slučaju stvari izgledaju malo drugačije. Bulić brani radna mjesta djelatnika koji rade na prijevozu pokojnika i prodaji pogrebne opreme obmanjujući javnost da će otkaz dobiti od 30-ak do nekoliko stotina ljudi, a razvidno je da na tim poslovima radi nekoliko ljudi te plaću za iste poslove primaju iz usluge ukopa na grobljima. Stoga se ovdje postavlja pitanje koga Bulić štiti?, pitaju se pogrebnici koji su šokirani politikanstvom kojem ovdje nema mjesta.

Iz krugova privatnih pogrebnika doznali smo da komunalne tvrtke već nekoliko godina narušavaju tržište pogrebničke djelatnosti na način da visokim cijenama ukopa koje su građani obavezni plaćati zbog monopola narušavaju tržište na pogrebničkim poslovima. – Troškovi ukopa na groblju kojem upravlja komunalna tvrtka vrtoglavo su visoki i građani ih teško plaćaju kada imaju smrtni slučaj, dok primjerice u gradovima gdje uslugu ukopa vrši privatnik ona je duplo jeftinija – kaže nam jedan pogrebnik kojeg smo pitali za mišljenje.

Reakcija Udruge pogrebničke djelatnosti Republike Hrvatske

Udruga pogrebničke djelatnosti Republike Hrvatske čiji je predsjednik dugogodišnji pogrebnik Velimir Plantak nema ništa protiv rada i prava na rad bilo kome, ali zakon je jasno definirao da se komunalna trgovačka društva ne smiju baviti gospodarskom djelatnošću u što spada i pogrebnička djelatnost jer dolazi do narušavanja tržišta i zlouporaba monopolističkog položaja i ovlasti.

– O tome da usluge privatnih pogrebnika nisu na višem nivou i standardu od usluga koje pružaju komunalne tvrtke odavno nas privatnika pogrebnika ne bi bilo u hrvatskoj. Komunalne tvrtke se bave i drugim djelatnostima kao što su i odvoz otpada i fekalija pa se stoga ne mogu fokusirati i posvetiti organizaciji pogreba kao što to može privatni pogrebnik kojemu je to uz srodne djelatnosti jedini posao. Isto tako je poznato da niti jednog političara ili slavnu osobu nije na posljednji počinak vozila komunalna tvrtka nego privatni pogrebnik – kaže Plantak i dodaje da je svrha sindikata da štiti odnos između poslodavaca i radnika a ne da se bavi politikanstvom i spletkarenjem.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime