Srpska pravoslavna crkva od Grada Zadra traži povrat sve imovine

0

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i u Zadru, kao i drugdje u državama nastalima iz bivše SFRJ, traži povrat svoje imovine, većinom nekretnine koje su joj bile oduzete za vrijeme komunističke Jugoslavije, a neke i nakon proglašenja hrvatske samostalnosti.

U Zadru je Srpska pravoslavna crkva zahtjev za povratom imovine podnijela još 1997. godine tražeći da joj se vrati dio parkirališta kod crkve svete Marije, zemljište južno od pravoslavne crkve svetog Proroka Ilije i zgradu trokatnicu u Ulici knezova posedarskih na Poluotoku.  SPC također traži u povrat i jedan stan u Ulici Blaža Jurjeva, kod zgrade suda, koji je u vlasništvu Crkve, ali je u njega navodno useljen zaštićeni najmoprimac. Taj je stan, kao i dio parkirališta kod Svete Marije, SPC izgubio tijekom Domovinskog rata, objašnjava nam protojerej Ljubomir Crnokrak, koji je prije dvije godine u Zadru naslijedio paroha Petra Jovanovića.

Sudski spor

– To je više-manje sve od nekretnina koje potražujemo, samo što smo sudski spor za stan u Ulici Blaža Jurjeva dobili sredinom prošle godine i uskoro bi trebala biti provedena deložacija. Za ostale nekretnine još uvijek traju sudski i drugi postupci, tako da ne mogu reći kada će biti ostvaren povrat naše imovine – rekao nam je protojerej. – Što se tiče stana u Ulici Blaža Jurjeva, gdje SPC ima svoje svećeničke stanove, zauzet je još od rata. U njemu, koliko je meni poznato, ne živi nikakav zaštićeni najmoprimac, nego obitelj Javor, odnosno supruga unuka bivšeg svećenika Javora koji je služio u Zadru.  Kada je otac Petar Jovanović završio službu u Zadru, stan u kojem je živio morao je vratiti Crkvi i ja danas u njemu živim. Mi pravoslavni svećenici smijemo se ženiti, ali ni ja ni moje dijete nemamo pravo na imovinu Crkve, niti je ja mogu predavati u nasljedstvo. Ovih dana očekujemo rješavanje žalbi podnesenih na deložaciju te skorašnje iseljavanje obitelji Javor. Žao mi je što je do toga došlo, ali to je sudski postupak oko imovine Crkve, ja osobno nemam ništa s tim. Stan inače ima oko stotinu kvadrata – kazao nam je protojerej Crnokrak, navodeći druge primjere s imovinom u Zadru s kojom imaju kudikamo više problema. Naime, u Ulici knezova posedarskih (na predjelu Sirac na Poluotoku) SPC potražuje povrat zgrade s tri stana nacionalizirane za vrijeme Jugoslavije. Svaki stan ima više od stotinu kvadrata, useljeni su, a njihovi ih stanari već godinama otkupljuju. – Nama su bili ponudili naknadu od nekih 20 tisuća kuna po stanu, ali mi nismo na to pristali. Znam da bi svatko htio doći do stana na Poluotoku, ali to jednostavno nije način. Zato smo nastavili voditi postupak i tražimo povrat cijele zgrade sa stanovima – govori protojerej Crnokrak. Posebne probleme, dodaje, imaju s parkiranjem iako je SPC vlasnik dijela parkirališta ispred crkve svete Marije koji komercijalno koristi gradska tvrtka “Obale i lučice”. SPC traži povrat dviju parcela ukupne površine oko 200 četvornih metara, a dok traje spor, od Grada Zadra nikako ne mogu dobiti za korištenje dva parkirna mjesta u dvorištu zgrade suda. Kad su taj problem pokušali riješiti u razgovoru s gradonačelnikom, Kalmeta im je rekao da on s tim nema ništa i da je to problem u nadležnosti “Obala i lučica”. S direktorom “Obala i lučica” Edom Dukom, međutim, iako su više puta tražili sastanak, nikada se nisu uspjeli naći. Taj je problem eskalirao u posljednjih mjesec i pol dana, kad je pauk-služba “Obala i lučica” u dvorištu iza zgrade suda počela uvoditi red, ali samo na dijelu parkirališta rezerviranom za djelatnike pravosuđa i stanare.

Granice strpljenja

– Na Staru godinu došao je “pauk” i počeo dizati aute u dvorištu suda. Znam da tu stoji znak dozvole parkiranja za djelatnike pravosuđa i neke stanare, ali na ostalom dijelu parkirališta ništa se nije promijenilo. Kao da se netko s tim ruga, no sve ima svoje granice strpljenja. Mi želimo da kao svećenici imamo dva parkirna mjesta u blizini naših stanova, a Grad Zadar, odnosno “Obale i lučice”, nama kao Crkvi odbija ih rezervirati. Maltretiraju nas, imamo parkiralište koje nemamo pravo koristiti. Zar Grad Zadar, s toliko prostora i nekretnina, ne može za nas izdvojiti dva mjesta, pogotovo zbog toga što godinama uživa naše vlasništvo i na tome zarađuje? Nama niti tko plaća, niti nam vraća – sa žaljenjem konstatira protojerej Ljubomir Crnokrak. Komentar situacije oko parkirališta kod Svete Marije htjeli smo dobiti i od direktora “Obala i lučica” Eduarda Duke, ali iz njegove su nam tvrtke rekli da je odsutan i da ga neće biti cijeli ovaj tjedan. (Slobodna Dalmacija)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime