Što ministar Marić skriva u svojoj raskošnoj vili na Makarskom primorju?

10

Ministar državne imovine Goran Marić našao se u problemima kad je otkriveno da je njegova kuća u Živogošću vrijedna više od tri milijuna kuna, dok je u imovinskoj kartici Marić, koji je plaćen za brigu o našoj imovini, naveo tri puta manju vrijednost

No nije to jedini problem ministra Marića. Kako smo otkrili, Goran Marić svoju kuću u Živogošću iznajmljuje turistima i to već godinama. U sezoni se dva apartmana iznajmljuju po cijeni od 90 i 100 eura za jedno noćenje. I to ne bi bi problem da je taj prihod Marić uredno prijavio, ali nije, piše Index

No, krenimo redom.

Tjednik Globus danas je otkrio veliki jaz između realne i javno deklarirane vrijednosti Marićeva ljetnikovca u Živogošću. Tako je čovjek koji je u ime vlade zadužen za procjenu državne imovine procijenio vlastitu nekretninu na 850 tisuća kuna, dok je stvarna tržišna vrijednost te kuće, prema procjenama  trgovaca nekretninama, 3,5 milijuna kuna.

Kuću kupio u svibnju 2012. godine

Kako smo provjerili u katastru, Marić je kuću koja se nalazi u prvom redu do mora, na predjelu Porat u Živogošću, odmah iznad plaže, kupio u svibnju 2012. godine od Zvonka Šarića. Navodno je riječ o čovjeku koji se u jednom trenutku spominjao u aferi Fimi media te vlasniku tvrtke Svjetlost koja je već pobjeđivala u natječajima za kupnju nekretnina koje vodi Marić.

Kako smo ispitali, zbog nedorečenosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa, procjenu nekretnina koje se prijavljuju u imovinsku karticu prijavljuje sam vlasnik. Nije potrebno donositi nalaz Porezne uprave ili nekog ovlaštenog za procjenu nekretnine. Stoga Marić, tehnički, nije u prekršaju što se tiče Zakona, no nevjerojatno je da čovjek koji se bavi procjenama državnih nekretnina toliko pogriješi u procjeni vlastite.

Marić nije prijavio zaradu od iznajmljivanja apartmana, a morao je

S druge strane, puno gori krimen za Marića mogla bi biti činjenica da se u imovinskoj kartici nigdje ne spominje da Marić zarađuje od iznajmljivanja te iste kuće turistima.

Naime, na kući je vidljiva oznaka “Apartmani Filip”. Na stranicama za oglašavanje navedeno je kako je osoba za kontakt Filip Marić. Ministar Marić sa suprugom Marijanom ima dva sina, Antu i Filipa.

Prve recenzije za smještaj u Apartmanima Filip, koji su se prvotno nazivali “Vila Marić”, vidljivi su još u 2017. godini, a sudeći prema komentarima, ministar je bio dobar domaćin.

Kada je stupao na dužnost ministra imovine u studenom 2016. godine, Marić je predao imovinsku karticu, a tada je u rubriku “Podatci o ostalim prihodima” naveo 10 tisuća kuna od autorskih ugovora, što je vjerojatno prihod od knjiga koje je izdao.

U 2017. godini, kada je sasvim sigurno već počeo iznajmljivati apartmane u Živogošću, nije prijavio nikakvu promjenu u imovinskoj kartici, a nije to uradio ni u siječnju 2018. godine. Naime, rubrika o “ostalim prihodima” ostala je prazna.

Posljednju promjenu u imovinskoj kartici Marić je prijavio u svibnju 2018. godine, no tada je u rubrici “ostali prihodi” naveo jednokratnu isplatu od 60 tisuća kuna.

Ne želi odgovarati na pitanja

Kuća u Živogošću koja se iznajmljuje glasi na Gorana Marića, a ne na nekog od njegovih sinova pa se aktualni ministar ne može braniti kako je posao s iznajmljivanjem eventualno dao njima.

Zanimljivo je kako Marić izbjegava reklamiranje svoje nekretnine na nekim poznatim online servisima ili preko lokalne turističke zajednice, već smo njegove oglase našli na stranicama koje preferiraju uglavnom turisti iz istočne Europe, većinom Česi i Slovaci. Iznajmljuju se dva apartmana, jedan površine 36 kvadrata, a drugi od 42 kvadrata. Cijena u sezoni je od 90 do 100 eura za jedno noćenje.

Upitali smo ministra Marića o njegovoj turističkoj djelatnosti i poslu s iznajmljivanjem, no u skladu s naputkom vlade, koja ministrima zabranjuje odgovore na neugodne novinarske upite, nismo dobili nikakvo pojašnjenje. Baš kao i vlada, u nadi da se će se afera sama od sebe ugasiti, Marić je odlučio ne odgovarati na upite i ne davati nikakva pojašnjenja unatoč činjenici da javnost ima pravo na njih.

Dalija Orešković: Kako Marić upravlja državnom imovinom kad nije transparentan u prikazivanju vlastite?

“Ako bi se dokazalo da ministar Marić zaista nije prijavio prihod od iznajmljivanja, to bi se smatralo propustom za koji je predviđena novčana kazna. Odnosno, pokazalo bi se da je ministar Marić netransparentno pokazao svoju imovinu”, pojašnjava za Index bivša povjerenica za odlučivanje o sukobu interesa dodajući kako su u Plenkovićevoj vladi bili puno gori slučajevi od onog samog premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara Zorana Marića i Martine Dalić u slučaju Agrokor, kada je u procesu donošenja zakona prevladao privatni nad javnim interesom.

“Naravno, uvijek se možemo zapitati kako ministar Marić uopće upravlja državnom imovinom, kada, kako se čini, nije transparentan u prikazivanju vlastite imovine”, kaže Orešković na kraju.

10 KOMENTARI

  1. što se čudite ministru Mariću, na profesionalne pogodnosti, kad nitko neće da kaže čija je imovina, vlasništvo Vile Irena, koje je godinama koristila Obitelj Puharić, a pripadala je Gradu, dok je nije pokušala otuđiti-SDP-e Makarska? Zato na istom poluotoku niču novo sagrađeni kondoti.

  2. smece je dolazilo i u Meteor ali novcanik je zaboravio
    Zemlja nam se prervorila u smetliste.
    Kazu da ce nas narod polajo izumrijeti
    Velika steta svit moze samo profitirati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime