Strategija razvoja „zaglavila“ u prošlom desetljeću…

0

Na službenim stranicama Grada Makarske stoji: Razvojni projekti Grada Makarske predstavljaju najvažniji dio Strategije razvoja Grada Makarske.

Razvojne mjere inače služe kao smjer razvoja, koje su na snazi dok se u cijelosti ne postignu postavljeni ciljevi. One su, u tehničkom smislu  most između strateških ciljeva i konkretnih razvojnih projekata. Postoji studija prostora „Plan razvoja plaže u Makarskoj“ koji završava s predjelom Biloševca. Iz fotografija vidljivo je da je zastario plan kao što su zastarjele vizije lokalnih političara. Makarska je turistička destinacija koja svoju ponudu temelji na proizvodu sunca i mora, pa se stoga može reći da je ukupni poslovni model Makarske temeljen na eksplotaciji prirode, kupanju u moru i sunčanju na plaži.  Plan razvoja izradila je tvrtka iz Zagreba Horwath i Horwath Consulting Zagreb d.o.o 2009. godine. Ponuda i kapaciteti ugostiteljskih i ostalih objekata uz plažu ostali su identični kao i 2009. godine, što čini 103 objekta koji su okosnica financiranja lokalnih političara i njihovoh stranaka. U elaborate iz 2009. godine stoji: „Osim toga, uz plažu se nalaze objekti koji zahtijevaju uređenje, rekonstrukciju ili pak izmještanje na druga područja, kako bi se oplemenio i funkcionalno poboljšao cjelokupni prostor plaže.“. Poznata metodologija oplemenjivanja plaža  u režiji HDZ-a je nasipanje, a SDP-a nadohranjivanje, no kako god ih zvali radnje su nezakonite. Zaključak iz elaborata 2009. godine: „Makarska se danas nalazi pred ozbiljnim izazovima, a kao rezultat globalizacijskih procesa u turizmu. Interesni subjekti turizma Makarske, zajedno sa političkom strukturom imaju pred sobom zadatak donošenja odluke o dugoročnom profilu ove turističke destinacije, odnosno moraju odlučiti između dosadašnjeg razvojnog i poslovnog modela i ozbiljnog restrukturiranja i tržišnog repozicioniranja prema cjelogodišnjem poslovanju“. Kako funkcionira plaža hotela Biokovka i restoran Bumbar, najbolje bi mogli posvjedočiti djelatnici MUP-a ili izvješća pojedinih djelatnika, koji su ukazali na nezakonitosti. Zanimljivo da u rješenju o minimalnim tehničkim uvjetima objekta temeljem kojeg se sklapa ugovor sa Gradom o zakupnom odnosu javne površine nisu u potpunosti navedeni prostorni kapaciteti objekata. Kao što ne stoje podatci o zakonitosti naplate javnih površina na predjelu Peškera. Betoniranje šetnice dr. Franjo Tuđman i nezakonite naplate s nezakonito izgrađenim terasama bistro ; Mukrum, Berlin, Ankora, Tramuntana, Krokodil…itd, posebna su priča u kojoj se istakla poznata makarska zviždačica protiv predstavnika glavnog odbora SDP-a i financijera HDZ-a, koji su vlasnici navedenih bistroa,  ujedno i glavni betonizatori pomorskih površina. U elaboratu iz 2009. godine stoji: „Tijekom ljeta organiziraju se zabave na plaži koje privlače veliki broj mladih ljudi. Prema dobivenim informacijama, sanitarni čvor koji postoji nije dovoljan za korisnike.“.

 

1 KOMENTAR

  1. 18 sjednica Gradskoga vijeća Grada makarska, betoniranje pomorskog dobra tretira se kao rasterećenje šetnice, sve o trošku građana kao poreznih obveznika.Tako su Kapulica i Batošićka dobili terase o trošku građana. čestitamo predstavnici glavnog odbora SDP a i kapulici sponzoru Bebeka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime