Transformeri napuštaju Zadar s knedlom u grlu

0
Zadar, 201115. Sljedecih 20 dana, na parkiralistu na ulazu u Poluotok kod gradskog mosta, biti ce postavljena izlozba Transformera visokih 7m i teskih nekoliko tona. Izlozba je bila odrzana u Osijeku a sad je otvorena u suradnji grada i EACTE - Europske udruge za kulturu i turizam i umjetnost, a autor je mladi crnogorski umjetnik, 22-godisnji Danilo Baletic. Na fotografiji: postavljanje izlozbe. Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Sedam ogromnih transformera počeli su u četvrtak ujutro napuštati Zadar kojega su „čuvali“ još od prosinca.  Mišić, Bobo, Zift, Zinzov, Sai Ci, Eli Musa i Ramtron bili su smješteni ispod zadarskih bedema, a kreirao ih je mladi crnogorski umjetnik, 22-godišnji Danilo Baletić, koji ih je izradio po uzoru na poznati američki blockbuster iz 2007. godine temeljen na istoimenoj seriji igračaka.

Divovske robote izradio je od različitih vrsta otpada, čime je upozorio i na potrebu ekološkog očuvanja okoliša. Skulpture koje su izazivale oduševljenje gdje god su bile postavljene, osobito djece, ali i odraslih, otkupljene su i putuju prvo u Beč, a onda u Ameriku, u muzej Arnolda Shwarzeneggera. Ipak, iz Zadra odlaze s velikom mrljom, točnije – bez glave jednog transformera. Poriv za uništavanjem zadarskih vandala iživio se i na transformerima, pa je jedan od njih prije desetak dana – obezglavljen. Unatoč upozorenju na bedemu da se radi o izložbi na otvorenom, nepoznati su vandali oskvrnuli jednog od superjunaka kojemu su otkinuli glavu, a počinitelj tog divljačkog čina do danas nije otkriven. Dojam je kako se nitko i nije baš previše zabrinuo oko toga, mada su transformeri u Zadru skoro dva mjeseca bila najveća zimska atrakcija. Naprotiv, sramotan zadarski čin na lokalnim portalima pojedinci su čak pokušavali opravdavati komentarima tipa „koliko su glava Crnogorci skinuli s kipova kulturno zaštićenog centra Dubrovnika“, aludirajući na njima nepoželjnu nacionalnost autora transformera i njegovo prisustvo u Zadru.  Atrakcija tako odlazi iz Zadra s vandalskim pečatom primitivaca, ali će ipak ostati u sjećanju većine drugih Zadrana koji su ih tisućama fotografija ovjekovječili na parkiralištu uz glavni ulaz u Grad. Transformeri su uspjeli obraniti Zadar, ali nisu nažalost sebe uspjeli sačuvati. (zadarski.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime