U posljednjih sedam godina izgubljeno 194 tisuće radnih mjesta!

0

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je ukupan broj zaposlenih u lipnju iznosio 1,355 milijuna što u odnosu na svibanj predstavlja porast za 18.423 osoba odnosno 1,4%.

 

Iako je na mjesečnoj razini ostvaren porast broja zaposlenih, što je i očekivano s obzirom na turističku sezonu, promatrano na godišnjoj razini nastavljen je negativan trend pada zaposlenosti. Tako je ukupan broj zaposlenih u lipnju u usporedbi s istim mjesecom lani niži za 6.409 (-0,5%). Od rujna 2009. godine kontinuirano se bilježi godišnji pad broja zaposlenih osoba. Usporedbe radi, u odnosu na lipanj 2008. godine broj zaposlenih je niži za 194 tisuće (-13%), navodi se u analizi RBA. Broj zaposlenih u pravnim osobama u lipnju je iznosio 1,125 milijuna (čineći 83% ukupno zaposlenih), što uz mjesečni rast od 0,8% predstavlja stagnaciju broja zaposlenih na godišnjoj razini. Promatrano prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, mjesečni rast broja zaposlenih zabilježen je u gotovo svim djelatnostima. Tako je u lipnju u prerađivačkoj industriji bilo 197.146 zaposlenih (18% ukupno zaposlenih u pravnim osobama), što je za 0,2% više u odnosu na svibanj ili 1,4% manje nego u istom mjesecu lani.
Nakon završetka sezone očekuje se pad broja zaposlenih
U istom promatranom mjesecu u trgovini na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala, broj zaposlenih iznosio je 177.834 (16% ukupno zaposlenih u pravnim osobama) što je za 1% više u odnosu na prethodni mjesec (godišnji pad za 1,5%). Zaposlenost u javnoj upravi i obrani; obveznom socijalnom osiguranju (9% ukupno zaposlenih u pravnim osobama), zabilježila je mjesečni rast od 0,2% (godišnji pad za 0,2%). S druge strane, broj zaposlenih u obrazovanju, s udjelom u ukupnom broju zaposlenih od 10% bilježi mjesečni pad broja zaposlenih od 1,3%(uz godišnji rast od 0,3%). Prema podacima iz evidencije aktivnih osiguranika HZMO-a broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama porastao je u lipnju u odnosu na svibanj za 9.947 osoba (4,7%), dok je broj zaposlenih osiguranika poljoprivrednika niži za 82 osobe (pad od 0,4%). “Očekivana pozitivna kretanja na mjesečnoj razini posljedica su uglavnom povećanja zaposlenosti u djelatnostima vezanim za sezonsko zapošljavanje u turizmu. Tako je u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane u lipnju zabilježen rast broja zaposlenih od 9,1% mjesečno, odnosno 3,5% godišnje. U prvoj polovici godine njihov broj je porastao za 4,9% u odnosu na isto razdoblje lani. Po završetku glavne turističke sezone očekuje se ponovni pad broja zaposlenih što će na mjesečnoj razini donijeti već uobičajene negativne promjene na tržištu rada”, prognoziraju analitičari RBA. (index.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime