Vlasnici kampova „Plantaža“ i „Pisak“ u Starigradu jedva spajaju kraj s krajem?!

0

Nešto ne štima s brojem prijavljenih gostiju u starigradskim kampovima, uvjereni su naši čitatelji koji nas posljednjih dana informiraju kako je stvarni broj turista daleko veći od prijavljenih, pogotovo u kampovima „Plantaža“ i „Pisak“.

– Vidite, kamp Nacionalnog parka Paklenica ima otprilike četiri puta manje kapaciteta od kampa „Plantaža“, ali npr. 2014. Kamp NP Paklenica prijavljuje 4.278 gostiju dok kamp „Plantaža“ koji može primiti otprilike četiri puta više gostiju, prijavljuje ih tek 757?! Po ovome ispada da kad plate najam općini i pet posto od ukupnih prihoda, nemaju ni za struju platiti, kazao nam je jedan mještan Starigrada, inače turistički djelatnik.
Slićne priče čuli smo i na račun kampa „Pisak“ koji također ima sumnjivo malo gostiju obzirom na iskazane kapacitete, ali i na osnovu onoga čemu se svako ljeto može svjedočiti u ovom kampu.
Više mještana Starigrada, a ponukani člancima objavljenim na portalu Megamedia predlaže kontrolu poslovanja sukladno čl.3 Ugovora o zakupu nekretnine kojim je definirano da Općina Starigrad i Turistička zajednica općine Starigrad imaju pravo uvida u podatke o visini prihoda i ostalim financijskim informacijama.  Neki od njih su vikendaši, a neki su „starosjedioci“ koji bi rado ljeti zaradili koju kunu kontrolirajući broj gostiju po kampovima i naplaćujući na licu mjesta boravišnu pristojbu, a  sve u cilju utvrđivanja pravog činjeničnog stanja. I portal Megamedia će općini Starigrad dostaviti ponudu prema kojoj ćemo sljedeće godine sami kontrolirati broj gostiju u kampovima te retroaktivno naplatili u okviru zastarnih rokova (unatrag 5 godina) postavljajući odštetni zahtjev sve pristojbe koje eventualno nisu plaćene. U međuvremenu očekujemo da Županijsko državno odvjetništvo u Zadru pokrene raskid Ugovora o zakupu nekretnina s onim zakupcima koji nisu ispoštovali sve odredbe, pogotovo onu koja se odnosi na ugradnju biopročistača na općinskoj zemlji.

Vlasnik kampa “Pisak” imao je malo gostiju posljednjih sedam godina, ako je suditi po uplatama općini Starigrad…
Prema službenim podacima općine Starigrad, evo što je tijekom posljednjih sedam godina plaćeno na račun ugovorne stavke od 5 posto ukupnih prihoda kampa “Plantaža”…

 

Prema dostupnim informacijama, i kamp „Plantaža“ i kamp „Pisak“ su godišnje imali promet od cca. 300 tisuća kuna, no prema insajderskim informacijama, pojedinačni  promet bio je bliži cifri od dva milijuna kuna. Tako proizlazi da je promet jednak visini godišnjeg najma uvećanog za 5 posto naknade od ukupnih godišnjih prihoda svih djelatnosti u kampu, a što onda upućuje na to da su kampovi u Starigradu ekonomski neisplativi. U to je, pak, teško vjerovati.
Vlasnik kampa „Plantaža“ Tomislav Ramić je pored godišnje zakupnine od 29.900,00 eura (cca. 220 tisuća kuna) za 2011. godinu u općinski proračun uplatio još i 5% ukupnih prihoda odnosno 11 tisuća kuna, 2012. je to iznosilo 10.930,00 kn, 2013. 11.800,00 kn itd., a najviše je uplatio za tekuću godinu; 27.114,19 kn. Iz ovih podataka proizlazi da Tomislav Ramić kao vlasnik kampa nije sebi zaradio plaću. Isto je i sam Šimom Bucićem, vlasnikom kampa „Pisak“ koji je pored godišnje zakupnine od 13.681,00 eura(cca. 100 tisuća kuna) 2011.godine u općinski proračun na ime 5% ukupnih prihoda uplatio tek 8.834,25 kn, 2012. 10.708,35 kn, 2013. 11.305,44 kn itd.,a  najviše je uplatio za tekuću godinu odnosno 29.272,49 kn… Pametnome dosta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime