Alibaba u Zadru gradi distribucijski centar za čitavu Europu!

0

Alibaba, najveća kineska online trgovina, u Zadru želi izgraditi distribucijski centar za cijelu Europu, a glavni konkurent oko toga joj je Mađarska, koja već aktivno lobira s njihovim timom – piše “Jutarnji list”.

Iako to nije prva vijest o kineskim namjerama, ozbiljnost sada pokazuje službena potvrda Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o ostvarenom kontaktu s tom tvrtkom – tvrdi se u “Jutarnjem” kojem iz Ministarstva potvrđuju kako su od Alibabe primili dopis kojim su izrazili želju za mogućim investicijama u Hrvatskoj.

Održan sastanak

Održan je i sastanak s njihovim predstavnicima na kojem su predočene mogućnosti za ulaganje, a Ministarstvo je predložilo i pogodnosti koje investitori mogu iskoristiti. No, osim Hrvatske, iz Alibabe su zainteresirani i za ulaganje u Mađarsku, a navodno je tamošnji premijer Orban osobno ugostio njihovu delegaciju. Interes je iskazan i za Srbiju, ali Hrvatska i Mađarska atraktivnije su zbog članstva u EU. “Jutarnji list” napominje da je Kinezima u Hrvatskoj posebno zanimljiva zadarska gospodarska zona jer se u njezinom radijusu nalazi morska i zračna luka, autocesta i željeznica, što pogoduje brzoj isporuci robe. Stoga istražuju mogućnosti ulaganja u gospodarsku zonu Crno, koja je trenutačno uz izgradnju luke Gaženica najznačajniji razvojni projekt Grada Zadra i obuhvaća gotovo 400 hektara površine. Podsjetimo, grupa Alibaba vrijedi više od 266 milijardi američkih dolara , što je najveća tržišna kapitalizacija bilo koje izlistane tvrtke u Aziji. Njihovo ulaganje u Hrvatskoj svakako bi bilo snažan poticaj i za ostale investitore.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime