HTV-ov Dnevnik u 19.30 odlazi u povijest

0

Nakon skoro 40 godina Dnevnik HTV-a od 16. veljače više neće počinjati u 19.30, nego u 19 sati. Na Prisavlju su odlučili kako je krajnje vrijeme da se pozabave s lošim rejtinzima gledanosti koji još od 2010. prate njihov nekadašnji “fenomen u pola osam”.

No izuzev novog termina i dužine trajanja od sat vremena, HTV-ov Dnevnik neće doživjeti i vizualni redizajn, barem ne za sada, iako je i on bio prije nekih pola godine u planu. Prema riječima ravnatelja programa HRT-a Saše Runjića te promjene “postupno će se implementirati” u HTV-ovu središnju informativnu emisiju, piše Jutarnji list. – Ne radimo novi Dnevnik, već poboljšavamo postojeći. Također, dvije subote za redom naš Dnevnik bio je gledaniji od Dnevnika Nove TV, što dokazuje da sadašnja ekipa radi odličan posao. HRT-ov Informativni medijski servis kojem je sada na čelu Lamija Alečković prolazi kroz reorganizaciju, neće više biti podjela, već će svi raditi za sve, a naravno najbolji ljudi za naše najjače sadržaje – objašnjava Runjić. Hoće li Dnevnik HTV-a dobiti nove voditelje (sadašnji su Stipe Alfier, Sanja Mikleušević Pavić i Đurica Drobac), još nije poznato, jer, kaže Runjić, o novim timovima još se uvijek raspravlja.

Još uvijek bez kampanje

No sudeći prema njegovoj zadovoljnoj reakciji kada je u pitanju glednost, dalo bi se zaključiti kako neće. Ono što bi dakle trebalo uslijediti 16. veljače, iako taj datum još uvijek nije sasvim “zabetoniran”, jest zapravo novi termin i više sadržaja u Dnevniku, a za početak i nove, poboljšane grafike. Međutim, nakon višemjesečnih planiranja HTV još nije krenuo s medijskom kampanjom o promjeni termina, iako je do početka ostalo tek tri tjedna.

Bitka s konkurencijom

Također, postojale su najave da će se puno uložiti u tehnologiju, no do toga nije došlo, premda sve češće ekipi Dnevnika zastarjela tehnika odbija poslušnost, a studio izgleda kao pred urušavanjem. Ipak, Dnevniku HTV-a koji je u jesen 2009. počeo gubiti bitku s konkurencijom, da bi posljednjih nekoliko godina završio na zadnjem mjestu po gledanosti, promjene su bez sumnje bile nužne. Svoju najvišu gledanost zabilježio je 25. siječnja 2004. u nedjeljnom izdanju Gorana Milića, kada je ostvario za sve sadržaje i sve televizije danas nedostižnih 46,9 posto. Situacija je sada ovakva – u četvrtak, 15. siječnja kada je švicarski franak naglo skočio i šokirao svijet, Dnevnik Nove TV imao je 16,2 posto, RTL Danas 11, 9 posto, a Dnevnik HTV-a 9,5 posto gledatelja. (Slobodna Dalmacija)