Smije li inkasator HRT-a s policijom ući u moj stan i provjeravati imam li televiziju? Što ako odbijem dati osobnu iskaznicu kontroloru prometovog autobusa, ima li me pravo zadržati do dolaska policije?

Može li policija samovoljno ući u moj stan ako me netko prijavi za remećenje javnog reda i mira?  Samo su neka od pitanja postavljenih odvjetnici Tihani Kušeti Šerić na tribini poznate splitske udruge i istoimenog portala „Info zona“. Publika, većinom sastavljena od tinejdžera i adolescenata, postavila je pregršt pitanja odvjetnici Šerić. – Ako ga ne želite pustiti inkasator ne može ući u vaš dom, čak i ako dođe s policijom. Policija može u vaš stan ući ako ih same pozovete ili imaju nalog za uhićenje ili pretres. Mogu još ući ako trebaju ukloniti neposrednu opasnost.  – Prometovim kontrolorima možete, ali niste dužni pokazati osobnu ako vas uhvate da niste platili kartu. No, u tom slučaju mogu zatražiti asistenciju policije. Naravno, pri tom zadržavanju ne smiju koristiti prisilu, ali primjerice mogu zatvoriti vrata autobusa – rekla je odvjetnica, dok je jedan mladić dobacio: Po kojem to zakonu kontrola može oduzeti moju slobodu?! – Ako meni netko ukrade torbu, naravno da ću, ako sam u mogućnosti, zadržati tu osobu do dolaska policije – odgovorila je slikovito odvjetnica, a mlade su najviše zanimala prava prilikom kontrole osobnih iskaznica. – Šetam ulicom i policija me zaustavi, neki mlađi policajci, pitaju me osobnu. A zašto su me zaustavili? Zato što sam neobično obučen, imam dugu kosu. Čak mi je jedan i rekao da neće valjda zaustavaljati bračni par s djecom, jer mu, eto, oni nisu sumnjivi. Je li to opravdan razlog da me maltretiraju, traže da ispraznim džepove – pitao je jedan mladić iz publike, a odvjetnica Šerić mu je odgovorila.
– Naravno da vas ne mogu zaustaviti zbog vašeg stila oblačenja i frizure, ali policija to nikad ni neće navesti to kao razlog. Mogu reći da je rutinska kontrola, a povod im može biti i kazneno djelo koje se možda dogodilo u blizini mjesta gdje ste vi zatečeni. Nakon što vas zaustave dužni su vam reći razlog zbog kojeg traže vašu osobnu, a dužni su vam pokazati iskaznicu i značku ako vi to upitate. Ukoliko ne želite izvaditi sadržaj kojeg imate u hlačama mogu vas odvesti u postaju, a potom zatražiti i nalog za pretres. 
– Ukoliko smatrate da ste neopravdano zaustavljeni i da je policija postupala protupravno onda svakako pisanim putem u dva primjerka podnesite pritužbu zapovjedniku policijske postaje, jedan primjerak ostavite policiji, a drugi, s pečatom i potpisom da je podnesak zaprimljen, ostavite sebi. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom zapovjednika policije možete se obratiti i unutarnjoj kontroli, a ako vas ni to ne zadovolji pritužbu možete uputiti pučkom pravobranitelju – savjetuje odvjetnica Šerić. Po pitanjima iz publike moglo se pretpostaviti da su na tribinu došli mahom mladići, ali i nekoliko djevojaka, koji su se susretali s policijom, kod nekih je pronađena i trava, pa su ih zanimala i njihova prava prilikom prikupljanja dokaza.  Također, dio priznaje da su počinili neko prekršajno djelo, ali su pritom tražili savjet kako se postaviti pred Sudom, te koje manevre trebaju poduzeti da bi se neki dokaz pokazao nevaljalim i na taj način izdvojio iz spisa.  Dio pitanja se odnosio i na remećenje javnog reda i mira, napose zbog puštanja glasne glazbe.  (Slobodna Dalmacija)