KK Zadar Turcima za jednu kunu?!

0

Potraga za strateškim partnerom je završena, Košarkaški klub “Zadar” ide u ruke Turcima i to za jednu kunu, dok će Grad Zadar zadržati kontrolni paket, dakle 25 posto plus jednu dionicu.

Takva se “informacija” pojavila u Zadru, petnaestak dana nakon što je Gradsko vijeće tematiziralo katastrofalno financijsko stanje u KK. Pritom se, naravno, sugerira kako je “Klub praktično poklonjen”, što je zaista teško argumentirati s obzirom da su dugovi Kluba prešli 20 milijuna kuna, a troškovi odigravanja regionalne lige su opasno blizu 15 milijuna kuna. To znači, da onaj tko KK Zadar dobije za “samo” jednu kunu, u stvari mora biti spreman za prvu sezonu istresti oko 35 milijuna kuna, što je sve samo nije “samo”. Međutim, ni ovaj “sigurni prodor Turaka na Višnjik” – nije siguran. U razgovoru s članovima Nadzornog odbora Kluba vrlo brzo se utvrdi da se, osim podijeljenih nekoliko plaća, priča sa strateškim partnerom nije pomakla s točke na kojoj je bila i prije 15-ak dana. Ipak, pojavila se informacija kako “jedna inozemna agencija koja svoje podružnice ima u 162 zemlje” radi neku vrstu elaborata o mogućim pravcima i načinima ulaska potencijalnih investitora u KK Zadar. Navodno bi ugovor s tom agencijom trebao biti potpisan do kraja ovog ili idućeg tjedna. U kakvoj je to vezi sa svojedobnom najavom gradonačelnika Božidara Kalmete da će Zadrani imati priliku na referendumu zacrtati budućnost svog kluba? Dakako, svi odgovori, pa i sve odluke, uvijek leže kod vlasnika. – Mogu potvrditi da će jedna renomirana agencija izraditi materijal s različitim oblicima dokapitalizacije i ulaska strateškog partnera u KK Zadar. Njihov je posao ispitivanje tržišta, pronalaženje više modela i priprema dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog natječaja, kaže gradonačelnik Kalmeta demantirajući tako “već dogovorenu prodaju za jednu kunu”.
– Što s Gradskim vijećem? I referendumom?
– Nakon što agencija obavi svoje, izaći ću s tim materijalom pred Gradsko vijeće. Spreman sam razgovarati ne samo s gradskim vijećnicima, nego i svim, da tako kažem, košarkaškim čimbenicima u gradu, pa ako se iz tih razgovora referendum nametne kao poželjno rješenje, bit će referendum!  Unatoč tome što je već objavljivano kako su interes za KK Zadar pokazivali neki turski i ruski investitori, a o tome govore i članovi Nadzornog odbora, gradonačelnik Kalmeta kaže da njega nitko od potencijalnih ulagača nije kontaktirao i, vjerojatno pod pritiskom “najosjetljivije zadarske privatizacije ikada”, ponavlja kako će sve biti obavljeno transparentno i nakon međunarodnog javnog natječaja. Dakako, malo tko vjeruje da KK Zadar trenutno može pronaći novog vlasnika koji će u tom prepoznati veliki tržišni potencijal, a to onda sugerira da KK može poslužiti kao kvaka kojom se na zadarskom području mogu otvoriti i neka druga vrata, a ne samo mršavo domaće prvenstvo i tek nešto “deblja” regionalna liga. A to onda u konačnici ipak vodi na Narodni trg, gdje je sjedište aktualnog vlasnika KK Zadar. Sada se čeka “radni materijal” s modelima ulaska novog većinskog vlasnika, agencija bi, kako se očekuje, svoj posao mogla zgotoviti do kraja ljeta, a to onda znači da će KK Zadar i narednu sezonu dočekati vezan tankim financijskim cijevima na gradski proračun. Troškovi agencije navodno ne predstavljaju nikakvu značajnu znamenku, a nitko još uvijek ne zna, niti je ispitivano, koliko bi koštao “košarkaški referendum”.

Kalmeta: Klub na proračunu može samo životariti

– Mislim da je potpuno jasno da KK Zadar u budućnosti financijski neće moći biti dominantno vezan uz gradski proračun, jer Grad Zadar jednostavno ne može za Klub izdvojiti nekoliko milijuna eura. Da budem precizan, on na proračunu može životariti, ali ne i postizati vrhunske sportske rezultate koje zadarska košarkaška javnost očekuje i priželjkuje i zato treba završiti jednu eru i pronalaskom strateškog partnera otvoriti novu, kaže gradonačelnik Božidar Kalmeta pojašnjavajući da zadržavanje 25 posto plus jedne dionice sa sobom nosi i neke uvjete budućem većinskom vlasniku: zadržavanje imena Zadar u nazivu Kluba i igranje u Dvorani Kreše Ćosića je minimum tih uvjeta, a u Zadru se nadaju da je unutar minimuma i igranje regionalne lige. (zadarski.hr)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime