Od sada ZAMP naplaćuje autorska prava i na pirovima!

0

Tko mora platiti naknadu ZAMP-u za svirku na veselicama u restoranima poput vjenčanja – ugostitelj, izvođač ili mladenci?

To pitanje zaokuplja zadnjih dana dalmatinske ugostitelje koji su na udaru čestih kontrola djelatnika Službe za zaštitu muzičkih prava, koji se ne libe “upasti” na pir i zaskočiti voditelja sale pitanjem ima li popis izvođenih skladbi. – Čoviče, jesi ti normalan? – odgovorio mu je tako voditelj jedne splitske sale za vjenčanje. – Pa ću se ja još bavit i muzikom? Pitajte ljude iz benda! Kontrolor je, međutim, zaprijetio kaznom vlasniku lokala i to je ono što ljuti dalmatinske ugostitelje.  Luka Plosnić, vlasnik restorana “Epetion” u Stobreču, sa ZAMP-om vodi već nekoliko sudskih sporova. – Nije to bio velik novac, nekih tisuću kuna, ali iz principa im ne želim platiti jer to nije u redu. Čak sam i dobio neke sporove, ali su mi ih oni srušili na višoj instanciji, to je jedna čvrsta spona moćnika i ne možeš im ništa. Dođu mi tu ispred restorana i broje okićena auta, valjda zato da vide koliko ima uzvanika, ne znam kako formiraju cijenu. Ali, pir nije javni događaj na otvorenom prostoru i nisu se gostima prodavale ulaznice. Taj zakon je loš i treba ga mijenjati, a ne nama odvaljivati kazne – ljut je Plosnić.

Popis izvedenih djela

– Naše je da vodimo računa o hrani i piću, na to već državi plaćamo porez, zar ćemo mi još plaćati i za muziku? Nismo protiv plaćanja ZAMP-u, to i inače činimo, ali kad su vjenčanja i živa svirka u pitanju, ne mislimo da je to naša obveza – govori nam Miro Bogdanović, predsjednik Interesne udruge ugostitelja. S njim se slaže i Erik Pavin, predsjednik Udruge zadarskih ugostitelja. Misli kako bi to trebalo ići na trošak muzičara, a oni neka ga uračunaju u cijenu mladencima. Ako su to doista dužni plaćati vlasnici lokala, onda će oni biti prisiljeni naknadu ukalkulirati u svoju cijenu.– A bilo bi najbolje da država dariva mladence barem time, neka se lipo isplešu i pivaju, pa na medeni mjesec – predlaže Erik. Mogu li mladenci mirno na medeni mjesec dok iza njih ugostiteljima stižu kazne, pitali smo nadležne u ZAMP-u. – Mislim da to gažerski bendovi moraju ukalkulirati u svoju cijenu na teret mladenaca, takva je barem praksa tu u Zagrebu, koliko je meni poznato – isprva nam je odgovorio Milan Majerović Stilinović iz ZAMP-ove službe za odnose s javnošću, čudeći se problemima u Dalmaciji. Ipak, u naknadnom odgovoru od njega doznajemo da je, po Zakonu o autorskim i srodnim pravima, svatko tko javno posluje odgovoran za sve što se u njegovu poslovnom prostoru zbiva, stoga treba zatražiti dozvolu (odobrenje) za javno korištenje glazbe i podmiriti predviđenu naknadu. Pribavljanjem odobrenja ZAMP-a poslovni korisnici mogu legalno koristiti gotovo sav domaći i svjetski glazbeni repertoar te osigurati zakonitu izvedbu ili reprodukciju glazbe u svojem prostoru, što znači da je za plaćanje naknade ipak odgovoran vlasnik.
– Mi nismo priređivači, to su mladenci – odgovaraju ugostitelji. Ipak, Zakon je neumoljiv.
– Obveznik pribavljanja odobrenja za korištenje glazbe uvijek je priređivač događanja. Iznimno, to mogu biti i mladenci ako su tako dogovorili s priređivačem. Izvođač nikada nije priređivač, pa stoga nije ni obvezan pribaviti odobrenje ZAMP-a. Dakle, potrebno je da priređivač službi ZAMP dostavi popis izvedenih djela, a onda će ZAMP honorare proslijediti njihovim autorima. U ispunjavanju liste izvedenih djela ugostitelju/priređivaču najčešće treba pomoć bendova, koji u pravilu imaju set-liste s planiranim ili s mladencima unaprijed dogovorenim pjesmama. Tu listu nakon završetka događaja bend može izmijeniti, odnosno dopuniti prema tijeku večeri. Suradnja između priređivača i benda tu je nužna, ali s obzirom da je riječ o ugostiteljima i bendovima koji na istom području surađuju gotovo na tjednoj bazi, preporučamo ugostiteljima da s bendom dogovore kako će im na kraju večeri oni ispuniti listu izvedenih djela. To je u obostranom interesu – ističu u ZAMP-u.
– Ako bend to ipak ne želi napraviti, obveza je priređivača da to napravi sam – kaže Majerović Stilinović.

Inspektori s notesom

Eto ugostiteljima posla! Sjedi pa piši – dvaput Thompson, jednom Rozga, Oliver, jednom ona “Caki, Caki, Cale kupi mi sandale…”
A evo i odgovora o tome kako će znati koliko moraju iskeširati:
– Naknada za korištenje glazbe na svadbenoj svečanosti utvrđuje se ovisno o broju prisutnih. Za obračun naknade potrebna je suradnja s priređivačem od kojeg zastupnici ZAMP-a na terenu prikupljaju potrebne podatke. Ako zastupnik, zbog nesuradnje ugostitelja, nije mogao pribaviti potrebne podatke, on će sâm, svojim neposrednim opažanjem, evidentirati objektivne činjenice vezane uz konkretno događanje – kažu u ZAMP-u. To je odgovor na pitanje zašto se netko usred svadbenog raspašoja kreće po parkiralištu s notesom! Dakle, ugostitelj će, osim o hrani i piću, ipak morati voditi računa i o glazbi, a oni koji je izvode – čudno, ali istinito – lišeni su odgovornosti. Osim ako se međusobno drukčije ne dogovore, o čemu će brigu ubuduće, makar koliko se ljutili, ipak morati voditi ovi prvi. Inače će redovito za vratom imati “glazbenu policiju”. (Slobodna Dalmacija)

1 KOMENTAR

 1. Poštovani,
  naslov “Od sada ZAMP naplaćuje…” je potpuno pogrešan.
  Naime, autorska prava na pirovima naplaćuju se već godinama, temeljem Zakona o autorskom i srodnim pravima. Ovo je samo članak u kojemu se još jednom pokazuje nepoznavanje obaveza od strane organizatora javnih događanja na kojima se koristi glazba.

  Više o tome pročitajte na http://www.zamp.hr/korisnici/pregled/nacini-koristenja-glazbe/483/koristite-glazbu-legalno

  Bili bismo Vam zahvalni kad biste objavili ovo reagiranje.

  Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,
  Služba za odnose s javnošću HDS ZAMP-a

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime