RoofofRock u Starigradu – projekt o zaštiti i promociji pločastog vapnenca

0

Projekt RoofOfRock sustavno se provodi treću godinu za redom. Uspješno provođenje projekta ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje svih partnera projekta, od kojih je jedan Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Kao domaćin, ZADRA NOVA organizirala je sastanak svih partnera u projektu koji se održao 20. i 21. travnja 2015. godine u Bluesun Hotelu Alan, Dr. Franje Tuđmana 14 u Starigradu. Osim predstavnika ZADRE NOVE, na sastanku su sudjelovali i predstavnici te vanjski stručnjaci Geološkog zavoda Slovenije, Odsjeka za matematiku i geoznanosti Sveučilišta u Trstu, Javne ustanove Park Škocjanske jame, Znanstveno-istraživačkog centra Sveučilišta na Primorskem, Općine Dolina, Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije te razvojnih agencija iz Splitsko-dalmatinske i Istarske županije. Prvi dan sastanka svih partnera u projektu je započeo pregledom stanja Akcijskog plana projekta, a zatim su partnerske institucije prezentirale ishode i rezultate radnih paketa projekta. Uslijedilo je prezentiranje ishoda istraživanja kulturne baštine te geoloških istraživanja, referentnih za cjelokupni projektni prostor. U drugom danu sastanka su predstavljeni sljedeći koraci u nastavku implementacije projekta te su iznesene zaključne napomene. Završna stavka sastanka bio je posjet Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, kao primjera dobre prakse očuvanja prirodne raznolikosti. Važno je istaknuti kako je nositelj ovog projekta Geološki zavod Slovenije, a uz ZADRU NOVU je uključeno još 8 partnera iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Agencija za razvoj Zadarske županije, kao partner, provodi aktivnosti projekta na području Zadarske županije u iznosu od 162.171,65 eura. Projekt se provodi kroz program IPA Jadranska prekogranična suradnja 2007-2013.

Što je projekt RoofofRock?

Cjelokupno područje jadranskog priobalja dijeli najmanje 200 milijuna godina zajedničke geološke prošlosti. Vapnenac koji je nastao na ovim prostorima korišten je kao primarni građevinski materijal na cijelom području projekta RoofOfRock i zauzima jednu od najznačajnijih uloga u stvaranju zajedničkog kulturnog identiteta i kulturne baštine. Upravo pločasti vapnenac kao jedna od podvrsta vapnenačkih stijena osnovni je građevni materijal koji daje jadranskoj obali i njenoj unutrašnjosti primarni karakter.  Pločastim je vapnencem, primjerice, popločan dio grada Zadra, a korišten je i u gradnji crkve Sv. Nikole u Prahuljama kod Nina te mnogim drugim građevinama sakralne i profane arhitekture na području od Trsta do Dubrovnika. Korištenje pločastog vapnenca kao tradicionalnog građevinskog materijala očuvalo se do današnjih dana i daje poseban pečat jadranskoj obali. Međutim, nedostaju jasne smjernice na području prostornog uređenja, urbanizma, građevine te očuvanja prirodne i kulturne baštine za održivo iskorištavanje i korištenje tog kamena kao građevinskog materijala, za njegovo očuvanje sa stajališta prirodne vrijednosti te očuvanje objekata i materijala kao kulturne baštine.  Posljedice su neodgovarajuće iskorištavanje građevinskog kamena i time oštećivanje ili čak uništavanje kako nalazišta tako i karakterističnih kamenih arhitektonskih elemenata objekata. Projekt RoofOfRock ima za cilj uspostaviti zajedničku platformu za održivo iskorištavanje, zaštitu i promociju pločastog vapnenca, te kreiranje smjernica za održivo upravljanje pločastim vapnencem kao zajedničkom prirodnom i kulturnom vrijednosti na cjelokupnom projektnom prostoru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime