UDBA aktivnija nego ikad: Podmetnut požar svjedoku u suđenju Perkoviću

0

U dvorištu kuće slovenskog istraživača arhiva nekadašnje “Udbe” Romana Leljaka u subotu navečer izgorio je automobil, a Leljak ne vjeruje da se vozilo samo zapalilo i sumnja da bi mogla biti riječ o “poruci” njemu osobno budući da bi u ponedjeljak i utorak trebao svjedočiti u Muenchenu na procesu koji se vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

“Nije mi jasno kako bi kod takvog automobila moglo doći do samozapaljenja i ne isključujem mogućnost da se radilo o opomeni meni osobno”, kazao je Leljak. Zapaljeni automobil je osobni automobil marke Mercedes. Incident se dogodio u naselju Paričnjak blizu Radenaca gdje Leljak živi sa suprugom koja ga je obavijestila o požaru, dok je on bio u Radencima na jednom sastanku. Automobil nije Leljakov nego od susjeda koji ga je uz njegovu dozvolu parkirao u Leljakovu dvorištu, a budući da je sam pokušao gasiti požar pri čemu se blago otrovao ugljičnim monoksidom završio je u bolnici. Policija je potvrdila incident i navela da o događaju provodi istragu. Leljak je istraživač povijesnih arhiva i povjesničar-amater, a do sada je izdao više knjiga o radu nekadašnje jugoslavenske političke policije i nekim izvornim dokumentima i načinu njena djelovanja, do kojih se dokopao u arhivima. Član je Slovenske demokratske stranke ((SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše, na čijoj se listi lani natjecao za mjestu gradonačelnika Radenaca, ali bez uspjeha. Zadnja njegova knjiga “Udbini spavači” odnosi se na problem “infiltracije” nekadašnjih suradnika tajne policije u današnjim društvenim i političkim strukturama. Leljak se bavio i problematikom masovnih poratnih grobnica u Sloveniji, a u sudskim je sporovima s više živućih nekadašnjih jugoslavenskih i slovenskih “udbinih” i policijskih dužnosnika iz Slovenije koje je optužio za atentate na hrvatske i jugoslavenske emigrante 1970-ih i 80-ih. (Slobodna Dalmacija)

1 KOMENTAR

  1. Tko je pomislio da UDB-e više nema ili je glup ili retardiran. Trećega nema. UDB-a je stvorila Hrvatsku, Tuđmanova desna ruka pokojni Gojko Šušak bio je istaknuti Udbaš. Prema tome, naravno da UDB-a ne miruje. Stvar je u tome da djeluje na daleko sofisticiranijoj razini nego u vrijeme usrane Jugoslavije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime