Službenici Ispostave lučke kapetanije Sali noćas su spriječili udar jedrilice sa višečlanom posadom, među kojima i malodobna djeca, u otočne stijene, čime su posadu spasili od stradavanja

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka) u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar koordinirala je noćas, 26. lipnja spasilačku akciju prema višečlanoj posadi dvotrupne jedrilice sa jugozapadne strane Dugog otoka, kojima je pod olujnim udarima juga prijetio udar u obližnje otočne stijene.

Poziv pogibelji voditelja jedrilice u MRCC Rijeka zaprimljen je noćas u 02.30 sati, slijedom čega je pokrenuta spasilačka akcija, u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar, odnosno, Ispostavom lučke kapetanije Sali.

Voditelj jedrilice zatražio je pomoć zbog nemogućnosti upravljanja jedrilicom po izrazito jakom nevremenu te zbog opasnosti od udara u stijene, dok je na jedrilici boravilo ukupno 11 članova posade, uključujući voditelja i troje malodobne djece, svi državljani Republike Poljske.

Službenici ILK Sali odmah po zaprimanju poziva isplovili su u spasilačku akciju te su nedugo potom pronašli jedrilicu nedaleko dojavljene pozicije, odakle su izvijestili LK Zadar i MRCC Rijeka o životnoj ugrozi posade jedrilice, koja se nekontrolirano kretala pod udarima olujnog juga i visokih valova (more 3 – 4) te neposredne blizine stijena otočića Garmenjak Veli.

Zbog izrazito nepovoljnih uvjeta na moru nije bilo moguće izvršiti evakuaciju posade sa jedrilice, stoga su službenici saljske Ispostave uspjeli osloboditi sidro jedrilice na svega 10ak metara od otočnih stijena, nakon čega je jedrilica u 3.40 sati vlastitim pogonom te uz asistenciju spasilačke brodice iz sastava ILK Sali isplovila sa opasne pozicije i proslijedila prema luci Sali.

Neozlijeđena 11 člana posada pristala je jutros u 05.00 sati na siguran vez u saljskoj luci, čime je spasilačka akcija uspješno okončana bez stradalih i bez veće materijalne štete.

U okviru očevida o uzrocima ovog izvanrednog događaja na moru službenici Ispostave lučke kapetanije Sali utvrdili su da je jedrilica u vlasništvu domaće charter tvrtke, duljine 13,96 metara te je vlasniku naloženo otklanjanje svih nedostataka, prije slijedećeg isplovljenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime