Više od 400 slučajeva hripavca u Hrvatskoj, pola ih je na splitskom području. Splitska pedijatrica dijagnosticirala ih je pet u svojoj ordinaciji

“Bilježimo blagi porast među djecom školske i predškolske dobi. Simptomi su u prvom tjednu kao prehlada, no u drugom tjednu počinju karakteristični napadi kašlja od nekoliko minuta koji dovode do povraćanja ili gušenja“, objasnila je Snježana Kapor Jeričević, pedijatrica iz Splita, piše Dnevnik.

Hripavac je zarazna bolest koja zahvaća pluća i dišne puteve kod novorođenčadi i dojenčadi. Problem je necijepljene djece. Bolest se morala proširiti da neke natjera da promjene ploču.

“Procijepljenost je nažalost u našoj županiji još uvijek dosta niska, zbog toga imamo i pojavu bolesti. Na to roditelje neprestano upozoravamo, međutim, zadnjih tjedana je nešto veći interes za cijepljenje“, rekla je Kapor Jeričević.

Iz splitskog KBC-a kažu da ne treba dizati paniku te da je samo jedno dojenče preventivno hospitalizirano zbog hripavca. Znatan je porast među učenicima osnovnih i srednjih škola, ali oni obično nemaju teže simptome. Najveće komplikacije moguće su kod novorođenčadi i dojenčadi.

“Jer djeca u toj dobi imaju napadaje kašlja od jedne do dvije minute bez udisaja. Nakon čega slijedi duboki uzdah praćen malaksalosti, napadi kašlja se pogoršavaju noću”, poručila je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a SDŽ.

Nakon Splita najviše slučajeva ima u Zagrebu. HZJZ je otvorio punkt za testiranje na hripavac, svakim radnim danom od 8:00 do 9:30.

“Isto kao kod korone, drive in, dođe se s autom na uputnicu i uzima se bris. Rezultati budu isti dan ili najkasnije 24 sata od testiranja. Oko 70 posto je pozitivnih nalaza”, napomenula je Dijana Mayer, specijalistica epidemiologinja.

Cjepivo protiv hripavca spada u skupinu obaveznog cjepiva, a roditelje koji odbiju cijepiti svoju djecu može se i novčano kazniti.

Iz Državnog inspektorata za Dnevnik Nove TV odgovorili su da je kazna 265 eura. Sanitarna inspekcija u zadnje dvije godine zaprimila je 42 prijave zbog odbijanja cijepljenja djece, 32 njih prekršajno je kažnjeno.

Pacijenti su najzarazniji na samom početku dok nemaju simptoma i ne znaju da imaju hripavac – tako se najlakše i širi. Liječnici uporno ponavljaju – cijepite djecu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime