Biorazgradivi otpad je kuhinjski otpad (ostaci od pripreme hrane) i vrtni ili zeleni otpad. Čini gotovo trećinu kućnog otpada i vrijedna je sirovina za proizvodnju kvalitetnog biokomposta
Najbolje je da se biootpad biološki prerađuje na mjestu njegovog nastanka. Taj se postupak zove kompostiranje, a znači aerobnu razgradnju biootpada pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost, kao konačni proizvod (za samo nekoliko mjeseci).
Što se može kompostirati?
Može se kompostirati:
– kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave,
vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.)
– vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice,
zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.);
– ostali biootpad (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice,
borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).
Ne mogu se kompostirati:
– tekući ostaci kuhane hrane,
– meso, riba, kosti, koža,
– mliječni proizvodi, ulja i masti,
– pepeo, ambalaža, guma, opasni otpad,
– obojeni i lakirani drveni otpad,
– papirnati i stakleni otpad,
– odjeća, cigarete i dr.
Postupak kompostiranja
– Vrtni komposter postaviti na zemlju.
Po mogućnosti postaviti ga u hlad.
– Na dno hrpe stavite usitnjeno granje (do 15 cm).
– Dodajte sloj lišća pa sloj usitnjenog i izmiješanog
biorazgradivog otpada (do 20cm visine).
– Između slojeva biorazgradivog otpada nasipajte tanki sloj vrtne zemlje
ili svježeg komposta ili svježeg stajskog gnoja.
– Postupak ponavljajte sve do vrha kompostera. Kompost ne smije biti suh.
Po potrebi navlažite kompost, naročito ljeti.
– Ukoliko možete, povremeno razrahlite radi prozračivanja, poboljšanja kompostiranja i suvišne vlage.