Povodom sramotnog ponašanja tobožnjeg investitora Dogusa u zgradu Maraske šaljem samo dio pritužbi koje smo kao gradski vijećnici slali na nadležne institucije, odnosno one koje se odnose na sramotno ponašanje investitora na gradilištu njihova hotela, piše u priopćenju Marjana Botić…

Sve one prijave i radnje kod samog usvajanja III. izmjena DPU Maraska parka koje je Akcija mladih poduzela kako bi sačuvala bar park neću spominjati jer su i Gradska uprava i nadležni ured svjesni kako je zid koji dijeli turskog investitora i gradski park ucrtan u na gradskom vijeću usvojenom DPU i tražimo da sramotni investitor vrati kameni zid i ogradu od kovanog željeza u prvobitno stanje. Tražiti ćemo to naravno i od nadležnih inspekcija i državnog odvjetništva. 

Priopćenje šaljemo svjesni kako je njihov nerad protiv lopova poslovičan, ali uvijek postoji mogućnost buđenja građanske svijesti pa podcrtavamo:

Akcija mladih se još od 2017. godine protivi načinu ulaganja tobožnjeg investitora Dogus-a u bivšu tvornicu Maraska.

Naporima koji debelo nadilaze vijećničke obaveze i zbog kojih smo imali problema postigli smo da III. izmjene Detaljnog urbanističkog plana Maraska parka usvojene na sjednici Gradskog vijeća, neizostavno uključuju očuvanje kamenog zida sa kovanom željeznom ogradom jer je turski „investitor“ sa domaćim poturicama D&Z i inima ucrtavao servisne i vatrogasne putove kroz Maraska park. 

Nakon oživljavanja gradnje u travnju 2023. reagirali smo prijavama državnom građevinskom inspektoratu, inspekciji zaštite okoliša, ministarstvu mora i vodopravnoj inspekciji radi očito protuzakonitog izlijevanja zemljanog i pitanje je još kojeg materijala iz mulja sa gradilišta Dogus hotela. Četiri zaprimljena odgovora državnih inspekcija (na dispoziciji koga zanima) me bilo sram objaviti javno jer toliku dozu zatvaranja očiju na protuzakonite poteze tobožnjeg investitora samo me posramilo. Ali sam državnim inspekcijama sublimirala komentar na njihove nalaze u odgovoru od 17. travnja 2023. koji sam poslala kao gradska vijećnica Grada Zadra: „Ne znam što bi točno rekla na ove odgovore u vezi ispuštanja mulja iz građevinske jame u gradsku luku Zadar pa ću rekapitulirati, kako bi mogla nadalje djelovati sukladno dužnosti gradske vijećnice u gradskom vijeću Grada Zadra:

Zemljani mulj investitori na bivšoj tvornici Maraska, ispuštaju u oborinski sustav koji ide u more uvale/luke, dakle ispumpavaju zemlju iz građevinske jame u more.

Jasno je da se voda iz građevinske jame mora ispumpavati ali može se i negdje na kopno, a ne direktno u more sa zemljanim materijalom.

Inspekcija kao ništa ne može jer je izdana građevinska dozvola, pa umjesto da rade zakonu kojim se brani onečišćavanje okoliša u ovom slučaju mora (Zakon o zaštiti okoliša)

kažu da je prekršaj odobren projektom za koji je izdana građevinska dozvola.

Znači samo trebaš “srediti” s projektantom da napiše kako je devastacija okoliša ok i/ili ”dogovoriti” s uredom za izdavanje građevinske da ti izda nezakonitu i onda kao inspekcije ne mogu ništa?!? To baš i nije tako. A i greška je što se nije radila studija utjecaja na okoliš a predviđeno je ispumpavanje u more. Bar OPUO je trebao biti napravljen.

Opravdanje kako nisu radili elaborat zaštite okoliša, pa zato mogu onečišćavat okoliš je suludo.  To je greška u projektu i tko god da je radio projekt kojim su propisali ispuštanje u oborinski sustav je pogriješio jer u oborinski sustav ide čista voda a ne mulj.

Inspekcije umjesto da zabrane daljnje radove dok se projekt ne dovede u okvire zakonitosti, praktično kažu da je onečišćavanje mora muljem iz građevinske jame propisano projektom, pa je zato legalno!?!

Budući da se radi o Zadru u kojem godinama nitko od nas par gradskih vijećnika koje je briga, ne može saznati gdje se točno odlaže mulj iz gradskog pročišćivača otpadnih voda na Smiljevcu, jasno mi je da će to uspostave pravne države ovo ovako “prolaziti” ali neka crno na bijelo kako institucije (ne)rade svoj posao.

(kraj vijećničkog komentara na „radove“ hotela Maraska i inspekcijske nalaze).

Ako se još pitate zašto Dogus nazivam tobožnjim investitorom to je stoga što investiciju gradnje hotela na bivšoj tvornici Maraska protuzakonito financiramo svi mi, protuzakonito danim kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj „investitoru“ koji je kredit dobio neetičkim i neposlovnim prekrajanjem uvjeta kreditiranja za razvitak hrvatskog gospodarstva kako bi financirali turskog investitora u puno većem omjeru (preko 51 %) nego što je to predviđeno kreditnim programom https://www.hbor.hr/kreditni_program/investicije-privatnog-sektora/374. (max.30%, a i to za hrvatske ulagače) pa Dogus kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak kreditira 15, 6 milijuna eura od investicije od 31,2 milijuna eura. Odgovor HBOR sam proslijedila sa mojim sumnjama Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. Javno nisam ništa mogla objaviti jer me sram koliko se Državno odvjetništvo srozalo i ničim nije reagiralo. A neće ni sad kad lažni investitor ruši parkovnu arhitekturu jednog poniženog grada, reagirati kaznama i vraćanjem u prvobitno stanje.

Stoga mi kao vijećnici Akcije mladih itekako reagiramo ali Superman i Batman ne bi mogli ništa dok građani Gothama mirno gledaju kako im raznorazni institucionalni lopovi 30 godina oduzimaju sve, a njihove institucije ako ne pomažu izravno lopove, onda protuzakonito ne reagiraju. Čemu onda reakcije Akcije mladih ako građani sami ne zatraže funkcioniranje zakona u vlastitom gradu ako treba i odlaskom do Maraska parka i boravkom na još jednom parku kojeg dolaze završni dani kad će im ga gradska nevlast oduzeti?

Gradska vijećnica Akcije mladih

Marjana Botić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime