Marjana Botić, gradska vijećnica Akcije mladih, poslala je dopis medijima u kojem tvrdi da se u zadarskim osnovnim školama krade hrana namijenjena djeci

Njezin dopis upućen Gradu Zadrunobjavljujemo u cijelosti.

Poštovanje,

u odgovoru na ove dopise u kojima nas iz Grada Zadra povremeno uz krokodilske suze obavještavate, a kao da mi ne znamo koje su tužne posljedice 30 i nešto godišnje izvršne vlasti HDZ u Zadru, gdje DESETLJEĆIMA nema dovoljno mjesta u vrtićima, škole rade neke čak u tri smjene, komunalnih vezova za brodove nema ni za lijek, gospodarske zone “otvaraju” se 20 godina minimum, parkovi se rade uz pomoć cementa (?!?) , grobnim mjestima se dila ispod stola, nogometni klubovi u vlasništvu Zadra prodaju se privatnicima u nejasnim okolnostima o kojima ne možemo kao gradski vijećnici doći do dokumentacije za dopunu kaznenih prijava… odgovaram vam sa jednom možda još većom tragedijom u režiji HDZ ovih ravnatelja osnovnih škola. 

Naime nakon što sam na prošloj sjednici gradskog vijeća samo spomenula situacije kako smo u Akciji mladih dobili informacije kako pojedini ravnatelji osnovnih škola u Zadru umjesto da mlijeka i pudinge dijele djeci za školsku prehranu iste nose kući u velikim količinama, izgleda je stanje još gore: dobili smo informacije kako školske kuhinje kuhaju obroke za ravnatelje i njihove pobočnike za odnošenje kući dok se istovremeno djeci za školski obrok dijele peciva i slatki sokovi?!?!?!

Kako je te informacije teško evidentirati slikom jer se obroci za ravnatelje, pobočnike i obitelji iznose “na stražnja vrata” i direkt “spremaju” u gepeke, jedino što nam preostaje je dobiti, kao službeno pitanje gradskih vijećnika, službene informacije o sredstvima koje gradske osnovne škole od rujna 2023. godine do svibnja 2024. MJESEČNO primaju na ime financiranja projekta školske prehrane, odvojeno ona od ministarstva, odvojeno ona od Grada Zadra (za koja smo se izborili unatoč protivljenju  pročelnika Jose Nekića).

Zatim  usporedno za svaki mjesec narudžbenice i pripadajuće otpremnice za naručene namirnice na ime školske prehrane, budući smo za pojedine škole doznali da je ukus ravnatelja toliko rafiniran da se za školsku prehranu naručuju i škampi, koji međutim nisu vidljivi na stolovima i menijima djece. Naravno želimo vidjeti pored otpremnica i mjesečne menije koje su učenici dobivali na stol, za sve gradske škole. Unaprijed se ispričavam onim ravnateljicama i ravnateljima za koje također znam da ih ima, koji stvarno djeci i pored svih poteškoća sa malim i nedovoljno opremljenim školskim kuhinjama osiguravaju za svoje učenike kuhani, zdrav obrok, ali vjerujem da se i njima jednako gade njihove “kolege” koje djeci dijele nezdrava peciva i slično, a u školskim kuhinjama se kuha “za van” i jednako kao i mi žele usporediti potrošnju i sastav namirnica po školama, pa im neće biti teško takve informacije dati na javni uvid.

Pozivam također i dalje sve roditelje, pa i djelatnike škola koji osuđuju praksu potkradanja školskih obroka, da nam slobodno i dalje dostavljaju informacije o takvim krađama jer ih ni pod koju cijenu nećemo izložiti osvetama ravnatelja, pa ni kroz jednako korumpiran istražni sustav. Jednostavno ćemo kao i do sada problematične informacije tražiti za nas i obavijestiti javnost o tome kako ih (ne)dobivamo, zašto i od koga.

U ime Kluba vijećnika Akcije mladih gradskog vijeća Grada Zadra,

Marjana Botić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime