Hrvatski sommelier klub organizira 28. prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje će se, u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom kao službenim partnerom te pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera, održati 1. i 2. prosinca 2025. u opatijskom hotelu Ambasador
Program prvenstva nalazi se u nastavku:
Ponedjeljak, 1. prosinca 2025.
13.00 – 15.00 Četvrtfinalno natjecanje
15.00 – 16.00 Godišnja skupština HSK
16.00 – 18.00 Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar
18.00 – 19.00 Masterclass “Wines of Hungary” by Mihaly Lippai
Utorak, 2. prosinca 2025.
09.00 – 11.00 Proglašenje polufinalista i polufinalno natjecanje
11.00 – 12.00 Masterclass Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage
15.00 – 17.00 Finalno natjecanje
17.00 – 18.00 Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada (prezentacija sponzora)
Prvenstvo započinje u ponedjeljak, 1. prosinca u 13 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Pisani ispit traje 60 minuta, anoniman je (pod šifrom) a obuhvaća pitanja iz vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), te pitanja iz struke. Praktičan dio sastoji se od degustacije „na slijepo”, pisanog opisa vina i prepoznavanja žestokih pića te brzog posluživanja vina. Kandidat je dužan: ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo.
U polufinale ulazi osam natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu.
U finalnom natjecanju, tri najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu domaćih i stranih vina “na slijepo”, prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i sl.
U sklopu natjecanja održati će se tri radionice: Masterclass Chateau Musar by Marc Hochar, Masterclass “Wines of Hungary” by Mihaly Lippai i Masterclass Discovering Saint-Émilion through the 2019 vintage.
Finalni dio natjecanja održat će se 2. prosinca u hotelu Ambasador s početkom u 15 sati i otvoren je za publiku te će se izravno prenositi putem live streama na sljedećem linku.
Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 21 kandidat, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima i wine barovima.
Popis prijavljenih kandidata:
| Alen | Vukić | Food and wine bar Ganeum , Lovran |
| Anto | Prgomet | Udruga “BrodWine”, Slavonski Brod |
| Antonio | Gregorić | |
| Denis | Piršić | Hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč |
| Dobroslav | Juraga | Pizzeria- Buffet Kamičac, Murter |
| Domagoj | Perković | Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj |
| Đurđica | Borojević | Hotel Sheraton, HUP, Zagreb |
| Emir | Ahmetbašić | Hiša Franko, Kobarid |
| Igor | Klarić | Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj |
| Ivan | Blažević | Konoba Bokun, Valamar Camping Istra, Poreč |
| Josip | Orišković | Dvorac Belaj, Belaj |
| Kristijan | Harjač | Restoran Noel, Zagreb |
| Mate | Negulić | Belaj winery, Belaj |
| Matej | Knežević | Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč |
| Matej | Bubalo | Food and wine bar Ganeum , Lovran |
| Mladen | Jaklinović | Miramare by Frattelli Cerea,Valamar, Poreč |
| Predrag | Isajlov | Hotel Westin, HUP, Zagreb |
| Siniša | Lasan | Cru Premium d.o.o, Dubrovnik |
Pobjednik ovogodišnjeg Prvenstva predstavljati će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest Best Sommelier of the World, koje će se održati iduće godine u Lisabonu od 11. – 17. listopada 2026.
Podsjećamo, prošlogodišnji 27. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske osvojio je Kristijan Harjač sommelier zagrebačkog restorana Noel.

