Do redakcije portala Megamedia već neko vrijeme dopiru informacije o čudnovatim zbivanjima na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu

Našim novinarima, javilo se više osoba koje svjedoče i dokumentacijom potkrjepljuju kako se na KBF-u toleriraju plagijati o čemu je potom u javnosti zabranjeno govoriti. Doznajemo i o namještanju natječaja, izbjegavanju odgovornosti, umiješanosti samog nadbiskupa Marina Barišića u određene procese koji ne služe na čast ni KBF-u, ni Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Nadbiskup Mons. dr. Marin Barišić

Podsjećamo, već smo ranije izvijestili o kadrovskim promjenama na čelu splitskog KBF-a kada smo prvi javnosti otkrili da je dotadašnji Veliki kancelar mons. Marin Barišić zapravo smijenjen. Na njegovo mjesto je, i to ne slučajno, postavljen mons. Dražen Kutleša koji će, usput budi rečeno, ako ne bude novi hrvatski kardinal, onda će vrlo brzo preuzeti dužnost nadbiskupa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Plagijati u knjizi „Čovjek Božji. Razmišljanja o svećeništvu“

U prvom nastavku serijala o KBF-u, donosimo detalje slučaja Parlov. Riječ je o prof.dr.sc. Mladenu Parlovu, dekanu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu koji ima vrlo ozbiljne optužbe za plagiranje. Prema saznanjima naših Istraživačkog tima, prof. dr. sc. Mladen Parlov je u knjizi „Čovjek Božji. Razmišljanja o svećeništvu“, u izdanju Verbum, Split 2002. plagirao dijelove teksta. Takav čin smatra se nedopustivim. Naši sugovornici navode i sporne dijelove teksta koji se pronalaze i u knjizi Mladena Parlova:

  1. Agostino Favale, Il ministero presbiterale. Aspetti dottrinali, pastorali, spirituali, LAS, Roma 1989., str. 252. – 254. (tekst u knjizi dr. Mladena Parlova str. 139. – 141.), str.. 275. (tekst u knjizi dr. Mladena Parlova str. 169.); str. 296. – 301. (tekst u knjizi dr. Mladena Parlova, str. 42. – 47.); str. 330. – 334. (tekst u knjizi dr. Mladena Parlova, str.. 68. – 72.);
  2. Klaus Hemmerle, Scelto per gli uomini. Profilo del sacerdote, Città Nuova Editrice, Roma 1995, str. 120. – 133. (tekst u knjizi dr. Mladena Parlova, str. 156. – 167.).

– Nesporno je da su navedeni tekstovi plagijati jer prof. dr. sc. Mladen Parlov nigdje u spomenutoj knjizi nije naveo autore tekstova, a sasvim je jasno da on nije autor istih. Uostalom, mi na KBF-u imamo Etički kodeks koji u čl.9.st.3 jasno definira plagiranje sljedećim riječima: „prepisivanje ili preuzimanje tuđih misli ili na koji drugi nedopušteni način preuzimanje teksta, ideja ili rezultata istraživanja drugih autora, bez navođenja izvora u bilješkama, tekstu ili na kraju rada, prikazujući ih kao svoje i/ili kao nove.“, kazao nam je jedan od naših izvora čiji identitet iz razumljivih razloga nećemo otkriti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Doznajemo kako je Stručno povjerenstvo Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u svom skupnom izvješću od 4. rujna 2006. godine za izbor Mladena Parlova u znanstveno-nastavno zvanje i na radno mjesto izvanrednoga profesora na Katedri moralnoga bogoslovlja za potrebe Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu spornu knjigu po vrsnoći vrjednovalo bodom 1,5 (nova utemeljena teorija, a što je više od izvornoga znanstvenog rada), iako joj, utvrđeno je, nedostaje znanstveni aparat.

Lažna potvrda

– Poznato mi je skupno izvješće Stručnog povjerenstva iz kojeg proizlazi da je dr. sc. Mladen Parlov priložio potvrdu iz koje je vidljivo da će članak „Duh Sveti i zdravlje“ biti objavljen u znanstvenom časopisu Crkva u svijetu br. 4./2006. godine, a isti članak nije objavljen u navedenom broju. Međutim, dr. sc. Mladen Parlov koristio je tu potvrdu za izbor u znanstveno zvanje višega znanstvenog suradnika. Dakle, može se zaključiti kako je prof. dr. sc. Mladen Parlov izabran u znanstveno zvanje višega znanstvenoga suradnika na temelju knjige čiji su dijelovi plagijat i bez rada objavljenog u međunarodnim, stranim ili s njima izjednačenim domaćim časopisima (a1), a prema Pravilniku o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja („Narodne novine“, br. 84/2005) morao je imati dva takva rada, informira nas još jedan izvor sa splitskog KBF-a. (NASTAVLJA SE…)

2 KOMENTARI

  1. Znam znam očajno je to kad je svećenik zaista svećenik pa nekako morate osmislit drugu strategiju za bacat ljagu. Don Mladen Parlov svetac na zemlji🙏

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime