U Parlamentu Sjeverne Makedonije (Sobranie) će se 11.studenog 2021 održati sjednica na kojoj će se glasati o povjerenju vladi

Pred očima makedonske i međunarodne javnosti odvija se završna faza tajne obavještajne operacije „Konjićev skok“, koja ima za konačni cilj povratak Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE) u Sjevernu Makedoniju i zbacivanje sa vlasti postojeće vlade.

Međunarodni institut IFIMES je upozoravao javnost, da će poslije lokalnih izbora doći do svrgavanja Zorana Zaeva (SDSM) i njegove vlade i taj scenarij je trenutno u završnoj fazi realizacije. Taj proces javno je započet objavljivanjem „non-papera“, koji se pripisuju slovenačkom premijeru Janezu Janši (SDS). Dva paralelna procesa destabilizacije odvijaju se u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini i oba se koordiniraju iz Budimpešte. Opravdanim se postavlja pitanje kakva je uloga Slovenije kao predsjedavajuće EU i njenog premijera Janeza Janše u tim procesima.

Prioritet demontaža režima Gruevski – Mijalkov – Kamčev

Nikola Gruevski iako je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine pobjegao je iz zemlje i svoje utočište i političku zaštitu pronašao kod mađarskog premijera Viktora Orbána (Fidesz). Režimu Nikole Gruevskog se pripisuje, da je iz zemlje nezakonito iznio preko pet milijardi eura i da je nezakonito prisluškivao preko 25.000 građana, dok su biznismeni bili prisiljeni plaćati „reket“ režimu. Redovno su producirani međuetnički konflikti, koji su unosili nesigurnost i strah među građane. Došlo je do ogromnog bogaćenja Gruevskog i pojedinaca oko njega.

Neskrivenu podršku Gruevskom daju i pojedini premijeri, koji dolaze iz redova Evropske narodne stranke (EPP) i koji rade na njegovom povratku u Sjevernu Makedoniju, dok se u njihovim državama investira dio opljačkanog makedonskog novca od strane režima Gruevskog. 

Obavještajne službe su detektirale i locirale više od 160 medijskih portala, koji produciraju (lažne) vijesti („fakenews“) i afere sa namjerom izazivanja haosa i diskreditacije prvenstveno premijera Zorana Zaeva i ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog (SDSM). To se dovodi  u vezu sa Adinamic Media, kompanijom koja vodi web sajtove, koji podržavaju opozicionu stranku VMRO-DPMNE. Adinamic Media je povezana sa mađarskom javnom televizijskom mrežom Magyar Televizo (MTV), koja je naklonjena vodećoj Fidesz stranci premijera Viktora Orbána.

Analiza je pokazala, da su Sašo Mijalkov i Orce Kamčev imali kontrolu nad cjelokupnim pravosudnim i policijskim sistemom u Sjevernoj Makedoniji izuzev tužilaca Lenče Ristovske i Traјče Pelivanova i ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog, koji su do sada odigrali ključnu ulogu u zaštiti ustavno-pravnog poretka i policijsko-pravosudnog sistema u državi. U pritiske i prijetnje na rad institucija i nosioca ključnih funkcija bio je uključen i sin Saše Mijalkova. Zbog toga je prioritet da konačno dođe do demontaže režima Gruevski – Mijalkov – Kamčev.

Vlada Zorana Zaeva samo djelomično vladala

Tokom režima Gruevski-Mijalkov u Sjevernoj Makedoniji uspostavljen je neformalni centar moći, koji je bio simbioza, politike, tajkuna i mafije uz podršku obavještajnog podzemlja i koji je faktički vladao državom. Nažalost, aktualna makedonska vlada samo je djelomično vladala, jer nije uspjela potpuno savladati neformalne centre moći i demontirati režim Gruevski – Mijalkov – Kamčev, koji subverzivno djeluje protiv vlade raspolažući enormnom količinom novca za njeno rušenje i vraćanje Sjeverne Makedonije u staro stanje. Djelovanje tih krugova usmjereno je i protiv Prespanskog sporazuma, koji je prekinuo izolaciju države i omogućio članstvo Sjeverne Makedonije u NATO, što predstavlja historijski uspjeh te države, jer je time postala članica Alijanse modernih i demokratskih država, a time i zagarantirala svoj teritorijalni integritet i suverenitet što je posebno važno zbog već poznatih aspiracija prema makedonskoj teritoriji. Ti krugovi su zastupnici ruskih interesa u Sjevernoj Makedoniji i regionu.

O snazi neformalnog centra moći ilustrira i evidentiran neovlašten kontakt javne tužiteljice za progon organiziranog kriminala i korupcije Vilme Ruskovske sa Sašom Mijalkovim 2020.godine u jednom kafiću u Skopju. Tužiteljica Ruskovska iako nije vodila predmet Orce Kamčev tražila je da bude upoznata za vještačenjem ekonomsko-financijske struke što je nedopustivo i nezakonito. 

Analitičari smatraju, da su trio Nikola Gruevski – Sašo Mijalkov – Orce Kamčev naletjeli na prepreku i otpor u svojim aktivnostima u institucijama makedonske države, posebno kod premijera Zaeva i ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog i zbog toga je poslije lokalnih izbora intenziviran napad na svrgavanje aktualne vlade.

Gradonačelnica Skopja Arsovska – mandžurijska kandidatkinja

Kreatori sigurnosno-obavještajne akcije „Konjićev skok“ u Budimpešti nisu u potpunosti zadovoljni rukovodstvom VMRO-DPMNE, jer se radi o jednom dijelu poprilično kompromitiranih i istrošenih kadrova protiv kojih se vode i krivični postupci. Zbog toga se morala pronaći osoba, koja nije opterećena navedenim hipotekama. Pronađen je novi simbol za rušenje aktualne vlade u osobi Danela Arsovska, novoizabranoj gradonačelnici Skopja, koja je formalno kandidirala kao nezavisna kandidatkinja, a u osnovi radi se o projektu Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE. Arsovska je do sada bila na različitim funkcijama uz blagoslov VMRO-DPMNE, a istovremeno je i počasna konzulka Mađarske i državljanka Bugarske što je slikovito predstavlja kao „mandžurijsku[2]“ kandidatkinju.

Analitičari smatraju, da je sigurnosno-obavještajna akcija „Konjićev skok“ do sada uspješno vođena i realizirana uz projekcije, da će se uskoro srušiti vlada Zorana Zaeva, zaustaviti demokratizacija Sjeverne Makedonije i započeti politički procesi anuliranjem Sporazuma o dobro susjedstvu sa Bugarskom, Prespanskog sporazuma, Ohridskog sporazuma ali dovesti u pitanje i pouzdanost makedonskog članstva u NATO-u. Više se ne radi o pitanju političke sudbine Zorana Zaeva nego se radi o sudbini i budućnosti Sjeverne Makedonije kao države, ali  i regiona.

Analitičari upozoravaju na činjenicu, da građani nisu u potpunosti zadovoljni brzinom promjena i društvenim razvojem Sjeverne Makedonije što se donekle može smatrati opravdanim. Međutim, istraživanje je pokazalo, da je Sjeverna Makedonija još uvijek pod snažnim utjecajem neformalnog centra moći, kojeg simbolizira trojac Gruevski – Mijalkov – Kamčev i još uvijek drže jedan dio države „zarobljenom“ i subverzivno djeluju protiv vlade kako bi producirali nezadovoljstvo građana što su većim dijelom i uspjeli. Produciranje nezadovoljstva je u funkciji rušenja vlasti uzimajući u obzir da raspolažu znatnim sredstvima, a lokalni izbori bili su ponovna šansa, da se sruši vlada Zorana Zaeva odnosno destabilizira Sjeverna Makedonija i sve vrati u stanje prije 2017.godine. Analitičari upozoravaju, da je NATO podcijenio sigurnosne prijetnje Sjevernoj Makedoniji, koje su povezane sa intenzivnim djelovanjem ruskog faktora u toj državi i činjenicu da se Sjeverna Makedonija nalazi pred historijskom prekretnicom i najtežom situacijom od proglašenja nezavisnosti 1991.godine.

Sličan pokušaj „mandžurijske kandidatkinje“ je bio i na predsjedničkim izborima 2019.godine kada je Nikola Gruevski odnosno VMRO-DPMNE pokušao preko svoje kandidatkinjeGordane Siljanovske Davkove, uz pomoć ruskog faktora i dijela Albanaca izvršiti svojevrsnu kontrarevoluciju kao odgovor na „Šarenu revoluciju“, te vratiti državu u stanje prije demokratskih promjena, izbrisati kolektivno pamćenje na ono šta se sve događalo za vrijeme vladavine VMRO-DPMNE, jer su se njeni nastupi zasnivali  na tome da se ignorira 11 godina vladavine dvojca Nikola Gruevski (VMRO- DMPNE) – Sašo Mijalkov (VMRO- DMPNE) i katastrofalne posljedice.

Makedonski Albanci predaju državu u ruke Rusije?

Analitičari smatraju, da je izvršna naredba[3] američkog predsjednika Josepha Bidena upozorenje i poruka svima u regionu Zapadnog Balkana ali i makedonskim vlastima da intenziviraju borbu protiv kriminala i korupcije i suprotstave se negativnim pojavama i pojedincima, koji mogu ugroziti regionalni mir, stabilnost i prosperitet. 

Za Republiku Sjevernu Makedoniju od posebne je važnosti, da budu sankcionirani i uvršteni na „crnu listu“ američke administracije svi oni koji opstruiraju ili ne priznaju Prespanski sporazum, koji je donio mir, stabilnost i prosperitet Sjeverne Makedonije. Dolaskom na vlast aktualne vlade 2017.godine u toj državi više nije zabilježen nijedan međuetnički incident. Sjeverna Makedonija je prema međunarodnim indeksima najsigurnija[4] zemlja Zapadnog Balkana.

Analitičari smatraju, da je iznenađujuća činjenica, da su pojedini Albanci u funkciji realizacije ruskih interesa. Zakulisna događanja na makedonskoj političkoj sceni pokazuju, da jedan dio Albanaca, još uvijek tijesno sarađuje sa VMRO-DPMNE i Nikolom Gruevskim. Saradnja makedonskih Albanaca sa Rusima nije zabilježena u modernoj historiji Albanaca, koji su svoje strateške odnose gradili prvenstveno sa SAD. Događanja u Sjevernoj Makedoniji su posebno opasna, jer se istovremeno sihronizovana sa dešavanjima u Bosni i Hercegovini što prijeti novoj destabilizaciji regiona ne isključujući i oružane sukobe. Definitivno, dio Albanaca će svojim pogrešnim političkim potezima svrstati na rusku stranu i Republiku Sjevernu Makedoniju predati u ruke Rusiji, a time iznevjeriti povjerenje albanskih birača.

Indikativno je, kako u operaciji „Konjićev skok“ aktivno učestvuju dvije države regiona, koje su članice NATO i EU, jedna nuđenjem azila Nikoli Gruevskom, a druga blokadom Sjeverne Makedonije za početak pregovora o članstvu u EU. Obje države imaju političke istomišljenike u opozicionim partijama u Sjevernoj Makedoniji. Tako ove dvije države time direktno djeluju protiv interesa organizacija, čije su članice. Takvo djelovanje dosada nije zabilježeno u historiji te dvije organizacije i zbog toga bi već uveliko morali biti zabrinuti u Briselu. Zabrinjavajuća je činjenica, da ključni sigurnosni izazovi i prijetnje prema Sjevernoj Makedoniji dolaze iz država koje su članice NATO-a, čiji je član i Sjeverna Makedonija.

Ljubljana/Bruxelles/Washington/Skopje, 10. novembar 2021

(IFIMES)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime