Isporuka američkih zrakoplova F16  Republici Hrvatskoj od strane bliskoistočne države Izrael, kao strateškog partnera Republike Hrvatske stručnjaci smatraju višom političkom igrom

Dolazak predstavnika izraelske države u Zagreb, održavanje tiskovne konferencije na kojoj predstavnici Izraela navode da su oni krivci za greške koje su nastale u isporuci modificiranih zrakoplova američke proizvodnje, povijesno ostaje zabilježeno da se predstavnik izraelske države javno založio i ispričao administraciji ministra Damira Krstičevića.

Što sve Država Izrael nudi Republici Hrvatskoj strateškim partnerstvom, a što osporava, blokira država SAD ostaje velom tajni sigurnosnih službi. Nije nepoznanica da Republika Hrvatska  i Država Izrael imaju slične povijesne okolnosti prijetnje islamista, kako Izraelskom narodu, tako i Hrvatima BiH, koji su kontinuirano izloženi majorizaciji i uništavanju.

Borba protiv islamskog fundamentalizma zajednička borba je sigurnosnih službi Republike Hrvatske i Države Izrael. Isporuka modificiranih američkih zrakoplova F16 , Izraelske modifikacije – proizvodnje bio je dogovoren posao na najvećim državnim razinama Izrael-Hrvatska. Uplitanje SAD-a, i nedozvoljavanje isporuke modificiranih, uz napomenu zastarjelih zrakoplova F16 (koji se više ne proizvode)  četvrte generacije SAD-a, baca sumnju na SAD i njihovu tezu (pojedinih djelatnika CIA-e koji ureduju u RH) da Republika Hrvatska ne treba imati svoje zrakoplovstvo?

Tržište zastarjelih zrakoplova SAD, marke F16 , dominira u državama u kojima se SAD predstavlja kao partner posredno preko NATO saveza. Tako imamo primjer Slovačke koja plaća 2,5 milijardi dolara zrakoplove koji nemaju dodatna elektronska poboljšanja-radarski sustav, koja Država Izrael nudi RH, uz znatno nižu cijenu.

Eksperti Republike Hrvatske za elektronsko ratovanje pojašnjavaju da zrakoplovi F-16 Barak, bez elektronsko-radarskih poboljšanja koja ima izraelsko zrakoplovstvo i nemaju realnu  tržišnu vrijednost, koju su postigli kod naivnih Slovaka.

Američka administracija očito nije željela da Republika Hrvatska suvereno zagospodari svojim zračnim prostorom, zrakoplovima koje su dogovorili predstavnici Izraela i RH, s suvremenom dodatnom elektronskom i radarskom opremom. Rusko ministarstvo obrane ovih dana preko svojih obavještajnih kanala nudi Republici Hrvatskoj paket  suvremenih zrakoplova četiri  plus generacije.

Dakle F16 Barak s izraelskom opremom spade u zrakoplove četiri  plus, a ovi što ih nudi Ministarstvo obrane Rusije spade u petu generaciju zrakoplova. Konkretno radi se o zrakoplovima tipa Su-35 S, koji su opremljeni protuzrakoplovnim raketama sustava S-300, kružnim radarima tipa Kasta 2-2.

Hrvatski stručnjaci pojašnjavaju da novoj generaciji ruskih super-suvremenih zrakoplova ne mogu parirati američki zrakoplovi koji se nude na tržištu po raznim uvjetima, a koji su tehnološki zastarjeli već deset godina. Financijski paket kupovine novih ruskih zrakoplova Republika Hrvatska dobila bi povoljnim financiranjem preko ruske Sberbank.

Trenutno kaotično političko stanje u hrvatskome saboru, svakako ruši ugled Republici Hrvatskoj u nabavi inozemnih zrakoplova. Stabilnije političke države dobivaju i stabilnije-povoljnije financiranje zrakoplova. U Rebublici Hrvatskoj vidljiva je kampanja lijevih političkih opcija koje se srčano bore za kompromitiranje ministra obrane RH Damira Krstičevića, s ciljem narušavanja prijateljskih  odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael.

Posjet Vladimira Putina Republici Srbiji jedna je od politički poruka regionu, kako ga nazivaju Srbi. Posjet Kolinde Grabar Kitarević Turskoj također je dio trenutne politike, koja se manifestira izmjenom Daytonskog mirovnog sporazuma, borbom protiv Islamskog fundamentalizma u BiH. Ostaje otvoreno pitanje, tko će isporučiti suvremene zrakoplove Republici Hrvatskoj kao članici NATO pakta? Država Izrael, SAD ili Rusija?

1 KOMENTAR

  1. Su 35 ima naruđbe iz raznih država Svijeta. Avion je odličan a ima i najsuvremenije naoružanje za dog fight ako avion i popratni sadržaji imaju prihvatljivu cijenu, zašto ne, ukoliko su kompatibilni s Nato standardima. Problem je i taj što ruska tehnika i tehnologija kao i rezervni dijelovi remonti itd mogu biti upitni obzirom da danas situacija između Natoa i Rusije graniči s otvorenim ratom. Stoga možda baš i nije preporučljiva ta opcija, Francuzi su upravo izbacili novi Rafale, imamo i Eurofighter itd. Problem je novac a kad je problem novac kupovine baš i nisu svemirske nikad. Kako bi rekao jedan moj prijatelj novce koje su Kradezeovci sprčkali i profučkali tokom svoje vladavine, Hrvatska je mogla kupiti od Amerikanaca i dvije eskadrile Talona kojih nemaju ni Ameri još. Ali nismo mi te sreće. Kod nas kure samo avioni koji voze raju u Frankfurt, Dublin, Stockholm i druge svjetske destinacije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime